Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yerli ilaç devi, Çin’e stratejik ortakla girecek

14 Ağustos 2012 Salı::

Yabancı şirketler Türkiye ilaç pazarından daha fazla pay almak için sıraya girerken, yerli firmalar da gözünü yurtdışına dikmeye başladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Sektörün en büyük ihracatçısı olan yüzde 100 yerli sermayeli Nobel İlaç, dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’e adım atmaya hazırlanıyor. Nobel, Çin’in en büyük ikinci ilaç üreticisi Guangzhou Pharmaceutical Holdings Limided (GPHL) ile ‘ortak niyet bildirgesi’ anlaşması imzaladı. Buna göre Nobel’in geliştirdiği ilaçları Çin pazarında GPHL piyasaya sunacak.

Türkiye’de ve aktif olduğu 20 ülkede de Nobel, Çinli firmanın ilaçlarını satacak. Ayrıca iki firma, araştırma-geliştirme (Ar-Ge), hammadde ve bitmiş ürün tedariki konularında da işbirliği yapacak.

Nobel İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ulusoy, “Şirket olarak yıllardır büyüme hedeflerimizde büyük önem verdiğimiz Balkanlar, Türk cumhuriyetleri, Avrupa ve Rusya’da elde ettiğimiz başarıları, hızla büyüyen Çin ilaç pazarında da göstermek için GPHL gibi büyük bir şirketle ortaklık yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” açıklamasını yaptı.

11 Temmuz 2012 tarihinde, ABD merkezli küresel ilaç satış analiz şirketi IMS Health Inc.’in yayınladığı bir rapora göre, 2016 yılına kadar dünyanın en büyük ilaç pazarları olan ABD, Avrupa ve Japonya’nın küresel ilaç satış hacmindeki payları düşecek. Buna karşılık gelişen pazarlardaki ilaç satışlarının payı yüzde 20′den yüzde 30′a çıkacak. Yine aynı rapora göre en büyük büyümenin 2016 yılına kadar yaklaşık 340 milyon kişinin yıllık gelirinin 5 bin doları geçeceği Çin’de olması bekleniyor.

1964 yılında kurulan Nobel İlaç, 14 ülkede faaliyet gösteriyor. 250 milyon dolar cirosu ve 2 bin 400 çalışanı bulunan şirket 2011′de 46 milyon dolarlık ihracata imza attı. Türkiye’nin 567 milyon dolarlık toplam ilaç ve hammaddeleri ihracatının yüzde 8′ini tek başına Nobel yapıyor. Şirketin, 2008 yılından bu yana 212 ilacı Türk Sağlık Bakanlığı’ndan, 31 ilacı Avrupa Birliği sağlık otoritelerinden, 762 ilacı da temsilciliklerinin olduğu 20 ülkenin sağlık otoritelerinden ruhsat aldı. 5,3 milyar dolar cirolu GPHL ise Çin’in en büyük ikinci ilaç grubu konumunda.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.