Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

"Banka değil cumhuriyet kurumuyuz"

14 Ağustos 2012 Salı::

Batum'da şube açan İş Bankası Başkanı Özince: "Yüksekova'da ve Erbil'de de açtık. Vız gelir, korkmayız. Banka değiliz, cumhuriyet kurumuyuz."

Yazı Boyutu : A A A A

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve Genel Müdürü Adnan Bali, bankanın Batum şubesi açılışında önemli açıklamalarda bulundular. Türkiye'den gelen gazetecilerle sohbet eden ikiliden Adnan Bali, bankacılık faaliyetlerini sürdürürken bölge ayrımı yapmadıklarını, kredilerini en fazla artırdıkları illerden birinin Diyarbakır olduğunu, Hakkari'nin Yüksekova İlçesinde de şube açtıklarını söyledi. Ersin Özince ise Suriye ve Güneydoğu'daki gelişmelerle ilgili soruları yanıtlarken, oluşabilecek bankacılık riski karşısında korkuları bulunmadığını Kıbrıs Barış Hareketi sırasındaki tecrübelerinden örnek vererek yanıtladı: "Parayı yığdık veznelerin önüne, halkın paniğini önledik. Bize vız gelir. Korkmuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet devam edecek ve Türkiye'nin bankası olarak kalacağız. Misyonla kurulmuş bankayız." dedi. Ersin Özince'nin sorulara verdiği yanıtların özeti şöyle:

-Cari açığın yönetilebilir olduğunu düşünüyorum.
Kafkaslar bir volkandı, uyuyor şimdi. Ama Ortadoğu uyumuyor. Bana göre Ortadoğu'daki riskler Avrupa'daki risklerden daha az.
Kıbrıs Harekatı sırasında vezne önüne para yığmış ve halkın paniğini önlemiş bankayız. Bize vız gelir. Halka açık bankayız. Sermayedarımızın yüreği pır pır ötmüyor. Korkmuyoruz. Türkiye Cumhuriyeti ilelebet devam edecek ve Türkiye'nin bankası olarak kalacağız. Misyonla kurulmuş bankayız. Erbil'de şube açmışız. Hakkari Yüksekova'da şube açmışız. 1.196 adet şubeye sahibiz. Tası tarağı toplayıp başka yere gidecek halimiz yok. Biz banka değiliz, Cumhuriyet kurumuyuz.

-Küresel krizin Türkiye'yi nispeten az etkilediğini düşunüyorum. Avrupa krizi de az etkiledi ama bu etki daha devam edecek gibi görünüyor. Avrupa krizinin yanında özellikle Çin ağırlıklı haksız rekabet önce iktisadi sonra siyasi sonuçlar doğurabilir. AB ile ilgili sorunların ise devam edeceği kesin. Bu krizde Avrupa iktisadi değil siyasi bir birlik olmadığını da gösterdi. Bakalım nasıl seyredecek. Avrupa krizi bizim ihracatımızı azaltır. Dış kaynak temiminde ise avantajları bile oldu denilebilir.

-Bu zorluklar ortasında Türkiye yoluna nasıl devam eder? Türkiye belli bir müteşebbis güç ve kültür elde etti. Bunu da zorluklarla elde etti. Memlekette daha gelişmiş sermaye piyasası yok. Bu ortamda Türk müteşebbisinin bu cesaretini dışarıda da sürdürmesinden başka çaremiz yok. Türk müteşebbislerin mutlaka bu bölgeye yayılması lazım. Yoksa ülke olarak bizim teknolojik veya doğal üstünlüğümüz yok.

-Türkiye'de konut balonu oluştuğu söylenemez. İhtiyaçtan konut alınıyor. Üstelik borç ödeme hukuku bakımından yurtdışı ile önemli bir farkımız var. Dışarıda mortgage borçluları sadece konutları ile ödemelerinden sorumlu tutulurlar. Türkiye'de ise bütün varlıkları ve şahsi geliriyle sorumlu. Üstelik konutun değerinin dörtte üçü kadarına kredi açılıyor. Tamamına değil. Borç ödeyen yorulana kadar, bir sorunla karşılaşana kadar konutun yarısı ödenmiş oluyor. Bu da önemli bir fark. Zaten bu kredilerin ortalama vadesi 6-7 yıl. Şu ana kadar da önemli bir sorun yaşamadık. Bugüne kadar iyi yönettiğimizi, bundan sonra da herhalde yönetilir diye düşünüyorum.

ADNAN BALİ: EN TEMEL RİSK ETRAFIMIZDAKİ SOSYO-POLİTİK RİSK
Batum Şubesi'nin açılışına Türkiye'den katılan gazetecilerle sohbette İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali "Avrupa bir risk ama en temel risk etrafımızdaki sosyo politik risk" dedi. Merkez Bankası'nın politika değişikliğinin bankaları olumsuz etkilemeyeceğini düşündüğünü belirten Adnan Bali'nin, Ersin Özince'nin de bulunduğu sohbette söylediklerini şu cümlelerle özetlemek mümkün:
-"Avrupa krizi ekonomi için bir risk ama bizi ticari ilişkilerimize etkisi görece az. Çünkü ihracattaki payı yüzde 58'den yüzde 40'a indi. Bu da Türkiye'nin dinamizmini gösterir. Finansman yönüyle bir sıkıntı gözükmüyor.
Ekonomi için en temel risk etrafımızdaki sosyo politik risk. Ondan daha fazla bir risk görmüyoruz. Ama bu riske karşı yapacağımız fazla bir şey de yok. Bizim en çok etkilenen üç ilimiz olan Hatay, Şanlıurfa ve Gaziantep'teki kredi risklerimizi dikkatle izliyoruz.

-Geçen yılki yüksek kredi büyümesinin hazmedilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu yılın ilk yarısında yüzde 7 büyüyen kredilerin yıllık yüzde 16-17 büyümesini bekliyoruz. 65 ilde en fazla nakdi kredi kullandıran bankayız. Toplam kredilerimiz 98.4 milyar liraya vardı. Biz ülkenin her tarafa kredi kullandırıyoruz. Güvenlik sorununun olduğu bir yerde her durumda iskonto uygulanır. Yoksa Diyarbakır bizim kredileri en hızlı artırdığımız illerden biridir. Geri ödeme sorunu da az olan illerimizdendir.

-Ekonomi ikinci çeyrekte birinci çeyrekten daha fazla büyüyecek. Ama üçüncü çeyrekte bir miktar hız kesecek. Nitekim haziran ayı sanayi üretiminin hız kesmesi de bunun ilk işaretini verdi.

-Merkez Bankası 2010 yılındaki politika değişikliği ile yüzde 5-6'lardaki zorunlu karşılıkları yüzde 16'ya çıkardı. Kar marjları bundan etkilendi. Şimdi yeni alternatif bir politika geliştiriyor. Karşılıkları daha fazla döviz ve altınla tutulmaya başlandı. Enflasyonun aşağı yönlü eğilimi iyice netleştiğinde faiz koridorunun üst bandını indirecek. Bu durumda bankaların fonlama maliyetleri düşecek. Merkez Bankası fleksibilitesini korumak istiyor. Politika faiziyle sert dönüşümler yerine başka enstrümanlarla bankaları istediği araçlara yöneltebiliyor. Şu ana kadar süreci doğru yönetti. Yapacağı politika değişikliğiyle de çok olumsuz bir sürecin bizi beklediğini düşünmüyorum.

-Ben de konut balonu oluştuğunu düşünmüyorum. Gazı fazla gelen ekonomilerde balon olur. Biz mütevaziyiz. Abartılı değiliz. Türkiye'de son yıllarda tüketici borçlanma özgürlüğünü elde etti. Bu kötü bir şey değil ki, çok iyi bir şeydir."

İş Bankası, Kafkaslar'a Batum'dan açılıyor
Bölgesel güç olma hedefiyle yurt dışındaki yatırımlarına ağırlık veren Türkiye İş Bankası, Kafkaslara ilk açılımı Gürcistan ile yaptı. İş Bankası, Türkiye sınırına 25 km yakınlıkta bulunan Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Batum'da açıldı. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ve İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali'nin ev sahipliğinde Batum Şubesi'nin açılışı için gerçekleştirilen resepsiyona Acara Özerk Cumhuriyeti Başbakanı Levan Varshalomidze de katıldı.
İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince yaptığı konuşmada, son yıllarda artan karşılıklı ticari ilişkilerin, Türkiye'yi Gürcistan'ın en büyük ticari ortağı haline getirdiğini ve Türkiye'nin Gürcistan'ın toplam dış ticaretinde payının %16,2'ye ulaştığını belirterek şunları söyledi:
"Gürcistan'da Türk müteahhitler tarafından üstlenilen 83 projenin tutarı 1 milyar doları aşmış, bilhassa son dönemde hidroelektrik santralleri inşasında Türk şirketleri önemli bir yer edinmiştir. Türkiye son 5 yılda Gürcistan'a yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımları içinde 525 milyon dolarlık yatırım ve %8,7'lik payla da üçüncü sıradadır. Bu güçlü ticari birliktelik, İş Bankası Grubu olarak Gürcistan'ı odağımızda tutmamızı sağlamış, yatırımlarımız için bizi motive eden bir unsur olmuştur."
İki ülke arasındaki diplomatik yakınlık ve işbirliğinin de geliştiğine dikkat çeken Ersin Özince, "Türkiye ve Gürcistan vatandaşları karşılıklı olarak pasaporta gerek olmadan sadece bir kimlikle bir ülkeden diğerine seyahat edebilmekte, Batum Havalimanı Türkiye ve Gürcistan tarafından ortak kullanılmaktadır. Batum Uluslararası Havalimanı, İsviçre ve Fransa tarafından ortak kullanılan Cenevre Havalimanı'ndan sonra dünyada ikinci örneği teşkil etmektedir. Gümrük kapılarında "tek pencere" uygulamasına geçilmesi iki ülke arasındaki ticaret bağını daha da güçlendirecektir" dedi.
İş Bankası Grubu'nun Gürcistan'la ilişkilerinin eskiye dayandığını hatırlatan Özince, İş Bankası Grubu'nun önemli iştiraklerinden biri olan Şişecam'a ait Anadolu Cam adlı şirketin ilk yurt dışı açılımını 1997 yılında Gürcistan'da özelleştirme kapsamında satın aldığı Mtskheta Region- Ksani Village'da kurulu Mina üretim tesisi ile gerçekleştirdiğini söyledi.

ADNAN BALİ: ÖZEL SEKTÖRÜ YURTDIŞINDA DA DESTEKLİYORUZ
İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali de konuşmasında artan ticaret hacmi ve yatırımlara katkıda bulunmak ve müşterilerinin ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Batum'da bir şube ve Batum Havaalanı'nda bir şanj bürosu kurduklarını belirterek şöyle dedi: "Türkiye'nin en büyük bankası olmanın yanı sıra coğrafyamızın en etkili finans kurumlarından biri olarak, ülke ekonomimize dinamizm kazandıran özel sektör temsilcilerimizin faaliyetlerini uluslararası alanda da desteklemek üzere buradayız."
Adnan Bali, İş Bankası'nın yurt dışındaki şube ağının genişletilmesi ve banka satın alımı vizyonunun temelinde; Türkiye ile ilgili ülkeler arasındaki ikili anlaşmaların, gelişen ticari ilişkilerin ve Türk şirketlerinin bu ülkelerdeki yatırımlarının önemli boyutlara ulaşmasının yer aldığını söyledi. Batum şubesinde Türk ve Gürcü ortaklı firmalara yönelik olarak kurumsal ve ticari bankacılık ağırlıklı bir hizmet verileceğini, bireysel bankacılık hizmetlerinin de sunulacağını keydeden Adnan Bali, "Bankamızın öncelikle bölgesel, ardından global bir banka olma stratejisi kapsamında verilmiş olan bu yatırım kararının her iki ülke ekonomisi açısından büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
Genel Müdür Adnan Bali'nin verdiği bilgiye göre, İş Bankası geçtiğimiz yıl da Rusya'da banka almış, adını İşbank Rusya olarak değiştirmişti. İşbank Rusya halen Moskova, Balakovo, Samara, Saint-Petersburg, Saratov ve Novosibirsk şehirlerinde 6 şube ve 9 bağlı şube ile faaliyet gösteriyor. İş Bankası'nın yüzde 100 iştiraki olan İşbank AG'nin ise Almanya'daki 12 şubesinin yanı sıra Fransa, Hollanda, İsviçre ve Bulgaristan'da geçen yıl açılan Sofya Şubesi ile Avrupa'da toplam 16 şubesi bulunuyor. İş Bankası'nın ayrıca KKTC'de 14, Londra, Bahreyn ve Erbil'de birer şubesi, Çin'de ve Mısır'da da temsilcilikleri bulunuyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.