Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Kredi notu artar yatırımlar patlar

7 Eylül 2012 Cuma::

Türkiye’nin kredi notunda artış beklentisi iş dünyasının iştahını kabarttı

Yazı Boyutu : A A A A

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan ‘Küresel Rekabet Gücü Endeksi 2012-2013’ raporunda Türkiye’nin, bu yıl 7 üzerinden 4.45 puan alarak 16 basamak birden yükselip 43’üncü sıraya yerleşmesi, iş dünyası ‘yatırım yapılabilir ülke oluyoruz’ havasına soktu.

Rekabet Gücü Endeksi özellikle yabancı yatırımları için büyük önem taşıyor. 144 ülkenin sıralandığı ‘Küresel Rekabet Gücü Endeksi 2012-2013 raporunda geçen yıl 59’uncu sırada yer alan Türkiye, bu yıl 16 basamak tırmanarak 43’üncülüğe yükseldi. Türkiye’nin bu yükselişinde finans sektörüne güvenin ve kaynaklara erişimin artması, yollar ve hava taşımacılığı alanındaki altyapı düzenlemeleri büyük rol oynadı.

Birinci eşiği atladık

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, endekse paralel olarak kredi notu artışı da beklediklerini belirterek, “Rekabet gücü ve kredi notu bir ülkenin ‘yatırım yapılabilir’ konumuna gelmesinde çok önemli. Türkiye birinci önemli eşiği çok hızlı biçimde atladı. Kredi notumuzun da yükseltilmesi gerekiyor. Türkiye, bunu her anlamda hak eder hale geldi. Bir çok ülkeden, dünyanın en büyük şirketlerinin tek çekinceleri Türkiye’nin ‘yatırım yapılabilir ülke’ pozisyonunda olmaması. Endeksten çıkan sonuç, Türkiye’yi tekrardan ‘yatırım radarı’na soktu” diye konuştu.

Not artırımı yakındır

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş da, Türkiye’nin kredi notunun kısa bir süre içinde artırılma ihtimalinin çok yüksek olduğunu belirterek, şunları söyledi: “WEF’in rekabetçilik endeksi tüm dünya ülkeleri tarafından önemle takip ediliyor. Türkiye’nin yüksek not aldığı kriterlere baktığımız zaman makro ekonomideki istikrarlı olması ve kriz yönetimi gibi etkenler ön plana çıkıyor. Fitch’ten yapılan açıklama soru işaretleri barındırsa da Türkiye’yi ‘yatırım yapılabilir ve ekonomik olarak güvenilir’ buluyorlar.”

Kaynak yaratma ve sermaye sıkıntısı var

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, “Türkiye’nin küresel rekabet gücü sıralamasında yükselmesi ekonomimiz adına sevindirici. Rapora baktığımızda, ülkemizin son yıllarda yüksek büyüme, makro ekonomik istikrar ve alt yapı yatırımlarında gösterdiği başarılı performansın bu sonuçta etkili olduğunu görüyoruz. Küresel rekabet liginde daha üst seviyelere çıkabilmek için bu başarılarımızın devamlılığı çok önemli. Rekabet gücümüzün önündeki en büyük engellerden biri, kaynak yaratma sıkıntısı ve sermaye yetersizliği. Kaynak yaratmadaki sıkıntının ana nedeni, girdi maliyetlerinin yüksekliği.”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.