Bugün: 17 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Telifte yeni düzenleme geliyor

12 Ağustos 2012 Pazar::

Yeni telif yasası ile kitapların tamamının fotokopisinin çekilmesi yasaklanıyor. Yeni düzenlemeye göre, piyasada satılan kitapların sadece bir kısmının fotokopisi çekilebilecek.

Yazı Boyutu : A A A A

Kitabının kısmi olarak fotokopisi çekilen yazara, her yıl belli bir oranda telif ödemesi yapılacak. Matbaa, cep telefonu ve yazılabilir CD gibi kopyalama yapan diğer ürünlerden kesilen devlet payından da eser sahiplerine ödeme yapılacak. Tüm fotokopicilerin lisanslanmasını öngören yeni düzenlemede telif ürünlerinin kopyalanmasına taviz verilmeyecek, kitap, müzik ya da bilgisayar programı gibi ürünleri kopyalayanlar, bu eserleri şahsi ihtiyaçlarında kullansalar bile 5 yıla kadar hapisle yargılanacak. Yasal olarak satılan e-kitapları illegal olarak kopyalayarak satanlar da bu maddeden yargılanacak. Telif ile ilgili düzenlemenin AB`nin de görüşünün alınmasından sonra önümüzdeki aylarda yasalaşması bekleniyor. Milliyet`in edindiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın hazırladığı yeni telif yasası ile kopyalanan ürünlerden eser sahiplerine para aktarılacak.

20 milyon TL’lik gelir

Düzenleme ile fotokopi cihazı, matbaa, cep telefonu ve yazılabilir CD gibi kopyalamaya yardımcı olan cihazların ithalat veya üretiminden kesilen harcın bir kısmı, eser sahiplerine aktarılacak. CD ve DVD ile fotokopi makinelerinden kesilen yüzde 3`lük pay ile matbaa ve cep telefonu gibi cihazlardan kesilen binde 5`lik paydan her yıl elde edilen yaklaşık 20 milyon liralık gelirin yüzde 70`inin bu şekilde eser sahiplerine aktarılması planlanıyor. Bu şekilde her yıl devlet kasasında biriken pay, önemli oranda eser sahiplerine gidecek. Burada uygulanacak oran, çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

Tüm kitap kopyalanmayacak

Yeni düzenleme ile kitaplar konusunda da özel önlem alındı. Buna göre, kitaplar fotokopi makinesinde tamamıyla kopyalanamayacak. Kitapların sadece bir bölümü kopyalanabilecek. Fotokopi çektirmek isteyen üniversite öğrencileri, bir kitabın sadece dersiyle ilgili bölümünün fotokopisini çektirebilecek. Bu uygulamada istisna, piyasadan kalkmış kitaplar konusunda olacak. Bir kütüphanede bir tane bulunan ve piyasada satışı da olmayan bir kitap, tümüyle kopyalanabilecek. Fotokopi cihazlarında daha önce taranmış kitapların kopyalarına da yer verilemeyecek. Düzenleme ile fotokopi çektirilen her kitabın bir kopyasını kendine ayıran ve bu şekilde seri üretime geçilen fotokopicilerin engellenmesi planlanıyor. Yeni düzenleme ile fotokopiciler de kontrol altında tutulacak. Telif meslek kuruluşları fotokopicilere giderek ya numaratör benzeri bir uygulamayı hayata geçirecek ya da tüm fotokopilerden belli oranda bir pay toplanmasını sağlayacak. Fotokopiciler bu şekilde lisanslanacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.