Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Bilmediğiniz çok çekici emtialar

29 Temmuz 2012 Pazar::

Spekülatörler minör metal çılgınlığına hazırlanıyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Wall Street’teki karışıklıklar sayesinde, eylülde altın fiyatları fırladığında bilindik emtialara yatırım yapanlar potansiyel olarak daha az oynak seçenekler olan molibden, kobalt, rutenyum, vanadyum gibi minör metallere dönmeye başladılar. Lisede kimya derslerinde uyuklayan okuyucular için bu çekici metallerin çelik, elektronik cihazlar, uçaklar ve arabalar için hazırlanan alaşımlarda kullanıldıklarını söyleyebiliriz.

Daha da önemlisi bunların bir iki tanesi gelecek yıl işlem görmeye başlayacak; Londra Metal Borsası kobalt ve molibden (simsarların deyişiyle “moli”) için vadeli işlemler sunmaya başlıyor. Moli çelik için kullanılan korozyon önleyici bir katkı maddesi, kobalt ise şarj edilebilir pillerde kullanılıyor. Sabit sürücüler ve dolmakalemlerde kullanılan rutenyum ve geçen yıl onsu yaklaşık 4 bin 500 dolardan işlem gören dünyanın en pahalı metali rodyum gibi minör metaller Deutsche Bank’ta işlem görmeye başladı.

Banka ayrıca çeliğin kilit bileşenlerinden demir cevherine borsa oluşturmak için Credit Suisse ile bir ortaklık yaptı. Diğer emtialar gibi, pek çok minör metal de rekor fiyatlardan alıcı buluyor. Ancak bu metaller de en son çöküşte düşüşe geçti, yalnız büyük olasılıkla fiyatlar tekrar fırlayacak. Emtia danışmanlık şirketi CPM Group’tan Adam Crown bu konuda, “Minör metallerde bir kıtlık söz konusu. Fiyatlar küresel üretim talebi sayesinde yükseliyor” yorumunda bulunuyor. Bu yüzden de küresel ekonomi tekrar yükselişe geçtiğinde eski susturucunuzdaki metal altın kadar değerli olabilir.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.