Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yeni yasa güven inşa edecek

22 Ağustos 2012 Çarşamba::

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın detaylarını verdiği yeni Tüketici Kanunu’nda yer alan inşaat sektörüne yönelik düzenlemeleri olumlu bir girişim olarak değerlendiren Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Tüketicinin korunması yanında sektörün sağlıklı bir yapıya kavuşması için herkesin bu taslağı desteklemesi gerekir” dedi. Taslağın aynen kanunlaşması halinde sektörün kısa sürede disiplin altına gireceğini belirten Demir, bu sayede sektörde eksikliği duyulan güven unsurunun da inşa edileceğini söyledi.

Yazı Boyutu : A A A A

Yeni yasa taslağına göre maketten konut satışının gerçekleştirilebilmesi için 4 kriterden birinin yerine getirilmesi zorunlu olacak. Taslağa göre sadece; bağlı kredi kullanımı, bina tamamlama sigortası, proje bankanın aracılık ettiği hakedişle inşa edilmesi ve tüketiciye teminat verilmesi durumlarından herhangi birini hayata geçiren inşaat şirketleri maketten konut satışını gerçekleştirebilecek. Konut satın almak isteyen tüketiciyi koruma amacıyla hayata geçirilmesi planlanan tasarı ile ilgili olarak Hamit Demir, sadece biri değil mümkünse 4 kriterin de istenmesi gerektiğini belirterek, “Böylece tüketici, acaba müteahhit batar mı; evimi zamanında alabilir miyim? gibi endişelerden kurtulurken, yasa ve yönetmeliklere uygun davranan, özkaynakları güçlü kurumsal firmalar ön plana çıkacak. Hesapsız ve öngörüsüz reklam harcamaları ile göz boyayan sat-yap firmaları da oyun dışı kalacak” dedi.

Bugün birçok meslek için standart olmasına rağmen kamu ihaleleri dışında müteahhitlik yapmak için hiçbir kıstas aranmadığına dikkat çeken Demir, “Ortalama bir satış ofisi ve maket yaptırmanın maliyeti 500 bin lirayı geçmiyor. Yani 500 bin liralık yatırımla arsa sahibiyle de kat karşılığı anlaşarak milyonlarca dolarlık proje yapmaya soyunanlar var” dedi.

Tüketicinin maketten konut alırken sadece makete, reklama, broşüre bakmaması gerektiğini belirten Demir sözlerini şöyle sürdürdü: “Öncelikle arsanın tapusu, imar izni var mı, gerekli belgelere sahip mi? Müteahhit firma daha önce hangi projeleri yapmış, bir ya da birkaç banka ile çalışıyor mu, kredibilitesi yeterli mi? İnşaatı yaparken yasa ve yönetmeliklere uygun malzeme kullanıyor mu? Bunlar da sorgulanmalı…”

Hamit Demir; konut yatırımcısını uyarmak istediğini belirtirken “Bugün inşaat metrekare maliyetleri bellidir. Buna arsa payı, pazarlama giderleri ve firma kârını ekleyerek bir değerlendirme yapın. Şayet birisi size bu maliyet rakamlarından aşağı ev sahibi olacağınızı vaad ediyorsa iki olasılık vardır: Ya hesap kitap bilmiyor batar ya da kötü niyetlidir kaçar. Yani her iki durumda da hayal kırıklığına uğrarsınız” diyerek sözlerini noktaladı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.