Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Bacının yalısı

4 Eylül 2012 Salı::

Yeniköy'deki yalının ilk sahibi eski milletvekili ve Atatürk'ün can yoldaşı Rasim Ferit Talay'dı Yalı şimdi ise eski Başbakan Tansu Çiller'e ait

Yazı Boyutu : A A A A

Yeniköy'de bulunan ve tam olarak hangi dönemde yaptırıldığı bilinmeyen yalının bilinen ilk sahibi Dr. Rasim Ferit Talay'dır. Talay, İstanbul işgal altında iken Minber Gazetesi'ni çıkarmıştır. Atatürk'ün en yakın arkadaşlarından biridir. Talay Atatürk'ün uzun yıllar güvenini ve dostluğunu kazanmış ve bunu hiç zedelemeden ömür boyu sürdürmüş kimselerden biridir ve doktorudur.

ATATÜRK BURADA KALDI

1910'da başlayan dostlukları Atatürk'ün ölümüne kadar sürmüştür. Cumhuriyet öncesi dönemde göreev icabı sürekli İstanbul'dan çok uzaklarda bulunan Atatürk, yakın dostu Rasim Ferit Talay ile defalarca mektuplaşmıştır. Atatürk, görevi nedeniyle veya sivil hayatında İstanbul'a geldiğinde ise yine doktorluğunu yapan Talay'a misafir olmuş ve Yeniköy'deki bu yalıda defalarca kalmıştır. Rasim Ferit Talay, Atatürk döneminde iki dönem milletvekilliği de yapmıştır.

Yalı, Talay Ailesi'nden sonra 1960 yılında Manioğlu ailesine geçmiştir. Yalının sahibi ünlü iş adamı Ahmet Şevket Manioğlu, bir iş anlaşmazlığı yüzünden infaz edilmiş, ardından yıllar boyunca aile bu yalıda oturmamıştır. 1981 yılında ise Özer Uçuran Çiller ve Tansu Çiller çifti. Manioğlu ailesinden bu yalıyı satın almıştır. Yalı bugünden sonra ise Çiller yalısı olarak tanınıyor. Yalının yakın dönemdeki en önemli vukuta ise başından geçen soygun. Her biri milyonlarca lira değerindeki yalıların soyulması hiç de kolay olmamasına rağmen o sırada Uludağ'da tatilde bulunan Çiller çiftinin yalısına 2005'te girmeyi başaran hırsızlar evden yaklaşık 500 bin dolar değerinde mücevher, takı ve nakit para çalmayı başardı. 24 saat polisler izlenen, ön ve arka kapılarında ayrı ayrı güvenlik elemanı bulunan yalının bile soyulması üzerine boğazda bulunan bütün yalıların güvenlik donanımlarını güçlendirilmişti.

NE VARSA SATTILAR BU YALIYA DOKUNMADILAR

Gayrimenkül yatırımlarıyla tanınan Çiller ailesinin boğazdaki tek varlıkları Rasim Ferit Talay Yalısı değildi. Yakın zaman önce İstanbul'un çeşitli semtlerindeki bir çok gayrımenkülü ve tatil beldelerindeki otellerini satan Çiller ailesi bir tek bu 1981'de 10 milyon TL'ye satın aldıkları yalıya dokunmadı.

RESTORAN YALI GELİYOR

Yeniköy'de bir yalısı daha olan Çillerler, bir süre önce bu yalıyı iş adamı Mustafa Alpagut'a 3 milyon dolara sattı. Aşkın Mapushane, Seni seviyorum. Bu Gece, Bir Kadeh Senin için gibi onlarca şarkının hem söz yazarı hem de bestecisi olan iş adamı Alpagut, yalının restorasyonu için 5 milyon dolar harcadı. Alpagut, bu yalıyı ise yakında restoran olarak hizmete sunacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.