Bugün: 19 Mart 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

2B başvurularına ödeme kolaylığı getirildi

28 Temmuz 2012 Cumartesi::

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin (2B) satışında Maliye Bakanlığı 100 binlik hedefini aştı.

Yazı Boyutu : A A A A

Milli Emlak Genel Tebliği ile arazi değerinin başvuru bedelinden düşük olması sorunu çözüme kavuşturuldu. Buna göre hak sahibi belediye sınırları içerisindeki taşınmazlar için 2 bin TL, dışındaki yerler için ise bin lira başvuru bedeli ödemek zorunda kalmayacak.

BEDEL YATIRMADAN BAŞVURU YAPILACAK

Başvuru bedelini yatırmadan başvuru yapanların dilekçesi kabul edilecek. Örneğin arazi değeri 500 TL olan bir hak sahibinin 30 Ekim 2012 tarihine kadar bu rakamı ödemesi yeterli olacak. Tebliğden önceki uygulamada öncelikli olarak 1.000 TL veya 2 bin liralık başvuru bedeli yatırılıyordu, sonrasında mahsuplaşma yoluna gidiliyordu. Milli Emlak Genel Müdürlüğü verilerine göre özellikler köylerde bazı arazilerin değeri başvuru bedeli olan bin liranın üzerinde bulunuyor. Hak sahiplerinin tüm rakamı ödedikten sonra mahsuplaşma kısa sürede yapılmadığı için de vatandaş başvuru yapmıyordu. 26 Nisan ile tebliğin yayımlandığı 4 Temmuz tarihleri arasında toplam 60 bin başvuru yapılırken, bu tarihten sonraki yirmi gün içerisinde özellikle kırsal kesimden 45 bin civarında başvuru geldi.

KÖYLÜ İKNA EDİLMİŞ OLDU

2B'lerin satışında önemli bir yanlıştan döndüklerini belirten üst düzey bir Maliye yetkilisi, "Köylüler arazi değeri başvuru bedelinden düşük olabildiği için başvuruda bulunmuyordu. Tebliğin ardından köylü ikna edilmiş oldu. Bu gelişmenin ardından 2B başvurularında önemli oranda artış oldu." değerlendirmesinde bulundu. Milli Emlak Genel Tebliği'nde konuyla ilgili şu ifadeler yer alıyor:

"Başvuru sahiplerinden satış bedellerine mahsup edilmek üzere; belediye ve mücavir alan sınırları içinde olan taşınmazlar için 2.000 TL, dışında olan taşınmazlar için ise 1.000 TL başvuru bedeli alınacaktır. Başvuru bedellerini yatırmadan başvuru yapan kişilerin dilekçeleri reddedilmeyecek ve ilgilinin dilekçesine; "başvuru bedelini yatırmadan başvuru yaptığını, başvuru süresinin bitimine kadar bu bedeli ödemesi gerektiğini, aksi halde herhangi bir bildirime gerek kalmaksızın tüm haklarının düşeceğini bildiğini" içerir ifade konulacak ve başvuru sahibi tarafından imzalanması sağlanacaktır."

SATIŞ BEDELİ BAŞVURU BEDELİNİN ALTINDA

Bu şekilde başvuru yapan kişilerin kullanıcısı ve/veya muhdesat sahibi oldukları taşınmazın satış bedelinin başvuru bedelinin altında olması halinde ve satış bedelini başvuru süresi içerisinde yatırmaları şartıyla bu kişilerden ayrıca başvuru bedeli alınmayacak. Bu arada Maliye Bakanlığı, 100 binlik başvuru rakamını aşsa da Türkiye genelindeki hak sahibi sayısı 500 bine yaklaşıyor. Türkiye genelinde 2B arazilerinin satışında rayiç bedel ortalama fiyatı 8,5 lira. Maliye'den alınan bilgilere göre bu rakam büyükşehirlerde bin liranın üzerine çıkabiliyor.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.