Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Özelleştirme İdaresi’nin kapısına kilit vurmak

29 Temmuz 2012 Pazar::

Dünyada millileştirme-devletleştirme akımı yaşanırken özelleştirme politikalarının geleceğini konuşmak hakikaten ilginç oluyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Özelleştirme İdaresi’nde göreve devam ederken, en uzun süreli başkanı unvanını kazanan Metin Kilci son bir yıldır oldukça rahat mesai yürütüyor. “Akşamları artık saat 20-20.30 olunca eve gidiyorum” diyor Kilci. Çünkü özelleştirme piyasaları büyük ölçüde kapandı. Peki İdare’nin kapısına kilit mi vurulacak? Metin Kilci, “Tabii ki hayır” diyor. Aklımıza, Kilci’nin devlette bir hayli gürültü koparan, “Makine Kimya Endüstrisi de, Türkiye Kömür İşletmeleri de (TKİ), BOTAŞ da özelleştirilmeli” sözleri geliyor.

Dünya krizde ve neoliberal özelleştirme felsefesi sorgulanıyor ama Kilci’ye göre özelleştirilemeyecek kuruluş yok. Kilci, “Yeni teori üretmekte acele edilmemeli” derken söyleşide ilginç sonuçlara ulaşıyoruz.

Türkiye-İsrail arasındaki gerginlik had safhaya varırken yeniden semitizm tartışmaları ortaya çıktı. Geçenlerde bir gazete yazarı, milyar dolarlık Galataport ihalesinin alıcı (Ofer ailesi) Yahudi olduğu için iptal edildiğini yazdı. Galataport ihalesi kararında antisemitik bir etki var mıydı?
O dönem yazılanları göz önüne getirirseniz, bu iddia çok da yanıltıcı olmaz. Aslında anti semitizm bizim ne kültürümüzde, ne de toplumsal genetiğimizde var. Ama ısrarla bu görüntüyü vermekte de üstümüze yok. Mesela Tüpraş’ın ilk özeleştirmesinde de Rusların Taftnet olayı vardı. Benzer bir durum Tüpraş özelleştirmesinde de yaşandı.

Ben hiçbir zaman Yahudi Ofer ailesi diye yazmadım; İsrailli dedim. Avusturyalı bilmem ne şirketi desek, aynı şey değil mi?

Aynı şey değil, algılama böyle olmuyor.

Hatırlarsınız, başbakanın, Maliye Bakanı’nın Oferler’le gözlerden ırak, gece yarıları yaptığı görüşmeler vardı.
Son bir yıldır çok geç saatlere kadar ofiste kalmıyorum, en geç 20-20.30’da çıkıyorum. Ama uzunca bir dönem gece 01’lere kadar ofiste olurduk. O saatler de gece yarısı oluyor tabii. Ben ofisten sabaha karşı çıkıp sadece traş olmak için eve gidip döndüğüm çok gün hatırlarım.

Evdekiler bugünkü mesainizden memnun mu?
Daha iyi tabii. Hayat, biraz daha düzene girdi.

Özelleştirme İdaresi’ne başkan atandığınızda 41 yaşındaydınız, bugün 46. İdare tarihinin kesintisiz en uzun görev yapan başkanı sizsiniz. Büyük miktarlı pek çok ihale de sizin başkanlığınız döneminde oldu. ÖİB, faaliyete geçtiği 1985 yılından beri 36 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirdi. Sizin dönemin payı ne kadar?
Geçmiş dönemle kıyaslandığında açık ara daha fazla özelleştirme faaliyetimiz olduğu gözleniyor. Son sıralarda güncellenmedik ama idare, kurulduğundan beri 350’den fazla ihale açmış. İlana çıkış sayısı itibariyle 200’e yakını bizim dönemimize rastlıyor. Geçmişte her üç ihaleden biri satışla sonuçlanırken, 2007’lere kadar bu oranın neredeyse bire bir olduğu anlaşılıyor. Tabii son açtığımız bir iki ihalede de netice alamadık. Türk Şeker Fabrikaları ihalesinde teklif alamadık. Tekelin varlıkları ihalesinde teklif aldık ama yetersiz. İhalelerde aslında hiç teklif alınamaması en kötü durum.

Oferlerden, Tüpraş’tan vb. tartışmalı, büyük gürültü koparan ihalelerinden söz ediyoruz. Anılarınızı notluyor musun

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.