Bugün: 23 Kasım 2024 Cumartesi
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Yeşillere yeni kaynak

29 Temmuz 2012 Pazar::

“Temiz Enerji Fonu” ile çevreci banka sıfatına yeni bir özellik daha ekleyen TSKB, bu yıl da 190 milyon dolar düzeyindeki kaynağı firmalara kullandıracak.

Yazı Boyutu : A A A A

Kriz, her yatırımı olduğu gibi çevreyi de vuracak. Bankalar kredi musluklarını kapamışken finansman bulmak zor olacak gibi görünüyor. Ancak umut da yok değil. “Türkiye’nin çevreci bankası” sloganıyla 2005 yılından bu yana çevre kredileri sağlayan, Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası gibi kaynaklara doğrudan ulaşarak çevre fonları ithal eden TSKB, çevreci firmaların elini güçlendirmeye talip.

“TSKB, finanse ettiği bütün projelerin olası çevresel etkilerini ayrıntılı olarak değerlendirmekle kalmıyor, özellikle sürdürülebilir ve çevre odaklı yatırımları finanse etmek için tasarlanmış krediler de sağlıyor. Yalnızca yenilenebilir enerji kredilerinde, finanse edilen proje sayısı bakımından yerel bir lider konumunda bulunuyor.” Geçen yılın ortasında içinde bu şekilde ifade edilen gerekçelerle Doğu Avrupa’da “2008 Financial Times Sürdürülebilir Bankacılık Ödülü”nü alan banka, elindeki yaklaşık 175 milyon dolarlık kaynağı kullanacak firmaları bekliyor. Yine yurtdışındaki bu fonlarla yaklaşık 700 milyon dolar düzeyindeki kaynak için de pazarlıklar sürüyor.

“Bugüne kadar en büyük finansmanı TSKB’den sağladık. Bundan sonra hep TSKB’den kredi alacağız. Bugünkü ortamda en uygun şartlarda krediyi onlar veriyor. Deneyimli bir kadrosu var. Fizibiliteyi iyi yapıyorlar. Kısa zamanda kredi görüşmeleri sonuçlanıyor. Hata varsa gösteriyorlar.” Bu sözler bir yılı aşkın zamandır Ankara’nın Sincan ve Mamak ilçelerinin çöpünden elektrik üreten ITC’nin yönetim kurulu başkanı Ali Kantur’a ait. Metan gazından elektrik, işe yaramaz çöpten sentetik gaz (bununla da elektrik üretilecek), çöp alanında sebze üreten şirketin bu ilginç projesi için bugüne kadar 50 milyon dolarlık yatırım yapıldı. TSKB’nin bu projeye verdiği kredi ise 15 milyon dolar. Geçtiğimiz günlerde Adana Belediyesi’nin de çöp ihalesini alan Kantur’un hayali önümüzdeki üç yıl içinde 200-250 milyon dolarlık yatırım daha yapmak. Bu şekilde şu anda yaklaşık dörtte biri işlenen çöpün tamamını işleyip enerjiye, hatta yetiştirdiği sebzelerle oksijene çevirmek, ortada hiç atık bırakmamak hedefleniyor. Finansman konusunda en büyük kaynak da büyük ihtimalle TSKB olacak. Zira şu anda görüşmeleri sürüyor. Bu, bankanın desteklediği hatta Dünya Bankası’ndan da övgü alan özel projelerden biri. Toplamda ise son üç yılda çevre kredisi sağlanan firma sayısı 350.

“Avrupa Yatırım Bankası ya da Dünya Bankası gibi kuruluşlarla uzun yıllardır çalışıyoruz. Onlardan bire bir borçlanma imkanımız var. Bizim avantajımız bu kuruluşlarla 50 yılı aşkın süredir çalışıyor olmamız. Bu kredilerin kullandırılması konusunda tecrübeli oluşumuz da önemli” diyen TSKB Genel Müdür Yardımcısı Burak Akgüç, bugüne kadar en çok yenilenebilir enerji projelerine destek verdiklerini vurguluyor.

Bankanın 2005 yılından bu yana “çevre” başlığı altında verilen ödemeleri süren 650 milyon, toplamı 800 milyon dolar olan kredilerinin büyük bölümünü yenilenebilir enerji projeleri oluşturdu. Bu süre zarfında 120 proje incelenip 70’i kredilendirildi. Bunların 35’i başka bankalarla ortaklaşa finanse edildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.