Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

İmalat sektörü daraldı

2 Ağustos 2012 Perşembe::

Türkiye imalat PMI Temmuz`da 49.4`e gerileyerek dört ay sonra tekrar daralmaya işaret etti.

Yazı Boyutu : A A A A

Türkiye imalat sektörü PMI, Temmuz ayındaüretim ve yeni siparişlerdeki düşüşe paralel olarak 49.4`e geriledi ve sektörün hafif de olsa daraldığına işaret etti.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Haziran ayında 51.4 değerini aldıktan sonra Temmuz`da 49.4`e gerileyerek Mart`tan bu yana ilk defa daralmaya işaret eden 50`nin seviyesinin altında bir değer aldı.

Önceki ay 50.2 değerini alarak büyümeyi neredeyse durduran yeni siparişler Temmuz`da 48.2`ye gerileyerek daralma kaydetti. Yeni siparişler yılın ilk yedi ayının dördünde daralma kaydederken ankete katılan şirketler siparişlerdeki düşüşün genel talepteki yavaşlamadan kaynaklandığını ifade ettiler.
Haziran ayında 47.6 değerini alan yeni ihracat siparişleri Temmuz`da 50.7`ye yükselerek tekrar büyümeye geçerken, siparişleri artan üreticiler bunu uluslararası talepteki artışa, siparişleri azalan üreticiler ise bunu Avrupa piyasalarındaki zayıflığa bağladı.

Üretim ise üç aylık büyümenin ardından 48.4`e gerileyerek tekrar daralsa da Şubat ve Mart aylarındaki kadar sert düşüş kaydetmedi. Üretimi azaltan imalatçılar bunu zayıflayan talebe bağladılar.

İmalat PMI`daki değişiklikleri yorumlayan HSBC Türkiye ekonomisti Melis Metiner, "Yılın ikinci yarısında Türkiye`nin ihracat performansı hakkında öngörüde bulunmak zor. Bu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika`da ithal Türk ürünlerine olan talebin nasıl bir seyir izleyeceğine bağlı. İç talep tarafında ise daha net bir manzara var. Hem tarım, emtia hem de enerji fiyatlarındaki yükseliş ve bu yükselişin enflasyon görünümüne etkisi göz önüne alındığında para politikasında iç talebi artırmaya yönelik bir gevşeme için pek fazla alan kalmadığı söylenebilir" dedi.

Yaklaşık 400 şirketin her ay yapılan ankete verdiği cevaplar ile hazırlanan Markit Türkiye imalat sanayi PMI, yeni siparişler, üretim, istihdam, tedarikçilerin teslim süresi ve girdi stoku alt endekslerin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.