Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Ücret yetersizse işten ayrılıyoruz

4 Eylül 2012 Salı::

Secretcv.com'un "işten ayrılma sebepleri" araştırmasına göre Türkiye'de, çalışanların çoğu maddi tatminsizlik sebebiyle işinden ayrılıyor

Yazı Boyutu : A A A A

İşverenlerle iş arayan adayları online ortamda bir araya getiren Secretcv.com, Türkiye'de işten ayrılma sebeplerini araştırdı. Sonuçlara göre çalışanların çoğu maddi tatminsizlik sebebiyle işinden ayrılıyor. "En son işinizden neden ayrıldınız?" sorusuna yanıt aranan araştırmaya katılan 45 bine yakın kişinin yüzde 38'i ücret yetersizliğinden dolayı, yüzde 27'si ise mesleki tatminsizlikten dolayı işinden ayrıldığını söyledi. Araştırmaya katılan adayların yüzde 17'si yöneticileriyle uyumsuzluk yaşadığı için işten ayrıldığını söylerken, yüzde 13'ü işten çıkarıldığını, yüzde 5'i ise evlilik ya da doğum gibi sebeplerden dolayı işten ayrıldığını belirtti. Araştırma sonuçları ülkemizde hâlâ alınan ücretin iş değiştirmede en etkili unsur olduğunu gösterirken, mesleki tatminin de en az ücret kadar etkili olduğunu gözler önüne seriyor. Bir diğer dikkat çeken madde ise yöneticilerle uyumlu çalışabilmenin işin devamı için ne kadar önemli olduğunu vurguluyor. Günümüzde işe uygun olmanın ve yetkinliklerimizin işle örtüşmesinin önemli olduğunu belirten Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, "Yetkinlikler kadar kişinin kurum kültürüne uygun olması ve çalışacağı yöneticiyle anlaşması, aynı bakış açısıyla iş yapabilmesi de çok önemlidir. İş verimini artıran ve mutlu çalışmayı beraberinde getiren bir unsurdur " dedi.

Kararda eğitim seviyesi önemli

Secretcv.com'a üye 12 milyon adayın özgeçmişlerinde işaretlediği "işten ayrılma" sebepleri arasında eğitim, yaş, cinsiyet ve bölge dağılımına bakıldığında farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Üniversite ve üstü derecede diploma sahibi olan adaylar son işyerlerinden ayrılma sebebi olarak sözleşme bitimi ve mesleki tatminsizliği öne sürüyor. Yani mesleki tatminsizlik bu grup için çok önemli. İlköğretim ve lise mezunu adaylarsa ücret yetersizliğini ilk sırada belirtiyor. Ücret ilk sırada yer aldığı için ufak bir ücret farkı bile iş değiştirmelerine sebep olabiliyor. Ücret yetersizliğinden dolayı işini terk edenlerin yüzde 57.9'u erkek adaylardan oluşuyor. Türk toplumunda evin geçimini erkek sağladığı için maddi beklenti erkek adaylarda artıyor. Evlilik nedeniyle işinden ayrılanların yüzde 83'ü kadın. Kadın öncelikli olarak evin bakımından sorumlu olduğu için evlilik sonrası ev hanımlığını tercih edebiliyor. Ya da evlilik tazminatı almaya hak kazandığı için bu hakkını kullanabiliyor. Sağlık nedeniyle işten ayrılanların yüzde 70'i kadın. Kadınların iş stresinden daha fazla etkilendikleri ve bu durumun sağlıklarını olumsuz etkilediği düşünülebilir. Çalışanlarla uyumsuzluk yaşadığı için işinden ayrıldığını söyleyenlerin yüzde 63.5'i erkek.

Askerlik de etkili oluyor

Tüm bölgelerde, işten ayrılma sebebi olarak "sözleşme bitimi ve ücret yetersizliği" ilk iki sırada yer alırken, üçüncü sırada Marmara ve İç Anadolu Bölgesi'nde "mesleki tatminsizlik", Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "askerlik", Ege Bölgesi'nde ise "şirketin kapanması" bulunuyor. Tüm yaş gruplarında "ücret yetersizliği" birinci sırada yer alıyor. 26 - 30 yaş arasında "askerlik" işten ayrılma sebepleri arasında üst sıralarda yer alıyor. 31- 40 yaş aralığında ise ücret beklentisi artıyor. Artık belli bir deneyime ve eğitime sahip adaylar daha kaliteli bir yaşam için daha yüksek ücretler talep edebiliyorlar.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.