Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Suriyeliler geldi, kiralar 3 kat arttı

3 Ağustos 2012 Cuma::

Suriyelilerin akın ettiği Güneydoğu illerinde kiralık ev kalmadı. Gelen yoğun talep nedeniyle Gaziantep, Kilis ve Antakya’da konut fiyatları bazı bölgelerde 3 kat artış gösterdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Suriye'deki karışıklıktan kaçanlar, Türkiye emlak piyasasında hareketliliğe neden oldu. Suriyelilerin Antep, Kilis ve Antakya gibi bölgelere yerleşmesiyle, konut fiyatları 3 kat arttı.

Gaziantep Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, göç edilen illerdeki kira artışına değinerek, “Yaklaşık 3-4 ayda kiralar inanılmaz boyutlara ulaştı. Bundan birkaç ay önce 400-500 lira civarında olan 3+1 konutların kiraları 800-1000 hatta 1.200 liraya kadar yükseldi” dedi.

Kötü durumdaki Suriyelilerin çadır kentlerde ya da akrabalarında kaldıklarını ifade eden Aytaç, orta halli ve üst sınıf göçmenlerin ise kiralık konutlara yöneldiğini belirtti.

Bölgeye göç eden Suriyelilerin özellikle 3+1 ve 4+1 konutları tercih ettiklerini aktaran Aytaç, “Özellikle Şahinbey ilçesindeki konutlara yoğun bir talep var. Bundaki en önemli sebep ise hem ilçenin gelişiyor olması hem de Suriye’ye diğer ilçelerden daha yakın konumda yer alması” diye konuştu.

Bu gelişmelerden dolayı özellikle Antep’te kiralık konut sıkıntısının yaşandığını dile getiren Aytaç, “Son birkaç ayda kiralık konut sıkıntısı yaşıyoruz. Çünkü en çok göç alan şehir Antep oldu. Buranın dışında Kilis, Hatay ve Adana da göç alıyor. Daha zengin kesim ise genellikle Mersin’i tercih ediyor” dedi. Göç eden ailelere de değinen Aytaç, “Aileler çok kalabalık. 2+1 ya da 3+1 konutlarda 10- 11 kişi yaşamaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.

EŞYALI KONUT TERCİH EDİLİYOR

Çözüm Emlak ofisi yetkilisi Selahattin Veysel Evran ise Milliyet'e yaptığı açıklamada; Kilis’te son 1- 2 aydır hızlı bir şekilde fiyat artışı yaşandığını aktardı. Kiralık konutlardaki fiyatların 1000 liraya kadar yükseldiğini kaydeden Evran, “3+1 konutları içinde birkaç eşyayla birlikte 1000 liraya kadar kiralayan Suriyeliler oluyor” dedi. 200-300 liralık 2+1 dairelerin fiyatının 500 liraya kadar çıktığını anlatan Evran, göçenlerin çok kalabalık ailelerden oluştuğuna da değindi.

3-5 aylık kısa dönemlerle aylık kira kontratı yapıldığını ifade eden Evran, “Ne olacağı belli olmadığı için alabilirsek 2 ya da 3 aylık peşin almaya çalışıyoruz. Yahut 2 aylık depozito alıyoruz” diye konuştu. Kilis’te genelde orta halli ailelerin kaldığını belirten Evran, daire kiralayanların dışında konut satın alanların da olduğunu ekledi.

Evran, zengin göçmenlerin özellikle Antep’e yöneldiklerini söyledi.

HATAY’A AKIN VAR

Suriyelilerin ya akrabalarının yanında kaldığını ya da ev kiraladığını belirten Antakya Emlakçıler Derneği İkinci Başkanı Ali Genco da, "Ekonomik durumu iyi olan Suriyeliler otelde kalıyor ya da dayalı döşeli ev tutuyor. Maddi durumu orta halli olan Suriyeliler ise ev kiralayarak çocuklarıyla birlikte burada yaşıyorlar. Şu anda Hatay ve Reyhanlı’da kiralık ev bulmak mümkün değil" dedi. Ev sahiplerinin evlerini Suriyelilere kiraya vermeye çekindiğini de anlatan Genco, bu sorunu kontrat yapıp, Suriyelilerin pasaport fotokopilerini alıp, polise bilgilendirme yaparak çözmeye çalıştıklarını kaydetti.

KİRALAR PEŞİN ÖDENİYOR

Antakya’da emlak ofisi sahibi Emir Çiçekli de, Hatay ve Antakya’da çok yoğun olmamakla birlikte, Suriye’den göçenlerin kiralık ev arayışının sürdüğünü belirtti. 200-300 lira civarındaki 2+1’lerin 500-600 liraya kadar çıktığını vurgulayan Çiçekli, çoğu kişinin birkaç aylık kirayı peşin aldığını ya da depozitoyu yüksek tuttuğunu belirterek, aylık kontrat yapıldığını vurguladı. Çiçekli, “Antep ve çevre illere nazaran Antakya’da ciddi bir artış yaşanmıyor. Kiralık konut sıkıntısı yok ama bazı kimseler bu durumu bir yatırım aracı olarak görüyor. İnsanlar kendi evlerinden çıkıp kiralamaya başladılar” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.