Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Şimşek: Gelir Vergisi Kanun taslağı hazır

2 Eylül 2012 Pazar::

Hazırlanan Gelir Vergisi Kanun taslağı Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulacak

Yazı Boyutu : A A A A

YönetimdeSondakika - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir Vergisi Kanun Taslağı'nın hazırlandığını, taslağın yarınki Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında sunulacağını açıkladı.

Bakan Şimşek, ''Genel çerçeve şu, vergi tabanını genişleteceğiz, beyanname veren mükellef sayısını artıracağız. Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışmamız söz konusu'' dedi.

Taslağın yarın yapılacak EKK toplantısında sunulacağını, arkasından da ilave çalışma yapılması gerekiyorsa yapılacağını belirten Şimşek, ondan sonra konuyu Bakanlar Kurulu'na ve Meclis'e sevk etmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Bakan Şimşek, taslakla ilgili şu bilgileri verdi:

''Ne var burada? Birincisi tabii ki biz, gelir ve kurumlar vergisi kanunlarını birleştiriyoruz. Niye böyle bir şeye ihtiyaç var? Hemen hemen dünyanın iyi uygulamalarına baktığımız zaman birçok ülkesinde böyle bir durum söz konusu. Mevzuat çalışmasında bizim maksadımız kanunları basit, anlaşılabilir ve öngörülebilir bir hale getirmek. Bu çerçevede biz, 250 maddelik bir kanunu yaklaşık 100 maddenin altına indiriyoruz. Yani şu anda kurumlar vergisi ve gelir vergisine bakarsanız geçici maddelerle birlikte yaklaşık 250 madde bulunuyor.

Önemli bir konu biz istisnaları daraltacağız. Örnek olarak vereyim, diyelim ki futbolcular çok iyi para kazanıyorlar Süper Lig'de. Onların vergi oranı yüzde 15, örnek olarak diyorum. Ama siz diyelim ki bir şirkette üst düzey yöneticisiniz, siz de iyi maaş alıyorsunuz, sizin vergi oranınız yüzde 35'e kadar çıkıyor. Bu tür muafiyetler var. Bunların hepsini biz gözden geçiriyoruz. Yani 8-10 sayfayı kapsayan muafiyet ve istisnalar var. Bundan sonra yani halen vergi ödemeyen bazı kesimler veya az ödeyen bazı kesimlerin, artık normal vergi oranlarına tabi olma ihtimalleri yüksek.''

Bakan Şimşek, düzenleme ile yeni vergi getirilmeyeceğini, vergi oranlarıyla oynanmayacağını da vurguladı.

-Mükellef sayısı artacak, adalet gelecek

Gelir vergi reformuyla vergideki adaletin iyileştirileceğini ifade eden Mehmet Şimşek, şu ana kadar beyanname vermeyen çok geniş kesimler bulunduğunu, taslak ile amaçlarının mükellef sayısının artırılması olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, ''Tabii ki burada girişimcik, yatırımlar, tarımsal üretim ve istihdam başta olmak üzere ekonomiyi teşvik edecek yaklaşımlar üzerine gideceğiz. Cari açığı azaltmaya yönelik bir çaba olarak enerji tasarrufu teşvik edilecek'' dedi.

Bir yandan mevzuatın sadeleştirileceğini ve öngörülebilirliğinin artırılacağını, bir yandan da idarenin, yani maliyenin elinin de güçlendirileceğini anlatan Şimşek, ''Genel çerçeve şu, vergi tabanını genişleteceğiz. Bu önemli bir konu. Beyanname veren mükellef sayısını artıracağız. Muafiyet ve istisnalara ilişkin çok ciddi bir çalışmamız söz konusu'' diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.