Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Plastik güç

29 Temmuz 2012 Pazar::

Yeni bir girişim çok hafif ve farklı şekillere sokulabilen bir güneş teknolojisi geliştirdi; bu teknoloji ile dizüstü bilgisayarınızı şarj edebilir ya da büyük bir gökdeleni ışıklandırabilirsiniz.

Yazı Boyutu : A A A A

Massachusetts’te eski bir tekstil fabrikasında, Rick Hess küçük bir elektrikli göstergeye bağlı kahverengi plastik bir film rulosunu açıyor. “Üç volt” diyor gülerek. “Bunu da sadece bu odadaki ışıktan üretti. Dışarıdayken olacakları düşünün.”

Yeni girişim şirketi Konarka’yı yöneten Hess, Power Plastic’i sunuyor. Power Plastic, iç ve dış mekan ışığını elektriğe dönüştüren hafif, esnek ve ucuz bir yeni madde. Bunu kamera filmi gibi açılan bir güneş paneli olarak düşünün. Bir saat içinde cep telefonunuzu şarj edebilen taşınır cihazın bir prototipini elinde tutarken, “Yakında pile ihtiyacınız kalmayabilir bile” diyor Hess. “Bunu her yere yerleştirebiliriz.”

Lowell merkezli Konarka (bu isim Hinduizm’de güneş tanrısına adanmış bir tapınaktan geliyor) şu an için, ister yürürken ister plajdayken cep telefonunu şarj edebilen ve şemsiye ve çantalarda kullanılan az sayıda Power Plastic satışı gerçekleştiriyor. Yatırımcılar potansiyelden etkilendi; girişime 145 milyon dolar yatırıldı ve bunun içinde Fransız petrol devi Total’in de 45 milyon doları bulunuyor. Total gaz ve iş birimi başkanı Philippe Boisseau, “Biz 2010 ile 2015 yılları arasında ABD güneş enerjisi piyasasının atağa kalkacağına inanıyoruz ve buna hazırlıklı olmamız gerekiyor” derken, “O zamana kadar Konarka ürünleri büyük bir pazar haline gelebilir” öngörüsünde bulunuyor. Konarka ise gelirini açıklamıyor.

Solar çipler hesap makinelerini, saatleri ve diğer küçük aletleri şarj etmede yıllardır kullanılıyor. Ancak bunların çoğu bilgisayar çiplerinde de bulunan silikondan yapılıyor. Ayrıca bunlar sert ve kırılgan; üretimleri de pahalı. (Uzay kıyafetleri içinde yetenekli teknoloji meraklılarının olduğu temiz odaları düşünün.) Konarka’nın filmi eskiden Polaroid’e ait olan değiştirilmiş baskı presini içeriyor. İnce film rulolarına plastik bir mürekkep basıyor. Işığı emerken polimer mürekkep elektronları salıyor ve böylelikle elektrik üretiyor.

Hess, birkaç yıl içinde Konarka’nın gökdelenlerin camlarına yerleştirilecek ve bütün binanın enerjisini üretebilecek yarısaydam ürünleri de mükemmelleştireceğini söylüyor. Şirket ayrıca uzak bölgelerde askerlerin cihazlarını şarj edebilecek güneş enerjili çadırlar yapmak amacıyla Savunma Bakanlığı için projeler üretme üzerinde de çalışıyor. Sonuç olarak bu teknoloji kumaşlara da dokunabilecek; düşünsenize cep telefonunuzu şarj etmek için sadece cebinize koyacaksınız.

İnce filmli güneş enerjisi teknolojisi alternatif enerjide gelecek vaat eden bir alan; ayrıca pek çok girişim sermayesini de kendine çekiyor. Austin’deki HelioVolt, Santa Clara Kaliforniya’daki Miasolé ve San Jose’deki Nanosolar benzer ürünler üzerinde çalışıyor. Ancak bunların çoğu plastik yerine metal levhadan yapılıyor; yani hafif ve esnek değiller.

Bunun yanında Power Plastic’in de olumsuz tarafları var. Şu ana kadar geleneksel silikon paneller kadar verimli ya da dayanıklı değiller. Konarka’nın hücreleri kendilerine ulaşan ışığın yaklaşık yüzde 6’sını elektriğe çeviriyor. Oysa silikon güneş panelleri yüzde 16 ile 20 arasında bir verimlilik sunuyor. Ancak Hess ürünlerin fiyatı düşük olduğu için bunun sorun olmadığını belirtiyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.