Bugün: 20 Nisan 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Sürdürülebilir kalkınma yolunda ilk adım

29 Temmuz 2012 Pazar::

Sürdürülebilir kalkınmanın hayata geçirilmesiyle bazı sektörlerin, diğerine “feda” edilmesi dönemi kapanacak.

Yazı Boyutu : A A A A


Turizm sektörü kalkınsın diye, kaç balık çiftliği yok oldu acaba? Ya da tam tersi yapılmamış mıdır? “Sadece bugünü değil, gelecek nesilleri de düşünerek, kalkınmadan vazgeçmemek” diye özetleyebileceğimiz sürdürülebilir kalkınma kavramı Türkiye’de ilk kez projelendiriliyor. Projenin yürütücüsü Devlet Planlama Teşkilatı (DPT). BM Kalkınma Programı ve AB fonlarıyla desteklenen proje ile ilgili olarak Sosyal Fiziki Altyapı Dairesi Başkanlığ Daire Başkanı ı Niyazi İlter, Türkiye’de artık kalkınma politikalarıyla çevresel kaygıların doğrudan etkileşim içinde ve belli bir dengede sürdürülmesi gerektiğini söylüyor. Dünyadaki gelişmelerin zaten böyle bir olguyu dayattığını anlatan İlter, “Çevre konusu son yıllarda dünyanın en hassas olduğu konuların başında.



Su konusu, enerji darboğazı, bu konuda acil önlemler almayı gerektiriyor. Ama bir taraftan da ülkeler yatım yapmak, büyümek istiyor. Türkiye de bu ihtiyaçlar, sorunlarla baş etmeye çalışıyor. En başta yatırımlarda ve yatırım tercihlerinde ekolojik dengelerin gözetilmesine ihtiyaç var. Yani bir taraf bir tarafa feda edilmemeli. Bir sonraki kuşağı da düşünmek zorundasınız” diyor. Bu noktada ülkelerin kendi koşulları ve öncelikleri doğrultusunda spesifik çalışma yapılması gerektiğini ifade eden İlter şöyle konuşuyor: “Biz şuna inanıyoruz çevresel kaygılarla kalkınmayı beraber gözetmemiz lazım. Ne birinde ne diğerinde fedakarlık yapamayız. Bu çok belirgin bir amaç ama konunun maliyet boyutu iyi analiz yapmayı ve model çalışmaları yapmayı gerektiriyor. Ancak ondan sonra tercihler ortaya konabilir. Balıkçılığı tek başına geliştirmek istediğinizde , yeterli kaynakları ayırarak, bu konuda başarılı olabilirsiniz ama aynı bölgede eş anlı bir şekilde turizm sektörünü baltalayabilirsiniz.



Tersi de söz konusu olabilir. O zaman hem bugünü , hem orta vadeyi hem de gelecek kuşakları düşünerek bir tercih yapmak durumunda kalıyorsunuz. Tabii ülkenin koşulları ve önceliklerini de unutmayarak.” Bu bağlamda yürütülen proje, ulusal düzeyde, Sürdürülebilir Kalkınma ilkelerinin karar verme süreçlerine dahil edilmesi ve sürdürülebilir kalkınma ulusal stratejisinin oluşturulması için gerekli altyapının hazırlanmasını amaçlıyor. Bunun için bakanlıklar ve kurumlar arası katılımcı bir tartışma platformu oluşturulacak, sürdürülebilir kalkınma konusunda uzmanlık artırılacak ve Ulusal Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu güçlendirilecek.


Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.