Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İstanbulun şehir projeleri netleşti

3 Ağustos 2012 Cuma::

Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakasında kurulacağını açıkladığı ‘İki Şehir’ projesinin ayrıntıları netleşti. Şehirlerin her biri 500 bin nüfuslu olacak. Biri Kemerburgaz- Kayaşehir arasında diğeri Şile bölgesinde kurulacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul için açıkladığı çılgın projelerde sona gelindi. SABAH, “İki Şehir” projesinin detaylarına ulaştı. Şehirler 500 bin nüfuslu olacak. Avrupa yakasındaki Kemerburgaz ile Kayaşehir arasında kurulacak. İstanbul’un nüfus yoğunluğunu ve yapısını tamamen yenileyecek şehirde Kore’nin başkenti Seul model olacak. Seul’de nüfus yoğunluğu artınca şehrin güney bölgesinde yeni bir yerleşme yeri kurulup kamu kurumlarından başlamak üzere nüfusun bir kısmı buraya taşınmıştı.

Ormanlara dokunulmayacak

Avrupa yakasında yeni kurulacak şehrin genişlemesi güneybatı hattında gerçekleşecek. Maden arazilerinin ve geniş ormanların bulunduğu bölgede şehrin ilerleyen yıllarda büyümesinin Kayaşehir ile entegre olacak şekilde gerçekleşmesi planlanıyor. Hat üzerindeki bazı madenler doldurularak, şehrin içinde park ve sosyal donatı yaratılacak. Başta Sevgililer Ormanı olmak üzere hiçbir ormana dokunulmayacak, hiçbir ağaç kesilmeyecek.

Önce altyapı sonra üstyapı

Avrupa yakasında kurulacak 500 bin kişilik şehir için önce altyapı planları hazırlanacak. Şehrin büyümesi de göz önünde bulundurularak 500 binin çok üzerinde bir nüfusu kaldıracak altyapı tesisleri inşa edilecek. Yeni şehirde, 1 milyonluk bir nüfusu kaldıracak altyapı yapılması öngörülüyor. Seul modelindeki gibi konut planları yapılmadan önce su, kanalizasyon, metro gibi ulaşım altyapı yatırımları öncelikli olarak hayata geçirilecek. Bu çerçevede Ulaştırma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı arasında altyapı ve konut çalışmalarının yöntemi için bir protokol imzalanacak.

Akıllı binalar

Yeni şehrin imar planları arasında dikkat çeken bir konu da konutların emsallerinin birbiri ile aynı olacağı ve belirlenecek kat yüksekliğinin üstüne hiçbir konutun çıkamayacağı oldu. Şehirde enerji tasarrufu yapan akıllı binalara ağırlık verilecek. Ayrıca kişi başına düşecek yeşil alan, meydan ve rekreasyon alanı Avrupa standartlarının üzerinde olacak. Ulaşım ağı için de çok güçlü projeler hayata geçirilecek.

İki şehre iki orman
Avrupa ve Anadolu yakasında kurulacak iki şehire birer orman kazandırılacak. Kemerburgaz-Kayaşehir arasında kurulacak şehrin güneyinde, Anadolu yakasında Şile civarında kurulması planlanan diğer şehrin de kuzeyinde çok fazla maden arazisi bulunuyor. Yüzlerce irili ufaklı gölete dönüşmüş bu maden ocaklarının doldurularak ormanlık alan oluşturulması planlanıyor. Yasal düzenlemeler, madenlerin doldurulduktan sonra son beş metresinin bahçe toprağı ile kapatılmasını ardından ağaçlandırılmasını ve 5 yıl süre ile bu ağaçların bakımını öngörüyor. Sadece Kemerburgaz’ın güneybatısında yer alan Arnavutköy’de 190 adet maden ocağından kalma gölet bulunuyor.

Deniz kıyısına havaalanı

İstanbul’un yeni yüzü olacak yeni şehir projesinin bir sürprizi de havaalanı oldu. İstanbul’a yapılacak yeni havaalanı, şehrin başlayacağı Kemerburgaz’da denize çok yakın bir noktada inşa edilecek. Havaalanı çevresi ise oteller ve kongre merkezleri ile yeni cazibe merkezi haline getirilecek. Havaalanı için dolgu öncelikli olmayacak. Ancak çevre düzenlemesi ve altyapı yatırımları için doldurma yöntemine başvurulacak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.