Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Zamla saman birbirine karıştı ithal ot geliyor

18 Ağustos 2012 Cumartesi::

Türkiye'de 'ot' krizi çıktı... Yurtdışından 'hayvan yemi için ot' ithalatı gündemde. Samanın fiyatının yüzde 300 artması üzerine besiciler hayvanlara verecek yem bulamaz hale geldi.

Yazı Boyutu : A A A A


Kuraklık nedeniyle hayvan yemi fiyatları tavan yaptı, vatandaşı süt, tavuk ve et fiyatlarında yükseliş korkusu sardı. Samanın fiyatı bile yüzde 300 artınca Tarım Bakanlığı çareyi ithalatta buldu. Saman ve ot ithalatı yasağını kaldıran Bakanlık, vergileri de indirmeye hazırlanıyor. Üreticiler Bulgaristan, Yunanistan, Romanya gibi ülkelerle görüşüyor...



Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da sıkıntıyı gidermek için yasak olan kaba yem ithalatının önünü açmak için girişim başlattı. 9 Ağustos'ta kaba yem olarak bilinen saman, sap ve otun ithalat yasağını kaldıran Bakanlık, bu ürünler için Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu numaralarını da belirledi.



Konu Ekonomi Bakanlığı'nda görüşülüyor. Onayş çıkmasının ardandan ithal edilecek yemlerin gümrük vergisinden muaf tutulmasının da önü açılacak.



İTHALAT İŞE YARAMAZ



Bakanlığın ilk kararının ardından harekete geçen yem üreticileri de yakın olması nedeniyle Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerdeki üreticilerle temasa geçti. Sektör yetkilileri samanın yükte ağır pahada hafif bir ürün olduğuna dikkat çekerek 'Getireceğiniz bir TIR saman için ödeyeceğiniz nakliye parası samanın fiyatının çok üstüne olacak.



O nedenle en yakın ülkeleri tercih ediyoruz' diyor. Bazı üreticiler de 'İthalat saman fiyatını düşürmeyecek çünkü, nakliyesi pahalı, ayrıca bir süre sonra ithalat yapacağımız ülkeler de talebi görünce zam yapacaklar' yorumunu yaptı.



Türkiye'de yılda yaklaşık 10 milyon ton sap saman üretimi yapıldığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar 'Buğday üretiminde yüzde 10'un üzerinde bir düşüş bekleniyor. Saman üretimi  de bu oranlarda düşecek' dedi.



ARPANIN DA VERGİSİ DÜŞMELİ



TÜRKİYE Yem Üreticileri Birliği yöneticileri hayvanların yüzde 40 karma, yüzde 60 ise kaba yemle beslenmesi gerektiğini belirterek 'Her iki yemde de fiyat artışı var. Örneğin arpa, kepek ve küspede de ciddi sıkıntı var ancak ithal edilemiyor' diyor.



Yem üreticileri sıkıntılar üzerine Tarım Bakanlığı'na 4 maddelik bir öneri paketi sundu. Birliğin önerileri şöyle: Gümrük vergileri indirilsin, kaba yem ithalatına izin verilsin, yem üreticilerine parasal değil, direkt destek verilsin, yemde KDV yüzde 8'den yüzde 1'e indirilsin' dedi.



ÇÖZÜM BULUNURSA ET UCUZLAR



KURAKLIĞIN yanı sıra geçen yıl yapılan canlı hayvan ithalatıyla hayvan sayısı artınca yem fiyatlarının arttığını söyleyen Et Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Yücesan 'İthalatın geçici olarak önünü açıldı ancak Türkiye'de yem fiyatları uzun zamandır yüksek. ABD, Latin Amerika bu sorunu çözdüğü için vatandaşları daha ucuza et ve süt satın alabiliyor' şeklinde konuştu.



SÜT, ET VE TAVUĞA ZAM GELECEK



TÜRKİYE'DE yılda yaklaşık 35 milyon ton düzeyinde kaba yem üretimi var. Araştırmalar, 15 milyon tonluk bir eksik olduğunu gösteriyor. Karma yem üretimi ise 13.5 milyon ton.



Karma yem üretiminde de sıkıntı var, toplam üretimin yüzde 60'ı ithalata bağlı olarak sağlanıyor. Yem fiyatlarının artması, et, süt ve tavuk üreticilerini de etkiliyor. Üreticiler, önümüzdeki ürünlerine farklı oranlarda zam yapmaya hazırlanıyor.



KALİTELİ YEMDE DE FİYAT ARTIŞI VAR



SAMANIN yanı sıra karma yem fiyatları da yükseldi. TZOB Başkanı Bayraktar, 'Örneğin yoncanın kilogramı geçen yıl 40 kuruş iken bu yıl 70 kuruşa çıktı.



Hayvancılıkta kaba yem fiyatlarının yükselmesi zaten yüksek olan maliyetlerin daha da artmasına neden olacak. Bu durum ürününü ederine satamayan yetiştiricilerimizi daha da zor duruma sokuyor.



Fiyatları düzenlemek için ithalat kararı alındı. İthalatta, hiçbir gıda değeri olmayan sap ve saman yerine, yonca, korunga, çayır otu gibi kaliteli kaba yemler tercih edilmeli' önerisinde bulundu.



HER SORUNUN ÇÖZÜMÜ İTHALAT DEĞİL



Çapar Kanat-Tarım Yazarı: Saman ve kaliteli kaba yem ithalatının yasak olmasının nedeni diğer ülkelerdeki bitki hastalıklarının ülkemize taşınmaması. Şimdi bitki hastalıkları ülkemize taşınacak. Hayvancılık günübirlik tedbirler ile yönetilmeye çalışılıyor.



Et fiyatları yükseliyor diye et ve canlı hayvan, saman fiyatları yükselince saman ithalat etmenin sürdürülebilirliğe katkısı olmayacak. Kaba yemlerin nakliyeleri pahalı olduğu için uluslararası ticarete uygun olan ürünler değil. Bunlarda ancak Trakya'ya yakın ülkelerden alınabilir.



Oradan da birkaç bin ton ithal edince fiyatlar yükselecektir. Çözüm ülke içinde ülke çiftçisine yeterli kaliteli kaba yem olan mısır sılajı, yoncayı, çayır bitkilerini ürettirebilmektir.


Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.