Bugün: 22 Ocak 2025 Çarşamba
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Krizden kaçan Türkiye'ye sığındı

22 Temmuz 2012 Pazar::

Avrupa'daki borç krizi sonrası kemer sıkma önlemlerinden payını alan sporcuların yeni adresi Türkiye oluyor.

Yazı Boyutu : A A A A

Borç krizi Avrupa’yı terk etmiyor. Krizi iliklerine kadar hisseden iki ülke ise İspanya ve Yunanistan . Kemer sıkma paketleri iki ülkeyi de zorunlu tasarrufa yöneltti. Radikal'in haberine göre İspanya 65 milyar euroluk kemer sıkma paketi açıkladı, Yunanistan ’da ise hükümet değişse de 130 milyar euroluk kemer sıkma önlemleri devrede. Kemer sıkma önlemleri hayatın her alanını olduğu gibi sporu da vurdu. En büyük transferlerin yaşandığı İspanyollar sessiz, Yunanistan ise elinde ne varsa satma niyetinde. Yılın ilk çeyreğinde ekonomisi büyüme gösteren Avrupa’nın nadir ülkelerinden Türkiye ise iki ülkedeki sporcuların yeni adresi oluyor. Hem vergi avantajı hem de kesenin ağzını açan kulüpler sporcuları ihya ediyor.

Türkiye ’de sezonu şampiyon kapatan Galatasaray 3.5 milyon euro bonservis ödeyerek İspanya ’nın en büyük kulüplerinden Real Madrid ’den Hamit Altıntop’u transfer etti. Altıntop yıllık 2.9 milyon euro almayı garantilediği gibi 20 bin euro da maç başı ücret alacak. Fenerbahçe ise İspanya ’nın Valencia takımında oynayan Mehmet Topal ile anlaştı. Topal’ın bonservisi 4.5 milyon euro . Topal yıllık 2 milyon euro alacak, maç başı ücreti ise 10 bin euro .

EN KAZANÇLI ORDUSPOR

Sadece büyük kulüpler değil İspanya ’dan futbolcu alan. Gençlerbirliği ve Orduspor da krizi kazanca çevirenlerden. Orduspor İspanyol Gijon’a 2 milyon euro ödeyerek David Barral’ı renklerine bağladığı gibi yine Osasuna’ya kuruş ödemeyerek Roversio Rodrigues de Barros’u yıllık 350 bin euroya kulübüne kazandırdı. Gençlerbirliği de Osasuna’ya 1 milyon euro ödedi ve Dejan Lekic’i aldı. Orduspor Yunan takımlarına da kancayı taktı. Yunan kulüp Aris’ten bedavaya sadece futbolcuya yıllık 450 bin euro ödeyerek Javier Umbides ile anlaştı ayrıca Olympiacos’tan da yine kulübe para ödemeden Vicente Monje’yi 350 bin euro yıllık ücretle takımına aldı. Kayserispor da Panathinaikos’tan bedavaya Cleyton Silva’yı almayı başardı.

BASKETÇİLERİ DE VURDU

Sadece futbolcular değil Türkiye ’yi tercih eden. Fenerbahçe ’nin basketbol takımı da Panathinaikos’a hiçbir ücret ödemeden Romain Sato ve Michael Batiste’yi sırasıyla 1.8 milyon dolar ve 1.3 milyon dolara takımına aldı.

Ekonomik krizden etkilenen İspanya ve Yunanistan kulüpleri hem kriz hem de 2014’te uygulamaya girecek UEFA kriterleri nedeniyle zor durumda. Kulüpler borçlarını eritme telaşına düşmüşken her türlü teklife açık durumdalar. Sporcunun satışından para alamasalar bile kendilerine pahalıya mal olan sporcuları elden çıkarıp giderlerini azaltma telaşındalar. Bu durum daha önce talip olunup da alınamayan sporcuların Türkiye ’ye gelme şansını arttırıyor. Futbolcuların Türkiye ’yi tercih etme nedenlerinin başında krizsiz bir ülke yer alsa da ikinci sebep kazançlarının vergiye harcanmayacak olması. İspanya ya da Yunanistan ’da yıllık milyon euroları bulan vergiler ödeyen futbolcular Türkiye ’de vergiyi kulüpler ödediği için kendi ücretlerinden vergi ödemiyor. Geçen yıl Real Madrid ’de oynayan ve bu yıl Galatasaray ’ı tercih eden Hamit Altıntop İspanya ’da yıllık 4 milyon euroya yakın vergi veriyordu. Türkiye ’de ise Altıntop yıllık 2.9 milyon euroluk kazancı ve maç başına alacağı 20 bin euro karşılığında sadece 525 bin euro vergi ödeyecek.

Türkiye futbolcular için ‘vergi cenneti’ özelliği taşıyor. Transferlerde birçok büyük Avrupa kulübünün ödediği rakamlardan aşağı imza atmayan futbolcular, vergi sonrası net kazançlar dikkate alındığında ise Avrupa liglerinde oynayan birçok yıldızı geride bırakıyor. Süper Lig ’de oynayan futbolcular yüzde 15, birinci lig kulüplerinde oynayan futbolcular yüzde 10, diğer kulüpler yüzde 5 vergi ödüyor. Teknik direktörlerin ödediği vergi ise yüzde 35. Ancak, İngiltere , Japonya , Almanya , İtalya ve İspanya gibi ülkelerde futbolcular yüksek vergi oranlarıyla karşı karşıya. En üst ligde oynayan bir futbolcunun ödediği vergi İngiltere ’de yüzde 50, Almanya ’da yüzde 45, İspanya ve İtalya ’da yüzde 43, Fransa ’da yüzde 40, Hollanda ’da ise yüzde 30 düzeyinde bulunuyor.

Yabancı futbolcular ise Türkiye ’de 6 ay yeşil sahalarda top koşturmaları halinde, Türkiye ’deki vergi kanunlarına göre vergilendiriliyor. Yine aynı vergi oranları sporcular için geçerli oluyor.

İTALYA ’NIN KRİZİ KATARLIYA YARADI

Fransa ’nın Paris Saint-Germain kulübü lig birinciliğine göz koyunca kesenin ağzını açtı. Milan’ın yıldızları Zlatan İbrahimoviç ve Thiago Silva’yı, Paris Saint Germain’e sattı. Katar yatırımlı PSG İbrahimoviç için yılda 15 milyon euro , Silva için 6 milyon euro ödeyecek.

FIFA: TRANSFER ÜCRETİ AZALDI

FIFA, 2012’de takım değiştiren oyuncu sayısı ve transfer ücretlerinde azalma tespit edildiğini açıkladı. 2012’nin ilk 6 ayında transfer edilen futbolcu sayısı yüzde 9 düştü, futbolcuların transfer bedelleri yüzde 34 geriledi. Toplam 4973 transferin tutarı ise, 576 milyon dolar.

KEMER SIKMAYA KARŞI ÇIKILIYOR

Yunanistan ’da yıl boyu süren gösteriler şimdi İspanya ’yı sardı. 65 milyar euroluk kemer sıkma paketi nedeniyle binlerce çalışan 80 kentte bir haftadır sokaklarda. Hükümet Noel ikramiyelerinin kaldırılmasını ve KDV’nin artmasını gündeme getirdi. Madrid ve Barselona’da günlük yaşamın bir parçası haline gelen protestolar sosyal medya üzerinden organize ediliyor. Son hedef 27 Temmuz’da tüm İspanya ’da daha büyük bir gösteri

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.