Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Her müşteri için savaşacak

29 Temmuz 2012 Pazar::

DuPont’un Türkiye, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’dan sorumlu yeni direktörü Barry James, kriz ortamında mevzi kaybetmemek için müşterilerinin iki, üç adım sonrasını görmeye çalışacak.

Yazı Boyutu : A A A A

Yeni yıla taze umutlar ve temiz sayfa dilekleriyle başlamak adettendir. Ama birçok şirket yöneticisinin kalp çarpıntısıyla kapattığı 2008’de, gelecek yıl için yenilikten çok istikrar dilediğini tahmin etmek çok güç değil. 22 yıldır ABD’li DuPont için çalışan Barry James ise mutlu azınlıktan sayılabilir. James, kendini bilim firması olarak tanımlayan DuPont’un yeni Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü olarak yılbaşında göreve başladı. Ancak iş yaşamındaki değişiklik Tokyo’dan İstanbul’a taşınmakla sınırlı değil. James’in görev değişikliği ile aynı tarihlerde DuPont’ta CEO koltuğuna Ellen Kullman oturdu ve 200 yılı aşkın süredir ayakta olan firmayı kriz döneminden en az hasarla çıkarmak için kolları sıvadı.


Türkiye’de otomotiv boya ve kaplamaları, yapı ve inşaat malzemeleri alanında faaliyet gösteren DuPont, Adana’da da ayçiçeği ve mısır tohumu satışı yapan Pioneer tesisinin sahibi. İngiliz vatandaşı olan James, aslında Türkiye’ye pek yabancı değil. 1996-2004 yılları arasında farklı iş birimlerinde satış ve pazarlama müdürlüğü yaparken Moskova’da bulunduğu sırada yolu sık sık Kayseri’ye düşüyordu. O dönemde henüz tekstil işinden çıkmamış olan DuPont adına ağırlıklı olarak Yataş ve kısmen İstikbal’e elyaf ve tekstil malzemeleri sattıklarını söyleyen James, Rusya’dan Türkiye’ye yaptığı kaçışları keyifle hatırlıyor ve kısmen tanıdık bir sahaya döndüğü için rahat konuşuyor. “Japonya’ya gönderildiğim zaman gibi değil. O zaman neyin içine girdiğimi bilmiyordum. Türkiye’de iş yapmak Avrupa’dakine benziyor, Asya’da ise çok farklı” diyen yönetici, son üç yılını DuPont’un Asya Pasifik bölgesi dokunmamış kumaşlar iş biriminin başında geçirmişti. Yeni görevi ise Kuzey Afrika’dan Orta Doğu’ya uzanan coğrafyada ve tabii Türkiye’de DuPont’un tüm operasyonlarının koordinasyonu olacak.


Peki Türkiye’de krizden en olumsuz etkilenen otomotiv ve inşaat sektöründe işler adam akıllı yavaşlamışken DuPont nasıl bir strateji izleyecek? Üretiminin yüzde 70’ten fazlasını Avrupa Birliği (AB) ülkelerine satan Türkiye’deki otomotivcilerin ihracatı Uludağ İhracatçı Birliği’ne göre 2008’in son çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde 24 düştü. Otomotiv firmaları ve yan sanayi aralık ayının büyük kısmını tatilde geçirdiği için kapasite kullanımı da yüzde 59,1 gibi rekor bir düşüş yaşadı. Yüzde 20 büyümesine alıştığımız inşaatın ise yılı yüzde 1,1 küçülme ile kapattığı tahmin ediliyor.


James böyle bir ortamda, rakipleriyle her bir müşteri için savaşacaklarını söylüyor. “Sadece doğrudan müşterilerimiz için değil, müşterilerimizin müşterileri için de savaşacağız, bu bir zincir, diğerlerini de müşterilerimize sipariş vermelerini telkin etmeliyiz” diyen yönetici, stok stratejilerini çok dikkatli kuracaklarını bunun için müşterilerinin gelecek hafta ve aylara ilişkin planlarını çok net olarak bilmeye mecbur olduklarını belirtiyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.