Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Muamma finansçılar

29 Temmuz 2012 Pazar::

Kimileri onları tefeci olarak görüyor oysa ikrazatçılar Hazine’den aldıkları lisansla çalışıyor. 500 milyon liranın üzerinde hacme sahip olan bu pek bilinmeyen işkolu, ekonomik kriz kaynaklı kredi darlığı nedeniyle ilgi topluyor.

Yazı Boyutu : A A A A

İstanbul, Levent’te iki-üç katlı lüks bir villa. Dışarıdan bakıldığında bir finans kuruluşundan çok reklam ajansını çağrıştırıyor ancak içeriye girildiğinde “muhasebe” ve “kambiyo” tabelasının bulunduğu bankolar görülüyor. Takım elbiseli, kravatlı 10-15 çalışanın bir banka şubesi çalışanlarından farkı yok. Burası bir ikrazat şirketi. Yani, Hazine’den aldığı yetki belgesine dayanarak, belli bir mal veya herhangi bir kıymet karşılığı borç para veren kuruluş.

Levent’teki manzara böyle, ancak ikrazatçılar dendiğinde ortaya çıkan görüntü homojen değil. Bir sanayi sitesi içerisinde kapısında korumaların bulunduğu bir dairede hizmet vereni de var, dışarıya tabela koymaktan kaçınanı da, bundan hiç çekinmeyeni de…

Küresel ekonomik kriz derinleştikçe bankaların kredilerde frene basmasıyla doğan boşluk, borç arayanlar için farklı kanalları gündeme getiriyor. Bunlardan biri de ikrazatçılar.

1980’li yıllarda ödünç para alma ve verme işlemlerini denetim altına almak için çıkarılan yasa sonrasında doğan ikrazatçılar, temel olarak çek veya ipotek karşılığı kredi kullandırıyor. 1990’lı yılların başında 85 civarında ikrazatçı faaliyet gösterirken bugün Türkiye’de 19’u İstanbul, 6’sı Ankara’da olmak üzere 30 ikrazatçı mevcut. Hazine Müsteşarlığı’nın verdiği bilgiye göre, 1998 yılı kasım ayından beri yeni ikrazatçılık faaliyet izni verilmedi. Bugüne kadar yapılan denetimler sonucunda kurallara uygun hareket etmemeleri nedeniyle 17 ikrazatçının izin belgesi ise iptal edildi.
İkrazat konusunda en yaygın tartışmalardan birisi, uyguladıkları faiz oranları. Piyasada aylık yüzde 8 civarı faiz uyguladıkları konuşulurken, 1997 yılından bu yana ikrazatçılık yapan Yıldırım İkrazat’ın sahibi Ali Kemal Yıldırım, kullandırdıkları kredilere aylık yüzde 3 civarında faiz uyguladıklarını söylüyor. Yıldırım’a göre bunun üzerinde hatta yüzde 10’lar civarında faizi ise resmi olmayanlar (tefeciler) uyguluyor. Bu dönemde (Ocak ayı) ikrazat firmalarının aylık yüzde 3-5 arasında değişen faiz oranları uyguladıklarını belirten Mert Finans Genel Müdürü Emre Urcan da gayri resmi işlem yapanların aylık yüzde 8’lerin çok üzerine çıktıklarına dikkat çekiyor. Urcan, genellikle kendi parası olmayıp da bankalardan kredi kullanarak ikrazatçılık yapanların yüksek faizle çalıştıklarını vurguluyor. Devlet, banka sigorta muameleleri vergisinin yanı sıra ikrazatçıların kullandırdığı kredilerden damga vergisi de alıyor. Dolayısıyla faizin yanı sıra bu vergiler, tapu harçları, gayrimenkul ekspertiz ücreti ve sözleşme gideri gibi masraflar da kredi kullanan veya çek kırdıran kişiden alınıyor. Bunlarla ilgili rakamsal bilgi vermek ise mümkün değil, çünkü işin yapısına, gayrimenkulün yerine göre değişen fiyatlar uygulanıyor.

İkrazatçılar genellikle 3-5 ay vadeli çekler veya kısa vadeli kredi kullandırmayı tercih ediyor. Ancak bugünlerde gazetelere ilan veren Ağırbaş İkrazat, 7 yıla kadar aylık yüzde 1,98 faiz oranıyla kredi vereceğini duyuruyor. Ağırbaş İkrazat Yöneticisi Deniz Ağırbaş, bu oranın çıplak faizi içerdiğini diğer giderleri kapsamadığını belirterek, bu oranlarda gayrimenkul teminatı karşılığı kredi kullandırdıklarının altını çiziyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.