Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Evde çalışan 450 bin kadına sigorta müjdesi

16 Ağustos 2012 Perşembe::

Evlerde bakıcılık, temizlik gibi işlerde çalışan kadınlar yeni yasal düzenlemeyle sosyal sigorta kapsamına alınacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dadılara sigorta şartı getirmeye hazırlanıyor. Sadece bakıcılar değil, evlerde yaşlı ve özürlü bakımı yapan 450 bin kadın sigortalı çalışacak.

Sosyal güvenlik açığını bir türlü istediği seviyeye getiremeyen hükümet, sigortalı sayısını artırmakiçin radikal kararlar aldı.

10 milyon emekliye her ay 8,5 katrilyon maaş ödenirken, toplanan sigorta priminin yarısına bile yaklaşılmaması üzerine kayıt dışı çalışmanın üzerine gidildi. Yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye’de sigortasız çalışan bakıcı kadınların sayısı azımsanamayacak ölçüde çıktı.

Özürlü, yaşlı ve çocuk bakıcısı 450 bin sigortasız çalışan kadın en alt seviyeden sigortalı gösterilecek. Bakıcılara sigorta şartının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumda da yer aldığı öğrenildi.

Primi aile yatıracak

Devletin ücret ödediği bakıcıların sigorta primi maaşlarından kesilecek. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın engelli vatandaşlara bakıcılık hizmeti veren, yaşlıları evde takip edenlere ödenen maaşlardan da sigorta kesintisi yapacak.

Çalışan anneler çocuklarına baktırdıkları dadıların sigortasını ise kendileri yatıracak. Karşılığında bakıcılar sigortaya kaydedilecek.

Prim miktarı 212 olarak belirlendi

Bakıcıdan kesilecek sigorta miktarı henüz belirlenmedi. Ancak isteğe bağlı sigorta kollarıyla eş değer olan 212 lira prim yatırmaları talep edilecek. Parayı elden alan bakıcının sigortasını da aile ödeyecek. Takipler ise devletin yatırdığı asgari geçim indirimi üzerinden yapılacak. Devlet çocuk sayısınca yatırdığı asgari geçim indiriminden, çalışan annelerin çocuklarının yaşlarını görebiliyor. Zaten bakıcılık yapan 450 bin kişinin kaydı devletin elinde mevcut.

Hedef yıllık 500 milyon TL

450 bin sigortasız bakıcı kadının sosyal güvenlik şemsiyesi altına girmesi için yürütülen çalışmanınbu yıl içinde tamamlanması bekleniyor. En düşük seviyeden sigorta primi ödense bile bakıcılardan aylık 50 milyon lira prim geliri elde edilecek. Devletin kasasına yılda en az 500 milyon lira girmesi hedefleniyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.