Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Dikkat! 300 bin lüks araç takibe alındı

3 Eylül 2012 Pazartesi::

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 300 bin lüks aracın satışını incelemeye aldıklarını açıkladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Maliye Bakanlığı, lüks tüketim tutkunlarının peşine düştü. Otomotiv sektörünü mercek altına alan bakanlık, onbinlerce euroluk fiyat etiketine sahip lüks otomobillerin ve sahiplerinin peşine düştü. Çok sayıda şirketin düşük Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tahakkuk etmesi için aracın değerini düşük göstererek vergi kaçırdığını gören Maliye, 300 bin lüks otomobili incelemeye aldı.

BİR TAŞLA İKİ KUŞ

Maliye, bu çalışmayla bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor. Bakanlık hem lüks oto satışlarında herhangi bir vergi kayıp-kaçağı olup olmadığını gözler önüne sermeyi hem de sahiplerinin vergi ödeyip ödemediğini ortaya çıkarmayı istiyor.

Yapılan çalışmalarda Türkiye'ye ithal edilen araçların ÖTV beyannameleri, vergi müfettişleri tarafından ön incelemeye tabi tutuluyor. Bu kapsamda mükelleflerin vermiş olduğu ÖTV beyannamelerindeki bilgiler ile bu araçların piyasadaki baz değerlerinin çapraz kontrolü yapılıyor. Vergi gelirlerini artırarak, bütçe açığını kapatmayı planlayan Maliye, vergi kaçıranlara ağır para cezaları kesecek.

300 BİN LÜKS ARAÇ İNCELEMEDE

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "300 bin lüks aracın satışını incelemeye aldık, şu anda bitmek üzere. Yani şunun bilinmesi lazım, vergi kaçırmak çok ciddi bir risk almak demek" dedi.

Şimşek, gayrimenkulleri de radarlarına aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: "Emlakçıların bütün gazetelerde, internette, mahalle mahalle, sokak sokak kiralık veya satılık ilanları var. Şimdi biz o verileri topluyoruz. Sonra vatandaşın da bir beyanı var. Onları karşılaştıracağız. Yüzde 20 müsamaha göstereceğiz ama ondan sonra büyük bir farklılık varsa incelemeye alacağız. İncelemeye aldıktan sonra sonuçları çok ağırdır."

VURGUN NASIL YAPILIYOR?

ÖTV vurgununda belli markalara ait lüks araçların ithalatında kardeş şirketler birbirlerine eksik fatura ve sahte belge düzenliyor. Aracın fiyatı düşük gösterildiği için daha az ÖTV ve KDV ödeniyor. Maliye'nin üzerinde durduğu ikinci bir vergi vurgunu yöntemi yine ÖTV ve KDV tahsilatının düşürülmesine yönelik. Burada satılan bir araç için iki farklı fatura düzenleniyor. Örneğin 50 bin liralık bir araç için 40 bin liralık fatura hazırlanıyor. Yüzde 37'lik en düşük ÖTV matrahı 40 bin lira üzerinden hesaplanırken geriye kalan 10 bin liralık kısım ise aksesuar olarak gösteriliyor. Maliye'nin üzerinde durduğu üçüncü vergi kaçırma yöntemi sahte belge ile Türkiye'ye giriş yapan sıfır görünümlü ikinci el araç satışı. Vergi kaçakçılığında yaşanan artışın perde arkasında büyük motorlu araçların ÖTV'sinin yüksek olması yatıyor. Motor silindir hacmi 2000 cc'nin üzerindeki araçlarda vergi yüzde 130'a çıkarılmıştı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.