Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Gözler Türk bankalarında

3 Ağustos 2012 Cuma::

Bankalarda bilanço furyası sürüyor. Halkbank'ın ikinci çeyrek karının beklentileri aşmasının ardından Garanti ve Yapı Kredi'den gelen kar rakamları tatmin etmedi. Şimdi sıra diğerlerinde..

Yazı Boyutu : A A A A

Halkbank ile başlayan bilanço furyası devam ediyor. Bankaların konsolide olmayan kar rakamlarını 14 Ağustos’a kadar açıklamaları bekleniyor.

Garanti Bankası ile Yapı Kredi’nin ikinci çeyrek kar rakamlarının beklentileri karşılayamamış olmasına rağmen açıklanmayan bankaların kar rakamlarına yönelik iyimserlik sürüyor.

İLK BİLANÇO HALKBANK’TAN

Halkbank’ın ikinci çeyrek net karı 709 milyon TL ile piyasanın 619 milyon TL’lik beklentisinin oldukça üzerinde geldi. Bankanın ilk altı aylık döneminde net karı önceki yıla göre yüzde 20,8 artarak 1.253 milyon TL’ye ulaştı. Özkaynak karlılığı yılın ilk altı ayında yüzde 26,1 olarak gerçekleşen bankanın net karının beklentilerin üzerinde gelmesinde temel etken, komisyon gelirlerinin muhasebeleştirilmesinde daha esnek bir politika benimsemesinden kaynaklandı.

GARANTİ, PİYASA BEKLENTİSİNİN YÜZDE 4 ALTINDA
Garanti Bankası yılın ikinci çeyreğinde 719 milyon TL net kar açıkladı. HSBC’nin değerlendirmesine göre, açıklanan kar rakamı bir önceki yıla göre yüksek diğer faaliyet gelirleri bazı nedeniyle yüzde 24, bir önceki çeyreğe göre ise artan karşılık giderleri nedeniyle yüzde 14 azalış gösterdi. Açıklanan kar rakamı piyasa beklentisinin yüzde 4 altında gerçekleşti.

Karın beklentilerin altında gelmesinin temel nedeni olarak artan risk maliyetinin kar üzerindebaskı yaratması olurken, olumlu tarafta net faiz marjı ve kredi mevduat faiz
farkının bir önceki çeyreğe göre artışı ön plana çıkarken, olumsuz tarafta net riskmaliyetinin bir önceki çeyrekteki yüzde 0.3’ten ikinci çeyrekte 60mn TL’ye yakın ticari
kredinin takibe alınması nedeniyle yüzde 0.9’a yükselmesi dikkat çekti.

YAPI KREDİ’NİN KARI DA BEKLENTİLERİN ALTINDA
Yapı Kredi'nin ikinci çeyrek karı beklentilerin oldukça altında kaldı. Önceki dönem 441,8 milyon lira kar eden bankanın ikinci çeyrek karı 352,4 milyon lira olarak gerçekleşerek yüzde 20 oranında geriledi. Yapı Kredi Bankası'nın ilk 6 aylık konsolide net dönem karı 833.341.000 TL oldu.

TEB Yatırım'dan Çağdaş Doğan değerlendirmesinde, Yapı Kredi Bankası'nın operasyonel tarafta net faiz marjında beklentilerin üzerinde 54 baz puanlık artış kaydettiğini, kredi büyümesinin yüzde 5,1 artış kaydederek yüzde 5,5'lik sektör ortalamasının altında kaldığını, mevduat büyümesinin ise yüzde 7,8 seviyesinde gerçekleşerek yüzde 3,6'lık sektör ortalamasını geride bıraktığını bildirdi.

Doğan, bankanın karının beklentilerin altında kalmasının temel nedenlerinden birinin yüksek karşılıklar olurken, diğerinin ise yüzde 26 oranındaki fiilen ödenen vergi oranından kaynaklandığını belirtti.

DENİZBANK’IN KARINDA DÜŞÜŞ, ŞEKERBANK VE TEB’DE ARTIŞ
Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın sahibi olduğu Denizbank'ın ikinci çeyrek net karı 131,2 milyon TL ile geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında geriledi.
Yılın ilk altı ayında 121 milyon TL net kar elde eden Şekerbank ise net karını, bir önceki yılın aynı dönemine göre 3
TEB'in ikinci çeyrek karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 315 oranında artışla 127,3 milyona ulaştı. Bankanın altı aylık karı ise 242,7 milyona ulaştı. TEB'in aktif toplamı 40 milyar TL'yi aşarken, mevduatların toplamı 25,1 milyar TL'ye ulaştı.’e katlarken, bu yılın ilk üç ay sonuçlarına göre yüzde 99 artırdı.
Önümüzdeki dönemde bilanço açıklayacak bankalar arasında İş Bankası, Vakıfbank ve Akbank yer alıyor.
Genel beklenti, ikinci çeyrekte Türk bankalarında güçlü seyrin devamı yönünde olurken, temettü geliri kaydetmeyecek bankaların karlarında bir miktar düşüş bekleniyor.

SIRADA İŞ BANKASI, AKBANK VE VAKIFBANK VAR
JP Morgan ikinci çeyrekte Türk bankalarında güçlü seyrin devam edeceğini öngörüyor. Operasyonel karlılıklarının yüksek olacağını kaydeden JP Morgan’a göre, ikinci çeyrek karları yükselişin sürmesi için ek momentum sağlayabilir. Türk bankaları için piyasa üstü getirisini koruyan JP Morgan’ın en beğendiği bankalar arasında henüz bilançosu açıklanmamış olan Vakıfbank da bulunuyor.

Citigroup, ikinci çeyrekte en büyük kar artışını İş Bankası'ndan bekliyor.

İş Bankası'nın ikinci çeyrekte karını yüzde 18 artırarakilk çeyrekteki 708 miyyon TL'den 838 milyon TL'ye yükselteceğini öngören Citigroup, Bank Asya'nın karının ise yüzde 2 artışla 50 milyon TL'den 51 milyon TL'ye çıkacağı tahmininde bulundu.

Tüm bankacılık sektörü değerlendirildiğinde 2'nci çeyrekte karların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalacağını tahmin eden Citigroup, Vakıfbank'ın karında yüzde 33 düşüş bekliyor.

AÇIKLANMAYAN KARLAR İÇİN BEKLENTİLER..

Global Menkul Değerler’den Sevgi Onur, Vakıfbank’ın ikinci çeyrekte 274 milyon TL açıklamasını, çeyreksel bazda yüzde 35 oranında düşüş öngörüyor. Vakıfbank’ın karındaki düşüşün temel gerekçesi olarak ise birinci çeyrekte bankanın kaydettiği 55 milyon TL temettü gelir ile yazdığı 107 milyon liralık ticari karın olmamasını gösteriyor. Akbank için çeyreksel yüzde 7 kar daralması öngören Onur, ilk çeyrekte yazılan 56 milyon liralık temettü gelirinin bu çeyrekte olmayacağını bildiriyor. Onur, Vakıfbank için 274 milyon TL ve Bank Asya için 48 milyon TL kar beklediğini belirtiyor.

Garanti Yatırım’ın değerlendirmesine göre, 2Ç12 rakamlarında çeyreksel bazda karlılığın değişmeyeceğini öngörüsü bulunuyor. Beklentinin temel nedenleri arasında, çeyreksel bazda güçlü gelecek olan operasyonel gelirler (net faiz gelirleri ve net ücret ve komisyon gelirleri) ve kredi kalitesinde çeyreksel bazda önemli bir bozulma olmaması gösteriliyor. Ayrıca 1Ç12’de ticari işlemler kaleminde kar eden bankaların, bu çeyrekte bu kalemde zarar etmesinin net karlılığın çeyreksel bazda değişmemesinin önemli bir nedeni olacağı kaydediliyor. Karını en çok arttıracak bankaların yüzde 22 ile İş Bankası ve yüzde 20 ile Halkbank olması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.