Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Çeliğin ışıltısına gölge düştü

29 Temmuz 2012 Pazar::

Demir-çelik, son yılların en parlak sektörlerinden biriydi. Birçok ülkede rekor seviyelerde büyüme kaydedilirken demir-çelik üreticileri de bu hızlı büyümenin meyvelerini topluyordu

Yazı Boyutu : A A A A

Fiyatlardaki yükseliş de şirketlerin kârlarına olumlu yansıyordu. Ancak global ekonomik kriz nedeniyle işin rengi bir anda değişti. Talebin durması sonucunda ciddi miktarlarda stoklar oluşmaya başladı, artan stoklar da fiyatlardaki düşüşün hız kazanmasına neden oldu. Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, alıcı bulmakta zorlanan dünya çelik endüstrisinin bu dönemi atlatacak tedbirler geliştirmeye başladığını belirtiyor. Bazı üreticiler, zararına satış yapmaktansa üretimini kısmayı veya durdurmayı tercih ederken, bazıları bakım çalışmalarını öne çekerek üretimlerine ara veriyor. Türk çelik üreticilerinin, sadece elektrik enerjisi fiyatlarının en düşük olduğu gece saatlerinde tek vardiya çalışmayı, yıl sonuna doğru planlanan bakım çalışmalarını öne çekerek, üretimlerini tümüyle durdurmayı tercih ettiklerini belirten Yayan, piyasalardaki gelişmeleri takip eden, hammadde alımlarını buna göre yapan, düşük stoklarla çalışan ve başta enerji olmak üzere, tasarruf çalışmalarına önem veren büyük ölçekli firmaların, krizden daha az zararla çıkmalarının mümkün göründüğünü söylüyor.

% 11: 2008 yılının ilk 9 ayında üretimde sağlanan artış. Ancak, yılın son çeyreğinde dünya ekonomilerinde yaşanan finans kriz nedeniyle son aylarda keskin bir düşüş söz konusu.

1 milyon 816 bin ton: Ekim ayı ham çelik üretimi. Geçen yılın ekim ayına kıyasla yüzde 18, gerileme gösteren ham çelik üretimi, sektördeki daralma eğilimini net bir şekilde ortaya koyuyor.

824 milyon dolar: Kasım ayında gerçekleşen demir çelik ihracatı. Ağustos ayında bu rakam 2,5 milyar dolar; Eylül ayında 2,2 milyar dolar, Ekim ayında ise 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Gerileme eğiliminin 2009 yılı ilk çeyreğinde de devam etmesi bekleniyor.

33 bin 71: 2007 yılında sektördeki doğrudan istihdam. Bu toplamın yüzde 47,6’sı elektrik ark ocaklı, yüzde 52,4’ü ise entegre tesislerde çalışıyor. 2008 yılında istihdamda 2007’ye göre önemli bir gerileme beklenmese de 2009’da çalışan sayısının yüzde 5 azalacağı öngörülüyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.