Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Fitch Türkiye`nin notunu artırabilir

26 Ağustos 2012 Pazar::

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Atılım Murat, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch`in 2013`ün başlarında Türkiye`nin notunu artırabileceğini söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Murat, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch`in Türkiye hakkında yayınladığı raporu değerlendirdi.

Raporda, Türkiye`de enflasyonun hedefe doğru gerilemesi ve cari açığın daha sürdürülebilir seviyelere daralmasının Türkiye`nin kredi notunun BB `dan, yatırım yapılabilir anlamına gelen BBB-`ye yükseltilmesine neden olabileceğinin yer aldığına dikkati çeken Murat, bunun bir kaç aydır dillendirildiğini ifade etti.

Yılbaşında Merkez Bankası`nın başta faiz koridoru olmak üzere bazı politikalarının Fitch dahil bir çok kuruluş tarafından eleştirildiğini anımsatan Murat, ancak aradan geçen süre içinde enflasyonun yıl sonu tahminini tutacağı konusunda olumlu sinyaller alındığını, cari açıkta da düşüş yaşandığını, bunun da kredi derecelendirme kuruluşlarının dikkatini çektiğini kaydetti.

Bütün bunlara rağmen risklerin halen devam ettiğini, son günlerde özellikle hem enerji fiyatlarında hem de tarımsal emtialarda çok ciddi yükselişler yaşandığını anlatan Murat, bunun özellikle önümüzdeki aylarda enflasyon üzerinde biraz baskı yaratabileceğini belirtti. Sonuç olarak yıl sonu enflasyon hedefinin yakalanabileceğini ifade eden Murat, şöyle konuştu:

"Cari açık daha da düşer, enflasyon hedefi tutarsa not artırımı gelebilir. Şu anda Merkez Bankası`nın önünde dışsal şoklar var. Bölgede savaşı ihtimali çok büyük risk oluşturuyor. Bunun dışında ABD`deki kuraklık tarımsal emtia fiyatlarını artırdı, bu bütün dünyayı etkiliyor. Bu şekilde dışsal şoklar dışında muhtemelen Merkez Bankası`nın enflasyon tahmini tutar. Dışsal şokları bir tarafa bırakırsak muhtemelen 2013`ün başlarında bir not artırımı gelecek gibi görünüyor."

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ercan Uygur da özellikle son aylarda cari açığın azalma seyrine yöneldiğini, dolayısıyla bunun da Türkiye ekonomisinin olumlu şekilde algılanmasına neden olduğunu kaydetti.

Enflasyonun da önümüzdeki dönemde petrol ve emtia fiyatlarına bağlı olarak düşebileceğini anlatan Uygur, Merkez Bankası`nın hedefinin tutturulabileceğini belirtti. Uygur, gelecek yılın ilk çeyreğinde Türkiye`nin notunun artırılmasının sürpriz olmayacağını söyledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.