Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Hollanda’da ‘lale devri’ sona erdi

24 Temmuz 2012 Salı::

Krizle birlikte Avrupa’da artan korumacılık Hollanda’da faaliyet gösteren Türk bankalarını çıldırttı

Yazı Boyutu : A A A A

Hollanda’da yaklaşık 20 milyar euroluk varlığa sahip olan Türk bankaları küresel krizle birlikte ağırlaştırılan sermaye şartlarından bunaldı.

Hollanda ekonomi yönetiminin AB dışında kalan ülkelerin bankalarına Basel standartlarının çok üzerinde sermaye şartları ve kredi kullandırımında kısıtlamalar getirmesi Türk bankalarının tepkilerine yol açıyor. Akbank geçen yıl Hollanda’daki bağlı ortaklığı Ak Global Funding B.V’yi tasfiye ederken, diğer Türk bankalarının da merkezlerini Avrupa’nın diğer ülkelerine taşımayı gündemine aldığı konuşuluyor.

Hollanda bankacılık sisteminin toplam büyüklüğü 3.2 trilyon dolar. Türk bankacılık sisteminin yaklaşık 4 katı büyüklüğe sahip Hollanda’da 6 Türk bankası faaliyet gösteriyor. Anadolubank, TEB, Demir Halk Bank, Yapı Kredi, Garanti ve Fiba Holding’in Hollanda’daki bankası Credit Europe. Ayrıca Almanya Frankfurt merkezli İşbank GmbH’nin de Amsterdam’da bir şubesi bulunuyor.

Fazladan karşılık ayırmak zorundayız

Hollanda’da sadece Türk bankaları değil diğer yabancı bankaların da kalmaması için elinden geleni yapan bir ekonomi yönetimi olduğuna işaret eden bankacılar, konuya ilişkin şikayetlerini şöyle aktardı: ‘AB üyesi olmayan ülkelerin bütün bankalarından yüksek sermaye koşulları istiyorlar. AB ülkeleri dışına yapılan tüm plasmaların karşılıklarının ekstradan fazladan ayırmak zorunda kalıyoruz.’

Yüzde 40′ını batık gösteriyor

Bugün Hollanda’da Yunanistan kağıtlarının, bir Türk firmasından daha güvenli görüldüğünü vurgulayan bankacılar şöyle devam ediyor: Bu gözle baktığınızda biraz AB sınırlarını koruyucu bir yaklaşım hakim olmaya başladı. Hollanda ekonomi yönetimi plasmanlarınızı AB dışına yapmanızı kısıtlıyor: ‘Hollanda’da para toplayın, Hollanda’daki firmalara satın’ diyorlar. Hollanda Merkez Bankası Türkiye’ye olan konsantrasyonu yüzde 40′ın altına çekip 2-3 ülkeye daha girilmesini istiyor. Tabii bunlar bu kadar kolay olmuyor ve zamanla ancak oturuyor. Ayrıca eğer ki bir ülke G10 ülkesi değil ise o ülkeye verilen krediler bilançonun yüzde 5′ini aştığı durumlarda ilk aşamada o kredinin yüzde 40′ı batıkmış gibi bir değerlendirme yapılıp sermayede fiktif olarak düşülüyor.’

‘Çok keyifli bir ortam yok

Hollanda’da zorlanıyoruz’ diyen Yapı Kredi İcra kurulu Üyesi ve Kurumsal ve Ticari Bankacılık Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Mert Güvenen şunları söyledi: ‘Biz yüzde 21 sermaye yeterlilik rasyosu ile hareket ediyoruz. Şu anda biz Hollanda’da çok keyifli bankacılık gerçekleştirmiyoruz. Bütün bankalar için geçerli. 2.5-3 katı sermaye yeterlilik rasyosu ile daha iyi olduğumuz bir ortamda bu kadar yakın takibe maruz kalmamalıyız. Bütün bunlar hareket alanımızı daraltıyor.’

Diyalog

Konuyla ilgili geçen yıl mart ayında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, o dönemin BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve MB Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da devreye girdiği basına yansımıştı. Sorunun devam ettiğini belirten bankacılar, şartların yumuşatılması için Türk bankaları ile Hollanda otoriteleri arasındaki diyaloğun sürdüğünü ifade etti.

Daha sıkı regülasyonlar uygulanıyor 2008 yılında Hollanda iştirakini kurduklarını hatırlatan Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, ‘Hollanda bankamız açıkçası hızlı büyüdü. Burada gerek yurtdışından Türk firmalarına kaynak yaratabilme, gerekse Hollanda’daki firmalarla çalışabilme, gerekse trade finance dediğimiz uluslararası şirketlerin fon ihtiyaçlarına karşılık verme gibi enstrümanlarla Hollanda’da bankacılık yapmaya başladık. Yapılanma sonrası ilk 2 yıl hızlı büyüdük. Sonrasında Avrupa bankacılık sisteminin son durumuna baktığımızda Avrupa’da sağlam kalmış Almanya ve Hollanda gibi ekonomiler eskisine göre daha sıkı regülasyonlar uyguluyorlar. Tüm yabancı bankalara Basel koşullarının dışında yerel zorluklar çıkartıyorlar’ dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.