Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Borsada av mevsimi!

4 Eylül 2012 Salı::

Borsada bugün tarihi bir gün. Manipülasyona karşı savaş açan İMKB'nin bu işlemleri yapanlara uygulayacağı 5 maddelik tedbir süreci boykota kadar varacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Hisse senedi piyasasında gerçekleştirilen manipülatif işlemlere karşı son iki yıldır önemli kararlara imza atan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda ( İMKB ) bugün tarihi bir gün. Borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleşmesine aykırı emir ve işlemler ile bu nitelikteki emirleri veren veya işlemleri yapan yatırımcılara uygulanacak tedbirleri düzenleyen ‘Yatırımcı bazında tedbir düzenlemesi‘ bugün yürürlüğe giriyor. Bu düzenlemeye göre kendinden kendine ve parçalanmış aktif emirlerle emir ileten ve işlem gerçekleştiren yatırımcılara beş aşamalı tedbir uygulanacak.

Uyarı ve kimlik ilanı

İMKB’nin belirli kriterlere göre piyasanın sağlıklı işlemesine aykırı bulduğu bu işlemleri 90 günlük dönemde en az üç kere yapan yatırımcılar, ilk aşamada İMKB tarafından bilgilendirilecek. İMKB bu yatırımcılara, işlemlerinin borsa işlemlerinin açık, düzenli ve dürüst bir şekilde gerçekleştirilmesine aykırı özellik taşıdığı konusunda bilgilendirecek. Eğer bu yatırımcı bilgilendirilmesinin ardından 30 gün geçtikten sonra bu işlemlerini tekrar devam ettirip 90 günlük sürede yine en az üç kere tekrar ederse, kimlik veya unvan bilgileri ilan edilip Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda duyurulacak.

Paran kadar al, malın kadar sat

Yatırımcı kimlik bilgilerinin ilan edildiği tarihten sonra 30 günlük süre içinde bu işlemlerini en az üç kere tekrarlaması durumunda, ilgili yatırımcıya tüm hisse senetlerinde geçerli olmak üzere 15 gün süreyle brüt takas uygulaması getirilecek. Brüt takas uygulanan yatırımcıların kimlik ve unvan bilgileri ile tedbirin uygulanma süresi ilan edilip KAP’ta duyurulacak. Bu uygulamada, söz konusu hisse senetlerinde alım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında alımlarını karşılayacak tutarda nakit, satım yapmak isteyen yatırımcıların takas tarihinde hesaplarında satımlarını karşılayacak miktarda menkul kıymet bulundurması gerekiyor.

Açığa işlem yapamayacak

Brüt takas kapsamına alınan yatırımcının bu işlemlerine devam etmesi durumunda, ilgili yatırımcıya tüm hisse senetlerinde geçerli olmak üzere 30 gün süreyle ‘önceden depo’ şartı getirilecek. ‘Önceden depo’ şartı, bir alım-satım emri verildiğinde, emir konusu nakit veya hisse senetlerinin, yatırımcının emri verdiği üye nezdindeki hesaplarında bulunuyor olması zorunluluğunu ifade ediyor.

Boykot edilecek

‘Önceden depo’ şartı kapsamına alınan bir yatırımcı, bu işlemlerine devam etmesi halinde beşinci ve en son madde olan ‘yatırımcı emirlerinin geçici süreyle kabul edilmemesi (boykot)’ aşamasına geçilecek. Yatırımcının bu işlemlerine devam ettiğinin tespit edilmesinin ardından 45 günlük boykot uygulanacak. Boykot süresince aracı kurumlarda, yatırımcının yatırımcı adına veya hesabına verilen hiçbir alım ya da satım emrini kabul edemeyecek.

5 maddelik eylem planı

1-Yatırımcı yazılı olarak bilgilendirilecek.

2-Yatırımcının kimlik ve unvan bilgileri ilan edilecek.

3-Yatırımcıya brüt takas uygulaması getirilecek.

4-Önceden depo şartı uygulanacak.

5-Yatırımcı emirlerinin geçici süreyle kabul edilmemesi (boykot).

En kritik iki işlem

Kendİnden kendİne İşlem: Bir yatırımcının, farklı hesap ve aracı kurumlarda bulunan hesapları arasında yaptığı işlem. Yani bir aracı kurumdan satarken, diğerinden alıp canlı bir piyasa izlenimi yaşatılması.

PARÇALANMIŞ EMİRLE İŞLEM: Verdiği emirleri tek seferde karşılayacak yeterlikte pasifte bekleyen emir varken, 30 saniye veya daha kısa süre içerisinde, en az 5 sözleşme oluşturacak şekilde işleme dönüşen aynı yönlü, aynı veya daha iyi fiyatlı aktif emirler iletmesi.

Manüpülasyon nedir?

Yapay olarak, sermaye piyasası araçlarının, arz ve talebini etkilemek, aktif bir piyasanın varlığı izlenimini uyandırmak, fiyatlarını aynı seviyede tutmak, arttırmak veya azaltmak amacıyla yapılan işlemler.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.