Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Euro krizi ile gelen fırsat kaçtı, işçi dövizleri eriyor

20 Ağustos 2012 Pazartesi::

Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu döviz sıkıntısını aşmak amacıyla gurbetçilerin birikimlerini değerlendirmeleri için Nisan 1976'da kurulan işçi dövizi hesapları gün geçtikçe eriyor. Uzmanlar Merkez Bankası'nın faizlerde bir miktar artışa gitmesinin Kredi Mektuplu Döviz Mevduatı'nda ciddi artış olacağına dikkat çekiyor.

Yazı Boyutu : A A A A

- Türkiye ekonomisinin sıkıntıya girdiği dönemlerde kurtarıcı olarak görülen işçi dövizleri gözden çıkarıldı. Gurbetçinin birikimlerini değerlendirdiği Kredi Mektuplu Döviz Mevduatı'ndaki erime devam ediyor. Geçen yıl temmuz ayında Türk Lirası cinsinden 18,9 milyar lira olan bu kalemdeki para bu yılın aynı döneminde 13,9 milyar liraya kadar geriledi. Aynı rakam 2006 yılında 25,3 milyar Türk Lirası idi. Euro Bölgesi'ndeki krizin etkisi devam ederken Merkez Bankası, iki yıldır işçi dövizlerine uyguladığı yıllık faizi yüzde 0,25'te tutuyor. Ocak 2002'de gurbetçinin birikimine ödenen iki yıl vadeli faiz oranı Euro cinsinden yüzde 7,5 seviyesinde idi. Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faizlerde bir miktar artışa gitmesinin işçi dövizleri olarak tutulan Kredi Mektuplu Döviz Mevduatı'nda ciddi artış olacağına dikkat çekiyor. Üst düzey bir ekonomi yetkilisi 100 milyar doları aşan banka rezervinin işçi dövizleri ile birlikte daha da artabileceğini vurguluyor. Aynı yetkili Avrupa'nın birçok ülkesinde hükümetlerin ülkesindeki birikimlerin yurtdışına çıkışını önlemek için farklı çalışmalar yaptığını hatırlatıyor.

Merkez Bankası tarafından hazırlanan Stratejik Plan'da da bu hesaplarla ilgili işlemlerin kademeli olarak azaltılacağına vurgu yapılıyor. Söz konusu hesapların bankanın asıl fonksiyonları arasında yer almadığına dikkat çekilerek "Bu hesaplarla ilgili işlemlere tedricen son verilmesi banka politikası olarak benimsenmiş ve rezerv yönetim sürecine yansıtılmıştır." ifadelerine yer veriliyor. Döviz rezervinin kaynaklarından birisi olan işçi dövizi hesapları, ülke ekonomisinin içinde bulunduğu döviz sıkıntısını aşmak amacıyla yurtdışında döviz geliri elde eden Türk vatandaşlarının birikimlerini değerlendirmek amacıyla Nisan 1976'da geliştirilmişti. Söz konusu rakam en son TL cinsinde 2006 yılında 25,5 milyar lirayı görmüştü. TCMB Kredi Mektuplu Döviz Mevduatı Hesabı için gurbetçiye dört yıl önce yüzde 2,75 oranında faiz öderken aynı oran Mayıs 2008'de yüzde 1'e geriledi. 1 Ekim 2010 tarihinden geçerli olmak üzere ise yüzde 0,25 olarak uygulanıyor. Bu hesapta parası bulunan mudi sayısı ise yaklaşık 300 bin civarında. Dünya genelinde işçi dövizlerinin büyüklüğü ise 500 milyar doların üzerinde bulunuyor.

En az iki yıl vadeli

En az bin Euro, dolar, sterlin ve iki bin İsviçre frangı ile açılan bu hesapta para iki yıllığına yatırılıyor. Mart 2006 tarihinde yapılan değişiklik ile bir yıl vadeli Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat hesabı açılmıyor. Yurtdışında kamu görevlisi olarak bulunan kişilerin hesap açtırabilmeleri için ise yurtdışında oturma veya çalışma iznine sahip olması gerekiyor. Ancak diplomatik pasaport sahiplerinin pasaportlarında yazılı yurtdışındaki görev yerleri ve unvanlarının yurtdışında oturma veya çalışma iznine sahip olduklarını göstermeleri halinde ayrıca bir belge istenmiyor. Yurtdışında ikamet eden oturma veya çalışma izni ya da hakkı bulunan geçerli Türkiye Cumhuriyeti kimliğine (T.C. pasaportu, T.C. nüfus cüzdanı) veya "Belge"ye sahip gerçek kişiler T.C. Merkez Bankası nezdinde Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat ve Süper Döviz hesabı açtırabiliyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.