Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Dış ticaret endeksleri azaldı

11 Ağustos 2012 Cumartesi::

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 8,4, ithalat birim değer endeksi yüzde 4,8 oranında azaldı

Yazı Boyutu : A A A A

Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 8,4 ve ithalat birim değer endeksi yüzde 4,8 oranında azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Dış Ticaret Endeksleri Haziran ayı sonuçlarını açıkladı.

Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre, Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 8,4, ithalat birim değer endeksi yüzde 4,8 oranında azaldı.

Söz konusu ayda ihracat birim değer endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre tarım ve ormancılıkta yüzde 5,7 arttı, balıkçılıkta yüzde 8,4, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 10,9, imalat sanayisinde ise yüzde 8,7 azaldı.

İthalat birim değer endeksi, geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 1,9 artarken, tarım ve ormancılıkta yüzde 18,1, imalat sanayisinde yüzde 5,8 düştü.

2012 Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 7,1, ithalat birim değer endeksi de yüzde 3,8 oranında azaldı. Söz konusu dönemde ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım ve ormancılıkta yüzde 5,8 artarken, balıkçılıkta yüzde 8,8, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 5,9, imalat sanayisinde ise yüzde 7,4 azaldı.

İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı dönemine göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 17,3, imalat sanayisinde yüzde 5,4 azaldı, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 7,3 arttı.

-İhracat miktar endeksi yüzde 27,6 arttı

2012 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat miktar endeksi yüzde 27,6 arttı, ithalat miktar endeksi yüzde 0,6 azaldı.

Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre, 2012 yılı Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre, orijinal seride olduğu gibi ihracat miktar endeksi yüzde 27,6, ithalat miktar endeksi yüzde 1,4 oranında arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise Haziranda bir önceki aya göre, ihracat miktar endeksi yüzde 4,5 artarken, ithalat miktar endeksi yüzde 1,9 azaldı.

İhracat miktar endeksi ana sektörler itibariyle geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 22,3, balıkçılıkta yüzde 2,2, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 44,4, imalat sanayisinde yüzde 27,6 arttı. İthalat miktar endeksi ana sektörler itibari ile geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılıkta yüzde 39,7, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 15,6 artarken, imalat sanayisinde yüzde 4,6 düştü.

2012 Nisan-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat miktar endeksi yüzde 23,2, ithalat miktar endeksi de yüzde 0,4 arttı. İlgili dönemde ihracat miktar endeksleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre tarım ve ormancılıkta yüzde 12,6, balıkçılıkta yüzde 9,3, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 26,6, imalat sanayisinde yüzde 23,5 artış gösterdi.

İthalat miktar endeksleri geçen yılın aynı dönemine göre, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 3,4 artarken, tarım ve ormancılıkta yüzde 3,2, imalat sanayisinde yüzde 0,6 oranında azaldı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.