Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Doğada eriyen elyaf

29 Temmuz 2012 Pazar::

İlk Eco-Label ödülüne sahip selüloz elyaf üreticisi Lenzing, doğada çözünen dokumasız ürünlerini sertifikaladı.

Yazı Boyutu : A A A A

Dokumasız Elyaf İnovasyon Sorumlusu Josef Schmidtbauer, şirketiyle aynı adı taşıyan Avusturya’nın Lenzing şehrindeki fabrikada büyük bir heyecanla yaptırdıkları araştırmanın sonuçlarını açıklıyor. Sürdürülebilirlik ilkelerine büyük önem veren, kayın ağacından elde ettiği selülozdan elyaf üreten Lenzing’in bugüne kadar pek çok çevre ödülü aldığının altını çiziyor. Ancak heyecanının sebebi Hollanda Utrecht Üniversitesi’nden iki bilim adamına yaptırdıkları araştırmanın sonuçları. Doğal elyaflarla insan yapımı elyafların çevreye etkilerini karşılaştıran araştırma, pamuğun insan yapımı elyaflardan çevreye çok daha fazla zarar verdiğini kanıtlıyor. Yaklaşık bir saatlik sunumunda tüm bu araştırmayı ve çevreye verdikleri önemi anlatan Schmidtbauer, yeni aldıkları “kompostlanabilir malzemeler” için verilen DIN CERTCO sertifikasını da aynı heyecanla anlatıyor. Islak mendillerden hijyenik pedlere kadar pek çok alanda kullanılan dokumasız (nonwoven) ürünlerin 12 haftada doğada tamamen eridiğini öğrenmek aslında dinleyen herkesi heyecanlandırıyor.


Büyük elyaf dünyasının küçük bir parçasında, yani doğal ürünlerden kimyasal işlemlerle elde edilen kısmında “inovasyonda liderlik” iddiasıyla faaliyet gösteren Avusturyalı Lenzing Group, faaliyetlerinin yüzde 84’ünü oluşturan elyafın yanı sıra plastik ve mühendislik alanlarında da üretim yapıyor. Her yıl Ar-Ge’ye 18,3 milyon euro harcayan grubun 2007 cirosu 1,26 milyar euro. Elyaf üretimi Avusturya’da iki, Endonezya, ABD, İngiltere ve Çin’de birer olmak üzere toplam altı fabrikada yapılıyor. 6 bin çalışanı olan grup, 2007’de 523 bin ton elyaf üretti.


Satışlarının yüzde 37’sini Asya (Çin’i kapsamıyor), yüzde 14’ünü Çin, yüzde 34’ünü ise Avrupa’ya satan grubun ürünlerinin yüzde 4’ü ise Türkiye’ye geliyor. Türkiye’nin toplam selüloz elyaf tüketimi 170 bin ton. Bunun 50 bin tonunu Lenzing sağlıyor. Pazara ürünleri 50 yılı aşkın zamandır Filofibra adlı pazarlama şirketi sağlıyor. Lenzing’in bazı ürünlerini lisanlı olarak ipliğe dönüştüren Karsu Tekstil ise yaklaşık 10 bin tonunu kullanan taraf.


Firmanın Viscose, Modal, Tencel tescilli markalarına bir yenisi de bu yıl eklendi. Hatta Promodal markalı bu ürünün geliştirilmesine Modal’da özel anlaşmalı oldukları Karsu Tekstil katkı yaptı. Promodal’ın özelliği, Modal’ın yumuşaklığı, Tencel’in ise ter tutmama, antibakteriyellik gibi fonksiyonlarının birleştirilmiş olması. Henüz çok yeni bir ürün olan Promodal’ın toplam satışlarının her yıl düzenli artışla 2015’te 30 bin tona ulaşması hedefleniyor. Lenzing’in Türkiye’deki müşterilerinin yüzde 87’si giyim, yüzde 13’ü ev tekstili üreticilerinden oluşuyor. Son yıllarda Avrupa’da satışların azaldığını, Asya’da ise arttığını söyleyen Lenzing AG Tekstil Bölümü Başkan Yardımcısı Friedrich Weninger, Türkiye’nin istikrarlı ve düzenli bir seyir izlediğini belirtiyor. Amaçları Türkiye ev tekstili pazarındaki satışlarını artırmak.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.