Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türk ilaç sektörü on yılda iki kat büyüdü

22 Ağustos 2012 Çarşamba::

Kimya sanayinin en önemli alt sektörlerinden biri olan Türk ilaç sektörü, son yıllarda hızlı büyüme rakamlarıyla dikkat çekiyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Yüksek katma değer yaratan sanayilerin başında gelen sektör, 10 yıl öncesine göre yaklaşık iki kat büyüyerek 15 milyar liralık pazar büyüklüğüne ulaştı. Türkiye’de sağlık sisteminde yaşanan dönüşüm ile birlikte hizmet kalitesi yükselip pazar büyürken, diğer yandan yerli ilaç üreticisinin yaşadığı sorunlar da artıyor. Maliyetlerin giderek artması, buna rağmen ilaç fiyatlarının eski rakamların da altına düşmesi nedeniyle iç pazarda zora giren üretici, çareyi ihracatta buldu. İlaç ihracatı son beş yılda yüzde 58,6 oranında artış gösterdi.

Geride bıraktığımız yılda, ilaç sektörü en fazla ihracatı Almanya, Irak ve İsviçre’ye yaptı. İngiltere, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Slovenya, Belçika, Azerbaycan – Nahcivan, ABD ve Cezayir de ilaç ihracatı yapılan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. Sektörün son beş yıldaki ihracat rakamlarına bakıldığında; 2007 yılında 322 milyon 785 bin dolar olan ihracatın 2011 yılında 512 milyon 161 bin dolara yükseldiği, bu dönemdeki ihracat artışının yüzde 58,6 olduğu görülüyor. Sektör, 2012 yılının yedi aylık döneminde ise, 316 milyon 168 bin dolarlık ihracata ulaştı.

Büyük ölçekli şirketlerin hakim olduğu ilaç sektöründe şu an yaklaşık 300 firma faaliyet gösteriyor. En fazla ciroya sahip ilk 20 firma pazarın yüzde 65’ini elinde tutarken, ilk 50 firmanın toplam pazar payı yüzde 85’i buluyor. Türkiye’deki yıllık 1,6 milyar kutuluk ilaç tüketiminin yüzde 80’i yerli üretimle karşılanıyor. Değer bazında bakıldığında ise sektördeki yerli ve ithal üretim oranı yüzde 50’ler dolayında.

En fazla Ar-Ge yatırımı yapılan alanlardan biri olan ilaç sektörünün rekabet gücü kazanmasında ileri teknolojili ürünlerin üretimi büyük önem taşıyor. Türkiye, doğal kaynaklarının zenginliği ve hızla büyüyen pazarı göz önüne alındığında yeni yatırımlar için ciddi bir potansiyel taşıyor. Yeni teşvik sistemiyle birlikte bu alanda atılacak adımların sektörün gelişimine ve ihracatına büyük katkı sağlaması bekleniyor.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün önemli alt sektörlerinden biri durumundaki ilaçta, son yıllardaki ihracat artışlarının dikkat çekici olduğunu ancak Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin yüksekliği göz önüne alındığında, katma değer artışının sağlanmasıyla birlikte ihracatın da ivme kazanacağını dile getirdi.

Akyüz, ilaç sektörünün son 10 yılda ciddi bir mesafe aldığını ancak üreticilerin gelecekte var olabilme konusunda belirsizlikler yaşadıklarının altını çizerek, “Kamu sağlık hizmetlerindeki gelişme sektöre büyük katkı sağladı. Sunulan hizmet kalitesinde de bir iyileşme söz konusu. Ancak tüm gelişmelere rağmen; üretim maliyetleri artarken ilaç fiyatlarının düşük kalması, ruhsatlandırma ve geri ödeme süreçlerindeki gecikmeler ile patent – fikri haklar konularında yaşanan zorluklar sektörü büyük ölçüde etkiliyor. Bu sorunların çözümüne yönelik adımların atılması ve yerli üretimin teşvik edilmesi, Türk ilaç sektörünü büyütürken, ihracata da ivme kazandıracaktır” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.