Bugün: 16 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İyi teklif gelirse Avea'daki hisselerimizi satabiliriz

10 Ağustos 2012 Cuma::

İş Bankası, cep telefonu operatörü Avea'dan çıkış sinyali verdi. Genel Müdür Adnan Bali, 'şartlar uygun olursa' hisselerini satabileceklerini açıkladı. Bankanın Avea'da yüzde 18,63 olan hisse oranı Şubat 2012'de yüzde 10'a inmişti.

Yazı Boyutu : A A A A

İş Bankası, doğrudan faaliyet alanına girmeyen ve finansal olmayan iştiraklerinin satışı sürecinde, küçük ortağı olduğu cep telefonu operatörü Avea'daki hisselerini satabileceğini açıkladı. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bu yılın şubat ayında Avea'da hâkim ortak Türk Telekom'un sermaye artımı sürecine katılmadıkları için olağan bir şekilde hisse oranının yüzde 18,63'ten yüzde 10'a gerilediğini söyledi. Finansal faaliyet alanlarına girmeyen sektörlerden çekilme stratejisi izlediklerini aktaran Bali, bu kapsamda İş Bankası'nın Avea'daki paylarını şartlar oluştuğunda satabileceklerinin mesajını verdi.

Şirketin 2012 yılının ilk 6 ayının faaliyet sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan Adnan Bali, İş Bankası'nın yeni stratejisinin doğrudan faaliyet alanına girmeyen ve finansal olmayan iştiraklerinde sermayeyi daha optimum kullanma ve piyasa fırsatları imkân verirse bunları elden çıkarma yönünde olduğunu söyledi. Şu anda Gemport Limanı ve Ant Gıda'nın satış sürecinde olduğunu hatırlatan Bali, "Gemport Limanı'nın satışında kısa süre içinde sonuca varacağız. Çekirdek olmayan iştiraklerimize ilişkin İş Bankası'nın sermaye seviyesini en optimum düzeyde sürdürmek amacıyla strateji güdüyoruz." dedi.

Şubat ayında Avea Olağanüstü Genel Kurul toplantısında hâkim ortak Türk Telekom şirket sermayesinin güçlendirilmesine karar vermişti. Bu çerçevede Avea'nın 7 milyar 115 milyon TL olan esas sermayesi, geçmiş yıllar zararından karşılanmak üzere 3 milyar 295 milyon TL tutarında azaltılırken; azaltılan kısım aynı tutar kadar nominal bedelle nakit olarak artırılmak suretiyle sermaye yine 7 milyar 115 milyon TL'ye tamamlanmıştı. Bu süreçte sermaye artımına katılmadıklarını belirten Adnan Bali, Avea'da olağan bir şekilde hisse oranlarının yüzde 18,63'ten yüzde 10'a gerilediğini söyledi. "Avea'dan tamamen çıkma niyetiniz var mı?" sorusuna Bali, "Avea'dan çıkmayla ilgili karara varılması süreci ayrı bir inisiyatiftir. Henüz satış konjonktürüne ulaşmadık. Dolayısıyla şimdilik mevcut durum ile bir miktar bekleyip gelişmeleri görmeye devam edeceğiz." cevabını verdi. Bali, satışın Türk Telekom'a mı yoksa başka bir şirkete mi olacağıyla ilgili bir değerlendirmenin söz konusu olmadığını ifade etti.

İş Bankası, 2012'nin ilk altı aylık sonuçlarına göre 165,6 milyar TL aktif büyüklüğüne ulaşırken, 1,66 milyar lira net kâr elde etti. Toplam kredileri de yüzde 7 artarak kredi büyüklüğünde 100 milyar TL sınırına yaklaştı. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, 2011 yılını aktif büyüklüğü açısından sektörün en büyük bankası olarak tamamladıklarını, aktif büyüklük, krediler ve özkaynaklar açısından Türkiye'nin de en büyük bankası olduklarını ifade etti. Bu yılın ilk yarısında kredilere odaklanma yaklaşımlarını sürdürdüklerini kaydeden Bali, kredilerin toplam aktifler içerisindeki payında yükselişin devam ettiğini, bu dönemde yaklaşık 6,6 milyar TL'lik artış gösteren kredi kaleminin aktifler içindeki payının yüzde 59'a ulaştığını belirtti. İş Bankası'nın özkaynakları 2012 yılının ilk 6 ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10'luk gelişim göstererek 19,8 milyar TL'ye ulaştı. Sermaye yeterlilik oranı ise 2012 yılı Haziran ayı itibarıyla yüzde 14,2 seviyesinde gerçekleşti. 2012'nin ilk 6 ayında toplam kredileri yüzde 7 artışla 98,2 milyar TL'ye çıkardıklarını belirten Adnan Bali, 2012 yıl sonu için 100 milyar TL'yi hedeflediklerini hatırlatarak, bu hedefe yaklaştıklarını söyledi.

İş Bankası yurtdışı operasyonlarını, bankacılık alanındaki iştirakleri de dâhil edildiğinde 13 ülkede 49 şube, 2 temsilcilik ofisi ve toplam 811 çalışanıyla sürdürüyor. Bali, "Yurtdışı örgütümüzün toplam aktif büyüklüğü 13,1 milyar dolar, toplam özkaynakları ise 262,8 milyon dolar düzeyine ulaştı." dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.