Bugün: 24 Nisan 2024 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Henkel İkinci Çeyreği Güçlü Bitirdi

3 Ağustos 2012 Cuma::

Yılın ikinci çeyreğinde de devam eden başarılı performansta en büyük pay, Türkiye'nin de içinde yer aldığı yükselen pazarların oldu

Yazı Boyutu : A A A A

Henkel CEO'su Kasper Rorsted'in katılımıyla açıklanan 2012 yılının ikinci çeyreğine ait Mali sonuçlara göre Henkel, satışlarını yüzde 6.4 oranında artırarak 4 milyar 206 milyon euro seviyesine ulaştı. Faaliyet karı yüzde 18.6'lık bir artışla 609 milyon euro'ya ulaşan Henkel'in faiz ve vergi öncesi kâr marjı da 1.5 puanlık artışla yüzde 14.5'e çıktı. Türkiye'nin de içinde yer aldığı yükselen pazarlar, bu gelişmede birinci derecede rol oynarken, bu pazarlardaki satışlar organik olarak yüzde 8.1'lik bir artış gösterdi. Henkel CEO'su Kasper Rorsted, bu sonuçlarla birlikte 2012 hedeflerine ulaşmak için önemli bir adım daha attıklarını belirtti.

Düsseldorf - Yılın ikinci çeyreğine dair sonuçların açıklandığı toplantıda konuşan Henkel CEO'su Kasper Rorsted, "Henkel, zorlu piyasa koşullarına rağmen, yılın ikinci çeyreğinde de başarılı bir performans gösterdi. Tüm iş birimlerimizde kârlı bir büyüme gerçekleştirdik, faiz ve vergi öncesi kâr marjımızda önemli bir artış sağladık. İkinci çeyrekte ulaştığımız bu güçlü sonuçlar, aynı zamanda stratejik önceliklerimizin üzerine ısrarla gitmemizin bir ürünü. Böylece 2012 sonu hedeflerimize ulaşmak için de önemli bir adım atmış olduk" dedi.

2012 Mali yılının bütününe bakıldığında, belirsizliklerle dolu ve hareketli bir piyasa ortamının devam edeceğini belirten Rorsted, "Özellikle bazı ülkelerdeki borç krizinin etkileri zorlayıcı olmayı sürdürecek. Biz de buna uygun bir şekilde süreçlerimizi ve yapılarımızı yeni koşullara uyarlamaya ve iyileştirmeye devam edeceğiz. Yıl sonunda yüzde 3 ila 5 arasında organik bir büyüme bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Tüm iş birimlerinde büyüdü

Henkel'in 2012'nin ikinci çeyreğindeki satışları, bir önceki yılın aynı dönemine gore yüzde 6.4'lük bir artış göstererek 4 milyar 206 milyon euro'ya ulaştı.

İkinci çeyrekteki bu büyümeye Henkel'in faaliyet gösterdiği tüm sektörler katkı sunanrken, Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri yüzde 5.1, Kozmetik ve Kişisel Bakım yüzde 2.8 ve Yapıştırıcı Teknolojileri de yüzde 3.6'lık organik büyüme sağladılar.

Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri'nde gerek satışta gerekse gelirlerde sağlanan bu güçlü performansta, yükselen pazar ülkelerinin önemli bir katkısı oldu. Türkiye ve Rusya'da çift haneli rakamlara ulaşan büyüme oranı, özellikle öne çıktı. Afrika/Ortadoğu ve Latin Amerika ülkeleri de büyümeye önemli bir katkı sağlarken, Batı Avrupa'da yılın ilk çeyreğinde yaşanan küçük düşüşün ardından ikinci çeyrekte tekrar pozitif büyüme oranlarına ulaşıldı. Farklı bölgelerde yaşanan bu gelişmelerle birlikte sektörde bütün olarak nominal satışlar yüzde 6.6'lık bir artışla 1 milyar 147 milyon euro'ya ulaştı, organik anlamda büyüme ise yüzde 5.1 artış gösterdi.

Kozmetik ve Kişisel Bakım, kârlı büyüme konusunda yukarı doğru trendini yılın ikinci çeyreğinde de sürdürdü. Nominal satışlar, bir önceki yılın ikinci çeyreğine göre yüzde 4.5'lik bir artışla 921 milyon euro'ya ulaşırken, organik satışlar da yüzde 2.8'lik bir artış gösterdi. Bu iş biriminde Afrika/Ortadoğu ülkeleri ile Asya (Japonya hariç), çift haneli büyüme rakamlarına ulaşarak büyümeye önemli bir katkı sundu. Doğu Avrupa ve Latin Amerika ülkelerindeki büyüme de pozitif gelişimini sürdürdü. Kozmetik ve Kişisel Bakım iş biriminde faaliyet kârı yüzde 7.1'lik bir artışla 133 milyon euro'ya ulaştı.

Yapıştırıcı Teknolojileri de, 2012'nin ikinci çeyreğinde satışlarını artırmayı başarırken, özellikle kazançlarında sağladığı artışla dikkat çekti. Nominal satışlar yüzde 6.9'luk bir artışla 2 milyar 99 milyon euro'ya ulaşırken, organik büyüme de yüzde 3.6 oldu. Faaliyet kârındaki artış oranı yüzde 18.7'ye ulaştı ve faaliyet kârı 330 milyon euro oldu. Yükselen pazarlarda, bilhassa Doğu Avrupa ve Afrika/Ortadoğu pazarında ortalamanın üzerinde gerçekleşen büyüme, satışlarda ve gelirlerde yaşanan bu artışa önemli bir katkı sundu. Öte yandan, Güney Avrupa ülkelerindeki piyasa koşullarına bağlı olarak Batı Avrupa'nın bütünündeki satışlarda küçük bir azalma yaşandı.

Bölgesel performans

Bir yandan Güney Avrupa ülkelerinde yaşanan finansal krizin etkileri artmaktayken diğer yandan son derece rekabetçi koşulların yaşandığı Batı Avrupa pazarı, Henkel'in toplam satışlarının üçte birini karşılayan bir pazar olarak 1 milyar 425 milyon euro'luk büyüklüğe ulaştı. Doğu Avrupa pazarında ise satışlar yüzde 5.8'lik bir artışla 771 milyon euro'ya ulaştı. Organik büyüme yüzde 7.9 olarak gerçekleşirken, bu büyümeye en büyük katkı Türkiye pazarından ve Rusya'daki yapıştırıcı işinden geldi. Afrika/Ortadoğu bölgesi de bir kez daha çift haneli büyüme rakamlarına ulaşarak satışlarını yüzde 14.1 oranında artırdı. Çamaşır ve Ev Bakım Ürünleri'ndeki büyümenin buradaki katkısı büyük oldu. Kuzey Amerika bölgesindeki satışlar ise yüzde 13.2'lik bir artışla 765 milyon euro'ya ulaştı. Latin Amerika 270 milyon euro ile geçen yılın aynı dönemindeki seviyesini korudu. Son olarak Asya Pasifik bölgesi de yüzde 11.8'lik bir artış sağlayarak 657 milyon euro'luk bir satış rakamına ulaştı. Bu bölgede organik büyüme yüzde 4.5 olarak gerçekleşirken, buna en büyük katkı Çin ve Endonezya'dan geldi.

2012 hedefleri

Tüm bu verilerin ışığında Henkel 2012 Mali yılının bütünü için satışlarında yüzde 3 ila 5'lik artış öngörmeye devam ediyor. Aynı şekilde, faiz ve vergi öncesi kârı için de yüde 14'lük artış tahminini sürdürüyor. Henkel, imtiyazlı hisse senedi başına vergisi ödenmiş kazanç için öngördüğü artışı ise yeniden belirledi ve daha önceki yüzde 10'luk artış öngörüsünü yüzde 15 dolayına çıkardı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.