Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkiye ekonomisi 2013 yılında ABD'yi geçecek

10 Ağustos 2012 Cuma::

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, yüzde 4'lük büyüme tahmininin ulaşılabilir olduğunu belirtti.

Yazı Boyutu : A A A A

Büyümeye yönelik tahminlerle ilgili NTV'ye değerlendirme yapan Ali Babacan şunları söyledi: "Ekim'den bugüne 10 ay geçti. Bu yılın tahminlerini gözden geçirdiğimizde yüzde 4'ün ulaşılabilir olduğunu görüyoruz. Belki yüzde 4'ün üzeri zor; 4'ün belki aşağısına sarkan rakam olursa sürpriz olmamalı. Dışarıda olup bitenler son derece kaygı verici. Yüzde 4 tahminini ortaya attığımızda dünyada büyüme beklentisi bugünden çok daha iyiydi. Buna rağmen yüzde 4 tahminini korumamız beklenenden iyi performans gösterdiğimizi gösteriyor. Yüzde 4 bile Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından biri. Dış taleple iç talep arasında güzel bir dengelenme oldu. İç talep aşırı bir kredi genişlemesiyle oluyorsa onu riskli görüyoruz. Büyüme kasıtlı düşürülüyor deniyor. Büyüyelim ama sürdürülebilir şekilde büyüyelim. İlave bir tedbir ihtiyacı yok."

ENFLASYONDA CİDDİ PROBLEM YOK

Babacan, enflasyonla ilgili olarak, "En son enflasyon raporunda tahmin bu yıl için yüzde 6.2. oldukça gerçekçi bir tahmin. Enflasyonla ilgili ciddi bir problem yok. Düşüş trendinin devam edeceği konusunda genel bir beklenti var" dedi.

BÜTÇE AÇIĞI HEDEFİ AŞACAK

Büyümede dış talebin daha etkin olduğunu belirten Babacan, "Cari açığı düşürücü gidiş var ama bunun yanında bütçe üzerinde bir yan etkisi var. Bütçe gelirleri öngörünün bir miktar altında gerçekleşeek. Yıl sonunda hedeflenen bütçe açığının üzerinde kapatacağız gibi görünüyor. Bütçedeki olası sapma Maliye politikalarını etkileyecek düzeyde olmaz. Bütçede sapma popülist kararlara bağlı değil. Memur maaşları başta olmak üzere harcamalarda artış oldu. 2012 yılı hassas bir yıl. 2013 bütçesi önemli olacak. 2013 bütçe hedefi bundan sonraki yıllar için önemli olacak. Son 9.5 yılda çok seçim geçirdik. Temel politikamızı değiştirmez" diye konuştu.

MERKEZ BANKASI'NIN BAŞARISI TESCİL EDİLDİ

Babacan, Merkez Bankası'nın kararlarıyla ilgili de değerlendirme yaptı. Babacan şöyle konuştu: "Son aylarda gelişmekte olan ülkeler de krizden olumsuz etkilenmeye başladı. Türkiye'de Merkez Bankamızın krizi çok başarılı yönettiğini görüyoruz. Ben dahi Para Politikası Kurulu'ndan üç dört gün önceden kimseyle konuşmam. Merkez Bankası herkesi dinler ama doğru karar neyse onu verir. Merkez Bankası'nın başarısı dünya çapında tescil edilmiştir. Serbest kur rejimi çerçevesinde Merkez Bankası gerekli adımları atıyor."

TÜRKİYE'NİN SERMAYE CEZBETMESİ DOĞAL

Dünyada güvenilir ve makul yatırım aracının azaldığını kaydeden Babacan sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir ortamda Türkiye'nin dışarıdan sermaye cezbetmesi son derece doğal. Kısa vadeli giriş-çıkışlardan oluşacak zararı önlemek için Merkez Bankası'nın önemli bir seti var. Merkez Bankası gün gün izliyor, adımları baştan atıyor. MB'nin adımları yetmezse Finansal İstikrar Komitesi devreye girer. Güvenilir liman sayısı hızla azalıyor."

Cari açıkla ilgili konuşan Babacan, "Cari açıktaki düzelme hızı belki kimsenin beklemediği bir hızdı. Ama bunun devam etmesini beklememek lazım. Bu yıl cari açığın milli gelire oranı yüzde 8'in altında gerçekleşebilir. Durumu daha iyi olan ülkelerde ihracat payımız yüksek. Türkiye'ye giren kredi ağırlıklı olarak ekonomik durumu daha iyi ülkelerden geliyor. Avrupa'daki kötü senaryolardan bizim finansman ve ticaret kanalından etkilenmemiz de sınırlı olacak. Suriye'deki sorunlar Ortadoğu'ya ihracatımızı fazla etkilemez" şeklinde konuştu. Başbakan Yardımcısı Babacan, bankacılık sektörünün tüm dünyada parmakla gösterilen bir sektör haline geldiğini ifade ederek, "Kredilerde bir yaşlanma konusu var. Kredilerde geri dönüşlerde sorun olabilir. Bugün itibariyle orada sorun yok. Takipe düşen alacaklarda küçük artışlar olabilir ancak çok düşük seviyede seyrediyor" dedi.

2013'TE ABD'Yİ TARTIŞACAĞIZ

Avrupa krizine yönelik değerlendirme yapan Babacan şunları kaydetti: "Avrupa'da en iyi senaryo 5-10 yıl bata çıka devam etmesi. Bundan daha kötü senaryolar var. 2013 için çok belirleyici konu ABD ekonomisi olacak. İkinci Obama yönetimi ya da yerine geleceklerin önünde kabarık dosyalar olacak. Kasım'daki seçimden sonraki 6 haftalık pencerede otomatik devreye giren vergiler var. Bununla ilgili hızlı pazarlık yapmaları gerekecek. Avrupa için tartıştığımız pek çok konuyu ABD için tartışacağız.

Olumsuzluklara rağmen Türkiye bölgede istikrar adası gibi duruyor. Güven faktörü gözden kaçırılmamalı. Türkiye kendi içinde istikrarı koruduktan sonra güveni koruduktan sonra korkmaya gerek yok. Önemli olan dışarıda olabilecek kötü senaryolara hazır olmamız. Herkese ihtiyat tavsiye ediyorum. AB ekonomik temeller üzerine kurulmuştur. Makul bir şekilde yetişmiş insanlar olarak Avrupa için kararını vermeleri çok önemli ama henüz göremedik"

ÖZEL SEKTÖRE DÖNERİZ

"Size ülke dışından bir teklif var mı?" sorusunu yanıtlayan Babacan, "Yoğun bir dönemdeyiz. Bundan sonraki yıllarla ilgili bir planım yok. Şu anda yoğun bir şekilde ekonomiyi türbülanstan korumanın gayreti içindeyiz. Şu anda mevcut işimizle fazlasıyla meşgulüz. Üç dönem konusu insanların kafasını meşgul ediyor. Pek çok söylenti var. Fakat bunlara prim vermemek lazım. Biz mevcut görevimizde oldukça yoğunuz. Özel sektörden geldik, nihayetinde gideceğimiz yer orasıdır" dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.