Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Krizden sonra yaşam

29 Temmuz 2012 Pazar::

Piyasalar çöktüğünde bütün bir entelektüel yapı da onlarla beraber göçtü. Şimdi yeni ekonomi fikirlerine ihtiyaç var.

Yazı Boyutu : A A A A

Yazar Arthur Koestler bir zamanlar komünizmi “başarısız olan Tanrı” olarak tanımlamıştı. En son çöken abide, düşmanları tarafından zaman zaman “serbest piyasa fundamentalizmi” olarak değerlendirilse de, bu yanlış bir yaklaşım. Nitekim pek çok serbest piyasa sıkı bir denetim ve kural koyuculara rağmen çok iyi işliyor.

Sorunun entelektüel boyutu ise daha dar kapsamlı. Serbestçe işleyen finans piyasalarının düzenli ve hızlı bir büyüme sağlayabileceğine inanılıyordu. Bu amentüye göre, hükümetler piyasalarla olan ilişkilerinde mesafeli durup, denetleyici değil de destekleyici bir tavır takınacaklardı.

Devletin elini bankacı ve borsacılardan uzak tutması, teminatlandırılmış borç yükümlülükleri (collateralized debt obligations; CDO) gibi korkunç finansal yeniliklerin gündeme gelmesine yol açtı. Aynı zamanda piyasa düzenleyicilerinin hızla büyüyen kaldıraç yığınını göz ardı etmelerine, merkez bankalarının da varlık fiyatlarındaki köpüğü uzaktan seyretmelerine neden oldu.

Sınır ötesi mali serbestliğe olan güvenin en azından yanlış yönetildiği kanıtlandı. Genel kanı, serbest küresel finans piyasalarının ticaret fazlasından kaynaklanabilecek her tür nakiti emebileceği yönündeydi. Bu tam da White Star Line’ın Titanic’in asla batmayacağına inanması gibi bir şeydi.

Ancak bugüne baktığımızda, karşımızdaki tablo şu: Dünya resesyonda, bankalar hükümetin yaşam destek ünitesinde, finansçılar ise hedef tahtasında. Serbest piyasa finansının idolleştirilmesinin sonu gelmiş bulunuyor.

Gerçekler, Alan Greenspan’in yanı sıra para, kredi işiyle ilgilenen hemen hemen bütün ekonomistleri kapsayan bir grup olan, serbest piyasanın eski sadık müminlerinin yüzüne şamar gibi indi. Bu yenilgi aralarından birkaçını yeni fikirler aramaya zorlarken, çoğu yalnızca eski fikirlerin tozunu alıp bunları tekrar gündeme getirmekle yetindi.

Şu anda en çok konuşulan isim ise John Maynard Keynes. 20. yüzyıl başlarında yaşamış olan bu İngiliz ekonomistin sayıları gittikçe artan hayranlarına göre, özel sektördeki borçların kendi içinde patlaması kamu borçlarının dışa doğru patlaması anlamına geliyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.