Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Mehmetlerin 6 milyar dolarlık hesabı

29 Temmuz 2012 Pazar::

Mehmet Emin Karamehmet ve adaşı Mehmet Kazancı, iki ay gibi kısa bir sürede ortak olup şirket kurdu, arkasından da Türkiye’nin aile mücevheri sayılabilecek üç şirketin ihalesinde toplam 6,1 milyar dolar gibi rekor bir fiyat teklif etti. Herkes ikilinin bu teklifleri yaparken nasıl bir hesap yaptığını merak ediyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Küresel krizin gölgesinin hâlâ üzerimizde dolaştığı bir dönemde, Mehmet adlı iki adam kafa kafaya vererek Türkiye’nin kasasına 6,1 milyar dolar gibi cömert bir parayı koymayı önerdi. Karşılığında ülkenin en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden ikisinin ve ikinci en büyük doğalgaz dağıtım şebekesinin işletme hakkını devralacaklar. Türkiye’nin en son 2008 yılında özelleştirmeden 6,3 milyar dolar gelir elde ettiği hesaba katılacak olursa bu kolay kolay göz ardı edilemeyecek bir rakam.

Son dönemde enerji sektörünün yükselen yıldızı Kazancıların ikinci kuşak temsilcisi Mehmet Kazancı’nın bundan iki ay önce aile şirketinin yönetiminden ayrılarak Türkiye’nin en zenginleri listesinde zirvelerde gezinen Mehmet Emin Karamehmet ile güçlerini birleştirdiğini açıklaması sektörde büyük gelişmelerin yaşanacağı beklentisi yaşatmıştı. Ancak ikilinin bu kadar hızlı ve bu kadar büyük oynayacağını tahmin edenlerin sayısı büyük ihtimalle pek fazla değildi.

İş-Kaya adlı müteahhitlik firmasıyla birlikte hareket eden Karamehmet ve Kazancı ortaklığı MMEKA, Boğaziçi Elektrik dağıtım için 2,99 milyar dolar, hemen ardından Gediz Elektrik Dağıtım için ise 1,92 milyar dolar gibi dudak uçuklatan teklifler verdi. Aradan bir hafta geçtikten sonra ise bu kez sıra Ankara Doğalgaz Dağıtım’a gelmişti. Bu defa yalnız yarışan MMEKA, bu şirketin yüzde 80 hissesi için 1,21 milyar dolar önerdi. Kalan yüzde 20’lik hisseyi de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ihalede oluşan fiyat üzerinden almaları halinde fatura 1,5 milyar doları bulacak. Her şey iyi hoş ama 6 milyar doları aşan bu kabarık fatura nasıl ödenecek? Herkesin kafasındaki soru bu.

Önce en basit hesap... Boğaziçi Elektrik 2009’da 159,2 milyon lira kâr etmişti. Bu kârın önümüzdeki yıllarda da aynı seviyede devam ettiği varsayılırsa MMEKA, 2,99 milyar doları ödemek için 28 yıl boyunca 2009 kârının tamamına denk gelen bir miktarı göze aldı. Bu hesaba göre MMEKA’nın yüzde 12 olan kayıp/kaçak oranını sıfırlaması, kârlılık oranını da yüzde 20’lere çıkarması gerekiyor.

Gediz Elektrik’te ise durum daha vahim. Şirket geçen yıl 48,3 milyon lira zarar açıklamıştı. Kayıp/kaçak oranı ise Türkiye’nin en düşüğü olmasına rağmen yüzde 7,7 seviyesinde. Yani MMEKA’nın şirketi önce hızlı bir yeniden yapılanmayla kâra geçirmesi, kayıp/kaçak oranını da sıfırlaması gerekiyor.

Uzmanlar, enerji sektöründe dağıtım işinin tek başına kâr marjı düşük bir iş kolu olduğuna dikkat çekerken, bunun mutlaka toptan elektrik ticareti ve üretim kollarıyla desteklenmesi gerektiğini vurguluyor. MMEKA’dan beklenen bir sonraki hamle de bu yönde. Zaten daha ihalenin tozu dumanı dağılmamışken Kazancı, elektrik üretim özelleştirmeleriyle de ilgileneceklerini açıkladı. Yalnızca iki aylık bir geçmişi olan şirketin bir hışım 2-5 yıl vadede faaliyete geçirebileceği santraller kurmaktansa devletin elindeki verimsiz santralleri devralarak verimliliklerini artırmayı tercih etmesi çok daha güçlü bir olasılık.

Bugüne kadar dağıtım ihalelerini kazanan isimler ağırlıklı olarak hali hazırda kendi üretimi olan şirketlerdi. Ancak MMEKA, iki altın vuruşla Türkiye’nin müşteri portföyü en zengin dağıtım ihalelerinde başarılı oldu. Boğaziçi Elektrik Dağıtım, 4 milyon abonesi ve yıllık 18,4 milyar kWh tüketimiyle Türkiye’nin en büyüğü. İzmir ve Manisa illerini kapsayan Gediz Elektrik Dağıtım’ın ise 2,4 milyon abonesi var. Yıllık tüketimi ise 12,4 milyar kWh.

Garanti Yatırım’dan Çağatay Abraş, “Dağıtım işinde kâr marjı ciddi finansman maliyetlerini kaldıracak düzeyde değil. Esas ciddi kâr potansiyeli işin tedarik tarafında, yani ucuza alıp pahalıya satmada. Dağıtım sadece bunu yapabilmenin bir aracı. Siz önce pazarı garantiliyorsunuz, yıllık şu kadar tüketimim var diyerek, ardından da alacağınız elektrik için pazarlık gücünüz artıyor” diyor. Abraş, sıfırdan santral kurmak yerine özelleştirme portföyündeki santralleri alarak MMEKA’nın 4-5 yıl kazanacağını da sözlerine ekliyor.

Fortune’un konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Kazancı, elektrik üretim, dağıtım ve toptan satış gibi sektörün her alanında faaliyet göstererek sinerji oluşturmak istediklerini vurguluyor. Kazancı, MMEKA’ya yabancı bir ortak alma konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtirken, finansman konusunda ise, “Görüşmelere başladık, bu tür büyük ölçekli finansman çalışmaları ortalama 6-8 ay alabilmekte. Biz bu süreci beklemeden en kısa sürede tamamlayarak şirketleri bir an önce devralmak istiyoruz” diyor.

Yerli bankalar toplam faturası 6,1 milyar dolara çıkan iki elektrik bir de doğalgaz dağıtım şirketinin finansmanını üstlenme konusunda hevesli gözüküyor. Bir bankacı, “Bu 6 milyar doların 4 milyar dolarını beş büyük Türk bankası aralarında paylaşarak finanse edebilir. Ama MMEKA tercih ederse ve daha iyi vade ve faiz koşulları yakalayacağına inanırsa yurtdışında da finansman arayabilir" diyor.

Özellikle MMEKA’nın Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesinde de en yüksek teklifi vermesinin ardından şirketin Rus enerji devi Gazprom ile bir ortaklığa gidebileceği daha sık dile getirilmeye başlandı. Konuya yakın ikisi sektörden, biri de bankacı üç kaynak da Gazprom ile bir ortaklığın gündeme gelmesinin sürpriz olmayacağını belirtiyor. Bir kaynak, Gazprom’un 2-2,5 yıldır Türkiye’de elektrik sektörüne girmekle de ilgilendiğini, MMEKA’nın bu konuda oldukça elverişli ve Kazancı’nın Aksa çatısı altındaki tecrübesi nedeniyle ‘tanıdık’ bir ortak olabileceğine dikkat çekiyor. Kazancı ise yaptığı açıklamalarda şimdilik Ortadoğu ve Uzakdoğulu şirketlerden teklifler aldıklarını belirtti.

Çağatay Abraş, bir elektrik dağıtım şirketinde finansal projeksiyon yaparken en kritik noktalardan birinin tüketimde ne miktarda artış beklendiğiyle ilgili olduğunu söylüyor. Abraş, hesapların şirketten şirkete büyük farklılıklar gösterebildiğini, bu nedenle sübjektif olabildiklerini vurgularken, “MMEKA’nın ihalede bu teklifi yaparken nasıl bir tüketim artışı öngördüğünü bilmiyoruz. Türkiye’de ortalama tüketim 2200 kilowatt/saat (kWh) civarında. Avrupa Birliği ortalaması ise 6 binlerde. Bunun 5 yılda 5 bin kwh’ya çıkacağı şeklinde bir hesap yapılmış olabilir, başka bir şirket ise 4 bin kWh’ya çıkmasını öngörmüş, o yüzden teklifi artırmamış olabilir” diyor.

Bir de ihalelerin hemen ardından basına yansıyan Boğaziçi Elektrik’in bilançosunda gözüken 1,6 milyar liralık alacağı meselesi var. Bazı çevreler, Karamehmet ve Kazancı’nın bu alacağı kısa veya orta vadede tahsil edebileceklerine güvenerek fiyatı yükseltmiş olabileceğine dair yorumlar yapıyor. Ancak Kazancı, “Böyle bir alacak söz konusu değil” diyerek hesaplarını buna göre yapmadıklarını belirtiyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.