Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İşte ‘Doğrudan Sermaye’de hedef

3 Ağustos 2012 Cuma::

Bakan Çağlayan, Bakanlığının Uğur Ercan Toplantı Salonu’nda düzenlenen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Toplantısının başkanlığını yaptı.

Yazı Boyutu : A A A A

Toplantının açılışında, Teknik Komite tarafından yoğun bir çalışma takvimi sonucunda oluşturulan YOİKK Teknik Komiteler Eylem Planlarının 6′ncısını karara bağlamak ve yeni döneme ilişkin çalışmaları başlatmak üzere biraraya geldiklerini söyledi.

Türkiye’nin 1994-2002 döneminde ortalama büyümesinin yüzde 2,5 olduğunu, 2003-2011 döneminde bu hızın yüzde 5,3′e yükseldiğini belirten Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

“Önceki 9 yılda sadece iç faktörler nedeniyle üç kez krize giren ekonomimiz, bizim dönemimizde iç faktörler nedeniyle hiçbir sorun yaşamadı. Sadece 2009′da küresel kriz nedeniyle bir küçülme yaşadık. Ne mutlu ki bu süreçten de alnımızın akıyla hızlı sıçramayla çıktık. Biliyorsunuz, 2023 hedefimiz 2 trilyon dolar GSYİH ve 500 milyar dolar ihracat. Bu hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”

“İhracatın kilosunu 3-4 dolara çıkartmalıyız”

Ekonomi Bakanlığı olarak tüm politikalarında dünyadaki orta gelir tuzağını dikkate alarak adım attıklarını dile getiren Çağlayan, “9 yılda 3 kat büyüklüğe ulaşmış bir ekonomiyiz. Önümüzdeki 11 yılda da, bugünün yaklaşık 3 katı büyüklüğüne ulaşmayı amaçlıyoruz. 2023 hedeflerine bizi bugüne getiren yollardan geçerek gidemeyeceğimizi ben sık sık ifade ediyorum. Ülke olarak bir atılım yapmamız gerekiyor. Ben bu atılımın marka, yüksek katma değer, inovasyon ve Ar-Ge ile mümkün olacağını hep söylüyorum. Türkiye’ye basamak atlatacak olan şey bugün kilosunu 1,56 dolara yaptığımız ihracatı 3-4 dolara çıkarabilmek” dedi.

Bakan Çağlayan, dün Güney Kore ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladıklarını anımsatarak, sanayileşme sürecine aynı dönemde başlayan iki ülkeden Güney Kore’nin ihracatının geçen yıl 555 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Güney Kore’nin elde ettiği başarıyı Türkiye’nin de yakalayabileceğini ifade eden Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

“Aynı yıllarda başlayan bu yolculukta bizim geride kalmamıza neden olan hataları bir daha yapmamamız gerekiyor. Güney Kore ihracatın kilosunu 3 dolara yapıyor, katma değeri yüksek ürünleri nasıl pazarlıyor, kendi markalarını nasıl küresel markalarla yarıştırıyorsa biz de yaparız. Biz, ‘yatırım-üretim-istihdam-ihracat’ dörtlüsünü zincir olarak görüyor ve bu zincirin halkalarının sağlam bir şekilde bağlanması gerektiğini düşünüyoruz.”

“Dünyanın en fazla yatırım çeken 23. ülkesiyiz”

Doğrudan yabancı yatırımlarına büyük önem verdiklerini, 2003′ten itibaren gelen yabancı yatırımlarının 1923-2002 döneminin kat kat üzerinde olduğunu belirten Çağlayan, “2011 yılında tüm dünyada doğrudan yabancı yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 1,5 trilyon dolar oldu. Ülkemize gelen yabancı yatırımlar bir önceki yıla göre yüzde 74 artarak 15,9 milyar dolara yükseldi. 2011′de Türkiye, 2010 ile kıyaslandığında 6 basamak yükselerek dünyada en fazla yabancı yatırım çeken 23′üncü, 173 gelişmekte olan ülke arasında ise 4 basamak yükselerek 12. oldu” diye konuştu.

Bu yılın ilk 5 ayında doğrudan yabancı yatırımların dünyadaki belirsizliklere rağmen 2011′in aynı dönemine göre yüzde 11′lik artışla 6,5 milyar dolara ulaştığını bildiren Bakan Çağlayan, “Yıl sonun kadar doğrudan sermaye yatırımının 20 milyar dolara yakın bir seviyede olacağını ümit ediyorum. Bu konuda yeni ev sahiplikleri yapmaya hazırız. Asıl atılımız ise bu yılın sonunda ve 2013′de olacak” dedi.

Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin 140′ının uluslararası sermayeli şirket niteliğinde olduğuna ve bu şirketlerin satış hasılatının listedeki bütün şirketlerin satış hasılatının yaklaşık yüzde 35′ini oluşturduğuna vurgu yapan Çağlayan, bu verilerin Türkiye’nin dışa açıklığının bir göstergesi olarak kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Çağlayan, ilk 6 ayda düzenledikleri bin 965 adet Yatırım Teşvik Belgesi ile öngörülen sabit yatırım tutarının 21,5 milyar lira, istihdam sayısının ise 57 bin 33 kişi olduğunu bildirerek, sadece bu yılın Haziran ayında düzenledikleri 362 adet yatırım belgesiyle, 3,1 milyar lira sabit yatırım ve 12 bin 684 kişiye istihdam öngördüklerini dile getirdi.

“Üç bakanlık YOİKK’e dahil edildi”

Yatırım ortamının iyileştirilmesinin tek bir kurumun sorumluluğuna bırakılabilecek bir husus olmadığını ifade eden çağlayan, şunları kaydetti:

“Yatırımcıyı ilgilendiren konular tüm ilgili kamu kurumları tarafından çalışılıyor. Dolayısıyla burada gerçekleştireceğimiz çalışmaların başarıya ulaşması ortak çalışma kültürü ve yaratacağımız sinerji ile mümkün olacak. YOİKK üyesi kurum ve kuruluşların genel mutabakatı ile daha önceki yapıda yer almayan 3 Bakanlığımız (Adalet Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı) YOİKK yapısına dahil ettik. Bu manada, teknik komitelerin çalışma alanlarını özellikle özel sektör temsilcilerimizin görüşlerini dikkate alarak yeniden belirledik ve yatırım ortamını doğrudan ilgilendiren konularda çalışmalar yürütecek 10 adet teknik komite oluşturduk.”

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.