Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Türkiye'nin güçlü ihracatı cari açığı azalttı

24 Temmuz 2012 Salı::

JP Morgan, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri (EMEA) Araştırmaları Raporu'nda, Türkiye ekonomisinin gidişatının iyi olduğu açıklandı.

Yazı Boyutu : A A A A

Raporda, Türkiye'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirmesinin ve ürün fiyatlandırma konusunda rekabetçiliğini koruyor olmasının ihracatın artırılmasının ardındaki temel itici güç olduğunun belirtildiği raporda, Türkiye'de ekonomi yönetiminin ''yumuşak inişi yöneterek'' 2012 yılı sonunda ortalama yüzde 2,8 oranında ekonomik büyümeyi sağlayacağı tahminin yer verdi. Raporda, Türkiye'nin ihracatındaki artış vurgulanırken, ''Türkiye'nin güçlü ihracatı ekonomik büyümeyi destekleyerek cari açığın hızla azaltılmasında etkili oldu'' ifadesine yer verildi.

YENİ PAZARLARA AÇILDI

Raporda, Türkiye'nin zorlu makro ekonomik görünüme göre göstermiş olduğu, direncin ana sebepleri arasında Türkiye'nin ihracatını Avrupa Birliği pazarlarından Ortadoğu, Asya ve Amerika gibi yeni pazarlara doğru çeşitlendirmesinin yer aldığı belirtilirken, Türkiye'nin mayıs ayında, Avrupa'ya olan toplam ihracatının yüzde 7 azaldığı, diğer ülkelere yüzde 44 oranında arttığı kaydedildi.

Ayrıca, Türkiye'nin ihracatında Avrupa'nın payının yüzde 47'den, yüzde 36'ya kadar gerilediği, sadece bir kaç yıl öncesinde bu oranın yüzde 55 oranında olduğu anımsatıldı. Türkiye'nin ihracatını özellikle Mısır, Irak ve Libya gibi ülkelerde artırdığı belirtilirken, ''Bu ülkelerde talebin yapısal olduğu düşünüldüğünde, küresel talebin azalmasına rağmen Türkiye'nin ihracat performansının gücünü korumaya devam etmesi olası'' ifadesine yer verildi.

2012 BÜYÜMESİ YÜZDE 2,8

Raporda Türkiye'nin 2011 yılındaki, yüzde 8,5 oranındaki ekonomik büyümeyi takiben 2012 yılında yüzde 2,8, 2013 yılında ise yüzde 4,5 büyüme elde edeceği tahmininde bulunuldu. JP Morgan, Türkiye'nin uzun vadeli potansiyel büyümesinin yüzde 5 oranında gerçekleşebileceğini ekledi.

Raporda, Türkiye'de geçen yıl 12 aylık ortalama enflasyonun yüzde 6,5 oranında gerçekleştiği, 2012 yılında 12 aylık ortalama enflasyonun yüzde 8,7, 2013 yılındaysa yüzde 6,0 oranında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunuldu. JP Morgan, Türkiye'nin GSYH'a oranla cari açığının bu yılın sonunda yüzde 7,7'ye, 2013 yılında ise 6,1'e gerileyeceğini tahminin de bulundu. Raporda ayrıca, Türkiye'nin GSYH'a oranla mali dengesinin 2012 yılında yüzde 1,5 oranında, 2013 yılında ise yüzde 1,4 oranında açık vereceği belirtildi.

TÜRKİYE'NİN COĞRAFİ AVANTAJLARI

Raporda, Türkiye'nin küresel büyüme ve Avrupa Bölgesi'ndeki endişelere rağmen, ''direnç gösteriyor'' olduğu belirtilirken, ''Bu direncin ardındaki temel nedenleri arasında, Türkiye Merkez Bankası'nın alışılmışın dışında ve inovatif politikaların, güçlü borçluluk dinamiklerinin ve hükümetin sorumluluk sahibi politikalarının ve Türkiye'nin coğrafi avantajları bulunmaktadır'' ifadeleri kullanıldı.

RESESYONDAN KORUNMASI YÜKSEK BİR İHTİMAL

Türkiye'nin yapısal reformları uygulamaya devam etmesinin, ekonomik büyümenin sürdürülebilir kılınmasında son derece önemli olduğunun belirtildiği raporda, 2010 yılındaki yüzde 9,2 ve 2011'deki yüzde 8,5 oranındaki büyümenin bu yılın ilk çeyreğinde hız keserek yüzde 3,2 oranında gerçekleştiği hatırlatıldı. Konu ile ilgili olarak raporda, ''Sert düşüşe rağmen, Türkiye'nin resesyondan korunması yüksek bir ihtimal'' ifadesi kullanıldı.

DÜŞÜK PERFORMANS MAKUL DÜZEYDE

Raporda cari açık cephesinde olumlu sonuçlarının alındığına dikkat çekilerek, yılın ilk beş ayında 12 aylık cari açığın GSYH'na oranla yüzde 10 seviyesinden yüzde 8,7'ye gerilediği belirtildi. Raporda, ''Petrol varil fiyatlarının 100 doların altında seyretmesi halinde, bu oranın yüzde yıl sonunda yüzde 7,7, 2013'te ise yüzde 6,1 gerçekleşmesini öngörüyoruz'' ifadesi kullanıldı. JP Morgan'ın raporunda ''tek umut kırıcı verinin mali performans'' cephesinde olduğu belirtilirken, ''Döngüsel vergi gelirlerinin düşüşünden dolayı, bu yıl için hedeflenen yüzde 1,5 oranında bütçe açığının büyük olasılıkla tutturulamayacağı' ifadesine yer verildi. Buna rağmen, bütçe alanındaki düşük performansın ''makul düzeyde'' olduğu ve bütçe açığının GSYH'nın yüzde 2'sinden fazla olmasının ise beklenmediği vurgulandı.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.