Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Her daim taze

29 Temmuz 2012 Pazar::

Türklerin 500 yıllık “fast-food”u krizden olumlu etkilendi. Simitçiler, şimdi yeni ataklar peşinde.

Yazı Boyutu : A A A A

Fransızların “croissant’ı”, Amerikalıların “donut’ı”, Almanların “berliner’i” onlar için neyse Türkler için de “simit” odur. Fatih Sultan Mehmed döneminden günümüze gelene kadar simit, değerinden pek bir şey kaybetmedi. En büyük değişim ise daha önce sokakta satılan ürünün 2001 yılından bu yana simit evlerine girmesi oldu. Un-iş Esnaf ve Sanatkârlar Derneği’nin 2009 yılı verilerine göre bugün günde 1 milyon simitin satıldığı İstanbul’da en fazla simit tüketen semtler Şişli, Bakırköy ve Kadıköy. Sadece simit fırını olarak iş yapan yerlerin sayısı 60-70 civarında ama genele bakıldığında hem simit hem de pasta yapan fırınların sayısı 200’ün üzerinde. Kriz döneminde yüzde 15-20 oranında büyüyen sektörün, 2010 yılında yüzde 30 oranında büyüyeceği öngörülüyor.

Simidin bugünkü halini şekillendiren markalardan biri de Simit Sarayı. Türkiye genelinde yıl sonuna kadar 250 şubeye ulaşmayı hedefleyen Simit Sarayı, gerek yerel gerekse uluslararası ölçekte örgütleniyor. Simit yatırımları nedeniyle her sene yüzde yüz büyüme planlarını tutturan marka, 2009’da 100 milyon dolar ciro gerçekleştirdi. Simit Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Okutur, hızlı büyümelerinin arkasında, inovatif yaklaşımlarının olduğunu söylüyor: “2001’de simidin satış şeklini ilk biz değiştirdik. İlk mağazayı Mecidiyeköy’de açtık. Çok sayıda franchising talebi oldu. 2004’te mağaza sayımız 30’a yükseldi ama talepleri karşılayamaz olduk. Sektörde usta sayısı çok azdı, kalifiye usta bulmak zordu. Merkezi sisteme geçmek üzere Ar-Ge yatırımlarımıza ağırlık verdik. TÜBİTAK’la iki sene üretimde kullanılacak makineler üzerine çalıştık. 2005’te Kartal-Samandıra’da 15 milyon dolarlık bir yatırımla bugünkü fabrikamızın temellerini attık. Yıl sonuna kadar şube sayımızı 250’ye çıkaracağız.” Simit Sarayı, şimdi, yeni bir dönemecin eşiğinde. Hollanda, Yunanistan ve Suudi Arabistan’da şubeler açmak üzere hazırlıklar tamamlanmak üzere. ABD pazarına da Kasım 2010’da girmek hedefleniyor.

Sektörde yükselişteki bir diğer şirket ise Yücel Simit. Genel Koordinatör Yılmaz Yücel, son olarak Carrefour hipermarketlere simit tezgah arabalarını sokarak satış yaptıklarını söylüyor. Bu uygulamanın İstanbul’un yanısıra Ankara, İzmir Carrefour hipermarketlerde de geçerli olduğuna değiniyor. Yücel Simit’in İstanbul genelinde toplam 10 şubesi var. Bu şubelerde günde 15-20 bin adet simit satılıyor. Kağıthane’deki 3 bin 500 metrekarelik fabrikada üretim gerçekleştiren kuruluş, buradan bütün şubelere dağıtım yapıldığını söylüyor.

Simide olan ilgi en son devlet kurumlarını da harekete geçirdi. Simidi turizme kazandırmak için harekete geçen İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Ahmet Bilgili, Türk geleneksel fast-food’unun turizme kazandırılması için çalışmalar gerçekleştirildiğini söylüyor. Osmanlı kaynaklarında simitle ilgili yapılan araştırmaların bir araya getirilip yazıya dökülmesi, İngilizce ve Fransızca’ya çevrilmesi, hazırlanan broşürlerin simit satan tüm dükkanlara gönderilmesi, yapılması planlanan çalışmalar. Bu haliyle 500 yıllık simit, atağını devam ettirecek gibi görünüyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.