Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Melek Yatırımcı vergiden muaf olacak!

31 Temmuz 2012 Salı::

Yeni kurulan riski yüksek şirketlere melek girişimciler tarafından aktarılan paralar, gelir vergisinden muaf tutulacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Parlak fikri olduğunu düşünen ancak parası olmayan gençlerin kuracağı şirketlere ortak olan ‘melek girişimcilere’ vergi muafiyeti sağlanacak. Melek girişimci lisansı almak için son iki yılda 200′er bin liralık gelir şartı aranacak. Ancak, finans kurumlarında en az iki yıllık yöneticilik yapanlar da melek girişimci lisansı alarak parasız gençlerin şirketlerine sermaye koyabilecek.

Yüksek riskli olduğu gerekçesiyle kurdukları şirketlere bankalardan kredi kullanamayan gençlerin sermaye ihtiyacını karşılamak amacıyla bu şirketlere para yatıran ‘melek girişimci’lere verilecek teşvikler netleşiyor. Hazine Müsteşarlığı, konuyla ilgili “Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği” taslağı hazırladı. Yönetmelik taslağına ilişkin görüşler 23 Ağustos 2012 tarihine kadar Hazine Müsteşarlığı’na iletilebilecek.

Vergi muafiyeti

Yeni kurulan riski yüksek şirketlere melek girişimciler tarafından aktarılan paralar, gelir vergisinden muaf tutulacak. Ancak, vergi muafiyetinden yararlanabilmek için melek girişimcilerin Hazine Müsteşarlığı’ndan ‘Bireysel Katılım Yatırımcısı’ lisansı alması gerekecek.

Lisans alabilmek için melek girişimcinin son iki mali dönem için yıllık gelirinin 200 bin lira ve üzerinde olması veya başvuru anında 1 milyon lira tutarında kişisel servete sahip bulunması gerekecek. Bu kadar serveti ve geliri olmamakla birlikte, finans kurumlarında fon yöneticisi veya KOBİ finansmanı birimlerinde müdür veya dengi pozisyonda en az iki yıl iş tecrübesine sahip olanlar ile lisans alınmadan önce son beş yıl içinde en az iki yıl süreyle, yıllık cirosu en az 50 milyon lira olan bir şirkette genel müdür yardımcısı veya daha üst pozisyonda çalışanlar da melek girişimci lisansı sahibi olabilecekler. Başvurusu uygun bulunan melek girişimcilere beş yıl süreli lisans verilecek. İstenildiği takdirde lisans süresi beşer yıl süreyle uzatılabilecek.

20 Bin TL’den 1 milyon TL’ye kadar

Melek girişimcinin devlet desteklerinden yararlanabilmesi için, her bir girişim şirketine koyabileceği sermayenin büyüklüğü 20 bin liradan az ve yıllık bazda 1 milyon liradan fazla olamayacak.

Ancak melek girişimci tarafından farklı şirketlere yapılacak yatırımların toplamı bu tutarı aşabilecek. Birden fazla melek girişimcinin aynı şirkete ortak olması durumunda aktarılabilecek yıllık tutar 2 milyon liraya ulaşabilecek.

Melek girişimciler, sermaye koyarak ortak oldukları şirket hisselerini iki yıldan önce satamayacaklar. İki yıldan önce sattıkları takdirde, muaf tutuldukları vergiyi ödemek zorunda kalacaklar. Sermaye koydukları şirketlerde hakim ortak olmaları yasaklanan melek girişimcilerin, kendilerine veya aile bireylerine ait yeni kurulan şirketlere koydukları sermaye için devlet desteği sağlanmayacak.

Vergi muafiyeti nasıl olacak

Melek girişimcilerin, parlak fikri olan gençlerin kuracağı şirketlere koyacakları paranın yüzde 75′i vergiden muaf tutulacak. Şayet bu şirketin projesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile TÜBİTAK tarafından desteklenmişse, bu şirkete konulan paranın tamamı vergiden muaf tutulacak. Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar devam edecek. Bakanlar Kurulu bu süreyi 2022 yılına kadar uzatabilecek.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.