Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

NFC teknolojisi yakın geleceğin vazgeçilmezlerinden

18 Ağustos 2012 Cumartesi::

Hızla yaygınlaşan NFC teknolojisi yakın geleceğin vazgeçilmezlerinden olmaya aday

Yazı Boyutu : A A A A

2007 yılında dünyanın ilk 3 pilot projesinden birini gerçekleştiren Cardtek Grup’un sonrasında 6 büyük banka ve öncü mobil operatörler ile geliştirdiği NFC (yakın alan iletişimi) teknolojili ödeme sistemi projeleri, Türkiye’de ve dünyada hızla yaygınlaşıyor. Deloitte verilerine göre, 2012 yılı sonunda NFC özellikli cep telefonu sayısı dünya çapında 200 milyon adete ulaşacak. Bu da NFC kullanan ödeme teknolojilerinin de yaygınlaşması anlamına geliyor. Türkiye’de bu değişim içinde önemli bir paya sahip olacak…

Mobil ödeme alanında getirdiği yenilikler ile özellikle gençler arasında hızla kullanımı yaygınlaşan NFC teknolojisi, sadece Türkiye’de değil dünya çapında da yeni neslin en çok tercih ettiği ödeme araçları arasında yerini aldı. Juniper’in geçtiğimiz yıl yaptığı global ölçekli araştırması, NFC ödemelerinin 2014 yılında 50 milyar dolarlık rakama ulaşacağı sonucunu ortaya koydu. Türkiye’de ise son 6 ayda 300 bin civarında NFC uyumlu telefon satışı gerçekleşti.

“Temassız ödeme olanağı” sağlayan bir sistem olan NFC sayesinde cep telefonları birer mobil ödeme aracına dönüştü.

NFC, sağladığı temassız ödeme olanağıyla, cep telefonlarını, ödemede kullanılabilen birer mobil cüzdana dönüştürüyor. Bu da hızlı ve güvenli ödeme, nakitsiz alışveriş yapabilme gibi pek çok kolaylığı beraberinde getiriyor. Son yıllarda gerçekleştirilen yatırımlar ile Türkiye’de NFC, ödeme sistemlerinin önemli bir parçası haline geldi. Banka uygulamalarının cep telefonu üzerindeki güvenli bir alana yüklenmesi ile köprü ve otoyollardan, perakende sektörüne kadar kredi kartlarının kullanılabildiği her alanda kullanıcılarına hızlı ödeme imkanı sağlaması nedeniyle NFC teknolojisi oldukça tercih edilen bir ödeme aracı olmuş durumda.

Çok yakın bir gelecekte konser ve sinema biletleri de “cep”de…

Türkiye’de ödeme sistemlerinin öncüsü Cardtek Grup şirketlerinden SmartSoft, NFC’li ödeme teknolojileri geliştirme konusunda da lider konumunda… Konuyla ilgili konuşan, Cardtek Group Ürün Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Akgün, istatistiklere göre 2012 yılı sonunda NFC’li cep telefonu sayısının 200 milyona ulaşmasının beklendiğini, 2014 yılında ise NFC’li ödeme hacminin 50 milyar dolar olacağının öngörüldüğünü ifade etti. Bu gelişim süreci içinde NFC uygulamalarının toplu taşıma araçlarından konser ve sinemalara kadar pek çok alanda yaygınlaşacağına dikkat çeken Akgün, toplu taşımada kullanılan akbil, akıllı kart gibi çözümlerin yerini NFC teknolojisi sayesinde, cep telefonlarının alacağına vurgu yaptı. Ahmet Akgün ayrıca NFC sayesinde sinema, konser giriş biletlerininde cep telefonlarımızın içine gireceğini belirterek, bina giriş çıkışlarında kullanılan kimlik kartlarına dahi NFC sayesinde ihtiyaç kalmayacağını söyledi.

“Cardtek Grup olarak NFC teknolojisinin lideriyiz”

Ahmet Akgün, Türkiye’de NFC’li mobil ödeme teknolojilerinde lider konumda bulunduklarını belirterek, Türkiye’deki öncü mobil operatörler ile tamamladıkları ve devam eden projeleri bulunduğunu ifade etti. Çok yeni bir teknoloji olmasına rağmen toplamda 6 bankanın NFC altyapı geçişini tamamladıklarını kaydeden Akgün, bu rakamın yıl sonuna kadar 10’un üzerine çıkmasını beklediklerini söyledi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.