Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Suriye ile ticaret yapan Türk işadamlarına kredi kolaylığı

9 Ağustos 2012 Perşembe::

Suriye’deki iç karışıklık devam ederken Türkiye, ticaretin daralması sebebiyle sıkıntı yaşayan işadamlarına nefes aldırıcı bir uygulamaya gitti.

Yazı Boyutu : A A A A

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Libya’da olduğu gibi Suriye ile de ticaret yapan işadamlarının bu ülkeden kaynaklı Türk bankalarına olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına imkân sağlıyor. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile Suriye’de iş yapıp bankalara borcu olan işadamları, borçlarını üç defa yeniden yapılandırabilecek.

Suriye kaynaklı olarak Türk işadamlarının kredi borcu Ekonomi Bakanlığı verilerine göre 400 milyon Türk Lirası. Bankalar Birliği verilerine göre ise rakam daha düşük. Edinilen bilgilere göre BDDK tarafından hazırlanan taslak, Kalkınma Bakanlığı’nın yanı sıra ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın görüşüne açıldı. Söz konusu düzenlemenin 15 gün içerisinde Resmî Gazete’de yayımlanması bekleniyor.

31 Aralık 2013 tarihine kadar taslakta belirtilen hükümler uygulanacak. Bankalarca Suriye’de yerleşik gerçek ve tüzel kişiler ile Suriye’de veya Suriye’ye yönelik faaliyetleri bulunan Türkiye’de veya yurtdışında yerleşik gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan krediler, ilgili koşulların oluşması halinde değişik gruplarda izlenebilecek.

Düzenleme hakkında değerlendirmede bulunan BDDK’ya yakın kaynaklar, Libya’da olduğu gibi Suriye ile ticaret yapan işadamlarının karışıklık sebebiyle mağdur olmaması için böyle bir düzenlemeye gidildiğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacmi her geçen gün azalıyor. 2011 yılında 2 milyar doları bulan Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret hacmi, bu yılın ilk beş aylık döneminde 300 milyon dolara geriledi. BDDK, bankaların kredilerin kullandırıldığı sektör ve ülkelerin risk durumlarını dikkate alarak, ayrılacak karşılıklarda farklılaşmaya gidilmesine yönelik düzenleme de yapıyor.

Banka soruşturması tamamlanıyor

Öte yandan Rekabet Kurulu (RK) Başkanı Nurettin Kaldırımcı, başta kredi ve mevduatta olmak üzere bazı faiz ve ücretleri birlikte belirledikleri gerekçesiyle 12 banka hakkında başlatılan soruşturma ile ilgili raporun bu ay içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi. Kaldırımcı, nihai kararın ise 2013 yılı başında verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

RK geçen yıl kasım ayında, Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC, ING Bank, TEB, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi, Ziraat Bankası, Garanti Ödeme Sistemleri ve Garanti Konut finansmanı danışmanlık hakkında soruşturma açıldığı duyurulmuştu.

Kaldırımcı, söz konusu soruşturmada temel olarak bankaların, mevduat faiz oranları, kredi faiz oranları ile kredi kartı hizmetlerine ilişkin gecikme ücreti ve faiz oranlarının belirlenmesi konusunda Rekabet Kanunu’nun ihlali anlamına gelebilecek uygulamalar içinde bulunup bulunmadıklarının ele alındığını belirtti.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.