Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Demirçelik ihracatında artış

5 Eylül 2012 Çarşamba::

Demirçelik mamullerinin Türkiye genelinde 11 milyar 596 milyon dolar tutarında gerçekleşen ihracatında değerde yüzde 4,3 artış oldu.

Yazı Boyutu : A A A A

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde, Türkiye'nin demir ve demir dışı metaller ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 2,6, miktar bazında da yüzde 10,6 oranında artarak, 14 milyar 592 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri'nden (OAİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye İhracatçı Meclisi (TİM) kayıtlarına göre, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'nin demir ve demir dışı metaller ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 2,6, miktar bazında da yüzde 10,6 oranında artarak, 14 milyar 592 milyon dolar seviyesinde oldu.

OAİB kayıtlarında ise bir önceki yılın aynı dönemine oranla demir ve demir dışı metaller ihracatında, miktarda yüzde 14,5, değerde ise yüzde 8,9 düşüş görüldü. Demir ve demiş dışı metallerde, toplam 958 milyon dolarlık ihracat yapıldı. İhracatın toplamı içinde en büyük paya sahip olan demir veya çelikten eşya ihracatında miktarda yüzde 21,4, değerde de yüzde 12,7 oranında azalma oldu. Buna karşılık 697 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti.

Değer olarak toplam demir-çelik mamullerinin payı yüzde 80, alüminyum ve alüminyumdan eşya ürün grubunun payı yüzde 11,1, bakır ve bakırdan eşya ürün grubunun payı yüzde 2,2, diğer ürün gruplarının payı ise yüzde 6,8 oldu. Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde en fazla demir ve demir dışı metaller ihracatı Irak, Azerbaycan, Almanya, Türkmenistan, Cezayir, ABD, Gürcistan, Suudi Arabistan, Romanya ve Rusya Federasyonu'na yapıldı.

Demirçelik mamulleri ihracatı yüzde 4,3 arttı

Demirçelik mamullerinin Türkiye genelinde 11 milyar 596 milyon dolar tutarında gerçekleşen ihracatında değerde yüzde 4,3 artış oldu.

Toplam ihracat içinde, demir-çelik mamullerinin payı yüzde 54,8, demir ve çelikten eşya mamullerinin payı yüzde 24,7, alüminyumdan eşya mamulleri ihracatının payı yüzde 10,1, bakır ve bakırdan eşya mamulleri ihracatının payı yüzde 6 oldu. 2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye geneli demir ve demir dışı metaller ihracatının toplam Türkiye ihracatından aldığı pay ise yüzde 15,2 olarak gerçekleşti.
Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde, demir ve demir dışı metaller ihracatı en fazla Irak, Suudi Arabistan, Almanya, ABD, BAE, Mısır, İtalya, İran, İsrail ve İngiltere'ye yapıldı.

Çelik filmaşin ihracatı 2012 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yıla göre yüzde 11,5 oranında düşüş göstererek 508 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Filmaşin ihracatında önemli ihraç pazarlarımız ABD, Brezilya, İsrail, Singapur, Irak, Libya, Ürdün, Peru, Suudi Arabistan ve Gana oldu.
Birincil demir-çelik mamulleri ihracatının yaklaşık yüzde 48'ini oluşturan çubuklarda geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 24,1 arttı. Çubuk ihracatında ilk sıraları Irak, BAE, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail, ABD, Yemen, Libya, Etiyopya ve Lübnan aldı.

Demir-Çelikten eşya/boru, söz konusu dönemde demir-çelik boru ihracatı değerde yüzde 2,8 artış kaydedildi. Özellikle ABD, Irak, İngiltere, Cezayir, Romanya, Almanya, Gürcistan, Azerbaycan, Polonya ve Hollanda önemli pazarlar arasında dikkati çekti.

Söz konusu dönemde, bakır ihracatı bir önceki döneme göre, değerde yüzde 6 oranında düşüş gösterdi. İhracat yaptığımız ülkeler arasında İtalya, ABD, Bulgaristan, Almanya, Bursa Sanayi Bölgesi, İngiltere, Suudi Arabistan, Fransa, İsrail ve Romanya yer aldı.

Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde, alüminyum ihracatında değerde yüzde 6,3 oranında düşüş kaydedildi. Almanya, Irak, İtalya, Fransa, İngiltere, Bulgaristan, Azerbaycan, Polonya, İspanya ve İran İhracat yaptığımız ülkelerin başında geldi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.