Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Dünya Otomobil Devleri Türk Girişimcinin Peşine Düştü

31 Temmuz 2012 Salı::

Türk mucit, otomobil tarihine “hayat kurtaran” bir buluşu armağan etti. Almanya’nın Münih kentinde yaşayan Deniz Güzelocak (29), otomobil kullanırken fenalaşan ya da uyuyan sürücüleri algılayan, “Acil Uyarı Sistemi”ni geliştirdi. Bilgisayar mühendisliğinde okuyan Güzelocak’ın babası, 2 yıl önce direksiyon başında uyuya kaldığı için trafik kazası geçirdi.

Yazı Boyutu : A A A A

Acil Uyarı Sisteminin Patentini Aldı

Üzücü olayın ardından Deniz Güzelocak da tıpkı babası gibi araç sürerken uyuduğu için kaza yaptı. Zor bir tedavi sürecinin ardından hayata tutunan Türk genci, başından geçenlerden ders aldı ve “trafik kazalarını azatmak için neler yapılabileceği” konusunda düşünmeye başladı. Günlerce konu hakkında kafa yoran Güzelocak, parlak bir buluşa imza attı. Deniz Güzelocak, direksiyon başında uyuya kalma, kalp krizi ve şeker koması gibi acil durumlarda motora sinyal göndererek, aracın durmasını sağlayan bir sistem icat etti. Bu buluşa da “Acil Uyarı Sistemi” adını verdi. Güzelocak, geliştirdiği “Acil Uyarı Sistemi”nin, Alman Patent Dairesi’nden “Motorlu Araçlar için Kontrol ve Acil Sistem” başlığı ile patentini aldı. Müthiş buluşu gerçekleştiren Deniz Güzelocak’a, Audi ve BMW gibi birçok otomobil firmasından iş teklifleri yağdığı belirtiliyor.

Nasıl Çalışıyor?

Deniz Güzelocak’ın geliştirdiği “Acil Uyarı Sistemi” şöyle çalışıyor: Sistem, her türlü motorlu araçların imalatı sırasında, direksiyon simidine yerleştiriliyor. Sürücü, direksiyondan iki elini çektiği an, “Acil Uyarı Sistemi” devreye giriyor ve sürücü uyarılıyor. 2 saniye içinde reaksiyon gelmezse, sistem aracın beynine emir vererek motoru durduruyor. Daha sonra GPS aracılığıyla aynı anda polis ve ilk yardım merkezine “İmdat” sinyali gönderiyor. Böylelikle sürücü koltuğundaki kişinin hem hayatı kurtuluyor hem de kazalar önleniyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.