Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Petrol devi BP TANAP'ı destekliyor

17 Ağustos 2012 Cuma::

BP Türkiye Ülke Başkanı Bud Fackrell, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) Projesi'ni yakından izlediklerini ve destekledikleri belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Fackrell, yaptığı açıklamada, dünyada artan enerji talebininyeni projeleri gündeme getirdiğini ifade ederek, Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan TANAP'ın Şah Deniz doğal gazının yeni açılacak olan Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa'ya taşınmasında önemli bir adım olduğunu söyledi.

TANAP ÖNEMLİ BİR PROJE

Bir süre önce SOCAR tarafından kendilerine TANAP'a katılmaları için davet gönderildiğini anımsatan Fackrell, şunları kaydetti:

''TANAP, Türkiye ve Avrupa açısından önemli bir enerji hattı projesi. Bu projeyi yakından izliyoruz ve destekliyoruz. Bilindiği gibi projenin yüzde 80'lik hissesi SOCAR'a, geriye kalan yüzde 20'lik hissesi ise BOTAŞ ve TPAO'ya ait. SOCAR'ın yaptığı hisse teklifine olumlu bakıyoruz ve SOCAR'ın hissesinden pay alarak projeye dahil olmak istiyoruz. Bunun ne oranda olacağını şu an için söylemek erken. Yani hedef bir oranımız yok ama 2013 yılının ortalarına kadar bu konuda somut gelişmenin olacağını söyleyebilirim.''

Avrupa'ya gaz taşımak için Nabucco Batı ile Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TAP Projesi) birbiriyle yarıştığını ifade eden Bud Fackrell, hangi hatla gazın Avrupa'ya taşınacağının henüz netleşmediğini, BP olarak bu iki hat arasında önümüzdeki yıl içinde tercih yapacaklarını söyledi.

''TANAP ile Güney Akım birbirine rakip projeler değil. Çünkü Avrupa'nın iki hattan da gelecek gaza ihtiyacı var'' diyen Fackrell, TANAP ile Türkiye'nin önemli bir anlaşmaya imza attığını söyledi.

TANAP PROJESİ

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'ın, Türkiye'den BOTAŞ ile TPAO'nun ortaklığında hayata geçireceği TANAP, yaklaşık 7 milyar dolara mal olacak.

Gazın Azerbaycan'dan çıkarılıp, Gürcistan'dan geçip Türkiye üzerinden satılmasını ve iletilmesini öngören projede, 16 milyar metreküplük gazın, 6 milyar metreküplük kısmının Türkiye'ye satılması, 10 milyar metreküplük kısmının ise Avrupa'ya Bulgaristan ve/veya Yunanistan sınırında teslim edilmesi planlanıyor.

Proje için öngörülen 4 aşamanın ilki 2018'de ilk gaz akışıyla gerçekleşecek. 2020'de yıllık 16 milyar metreküp olacak kapasitenin, 2023'te 23'e, 2026'da ise yılda 31 milyar metreküp seviyesine kadar ulaşması hedefleniyor.

Azerbaycan ve Türkiye açısından çok büyük stratejik öneme sahip olan TANAP, Türkiye ve Avrupa için uygun fiyat ve tanımlanmış doğal gaz kapasitesiyle arz güvenliğini desteklerken, Azerbaycan'ın sahip olduğu doğal gaz kaynaklarının yeni pazarlara ulaştırılması gibi büyük kazanımları da beraberinde getiriyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.