Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

On numara yağın faturası 5,5 milyar lira

28 Ağustos 2012 Salı::

PETDER 2012 yılının ilk altı aylık döneminde, otomotiv yakıtları tüketiminin (benzin, motorin ve oto gaz toplamı) 2011 yılının aynı dönemine göre yüzde 6,0 artarak 12 milyon 100 bin metre küp olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Petrol Sanayi Derneği (PETDER) in 2012 yılı ilk altı aylık dönemine ilişkin sektör raporu verilerine göre, otomotiv yakıtları arasında yüzde 70'lik tüketim ile en büyük payın sahibi olan motorin tüketimi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, yılın ilk altı ayında yüzde 9,1 artarak 8 milyon 800 bin metre küp, oto gaz tüketimi ise yaklaşık yüzde 0,8 oranında artarak 2 milyon 100 bin metre küp, son dört yıldır sürekli azalan benzin tüketimi ise yüzde 5,9 oranında azalarak yaklaşık 1 milyon 200 bin metre küp oldu.

Motorin tüketiminde yılın ilk yarısındaki genel ekonomik büyümenin de üzerinde gerçekleşen artışın otomasyon sisteminin ve kayıt dışına karşı alınan tedbirlerin olumlu bir sonucu olarak kabul edildiği raporda yer aldı. Diğer taraftan siyah ürünlerin tüketimi, geçen yıla göre yüzde 1,8 azalarak 362 bin ton olarak gerçekleşti. Toplam yağlama yağları tüketiminin ise aynı döneme oranla yaklaşık yüzde 0,6 oranında azalarak 227 bin ton olarak gerçekleştiği hesaplandı.

Raporda, ''10 Numara yağ'' sorununun alınan mali ve idari tedbirlere rağmen azalmadığına değinildi. Resmi verilere göre bu yılın ilk altı aylık döneminde 10 numara yağ üretiminde kullanılan baz yağların ithalatı kısmen (yüzde 12) azalmakla birlikte, gerçekleşen ithalat miktarı yurt içi üretimin 3 katını geçti. On numara yağ sorununun 2008 yılı sonunda yapılan vergi düzenlemesi ile sürekli artış gösterdiği, 2012 yılının ilk yarı yılı sonunda neden olduğu vergi kaybının toplamda 5 milyar 500 milyon liraya ulaştığı gözlendi.

2012 yılının ilk yarısında da Türkiye'deki vergisiz pompa fiyatları EPDK tarafından referans piyasalar olarak kabul edilen Akdeniz ülkelerindeki benzin ve motorinin vergisiz fiyatlarından daha düşük olarak seyretmeye devam etti.

2012 yılı ilk altı ay ortalaması olarak standart benzin (vergisiz), İstanbul'da Atina'dan ortalama 15 kuruş (7 cent-avro/lt), motorin ise 19 kuruş (9 cent- avro/lt) daha ucuza satıldı. Standart ürünlerin yanı sıra özel motorin türlerinin Türkiye'de dört Akdeniz ülkesine göre 9-10 kuruş daha düşük fiyatla tüketicilere sunulduğu görüldü. Diğer bir deyişle Türk tüketicisi benzin, motorin ve özel motorin türlerinde uluslararası piyasalarda yaşanan petrol fiyatlarındaki artışlardan, Akdeniz piyasalarındaki diğer bölge ülkelerindeki tüketicilere göre daha az etkilendi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.