Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Gündem
Print Al

Avrupa kaynıyor

22 Temmuz 2012 Pazar::

Birbiri ardına gelen kurtarma paketleri işe yaramıyor, kriz yayılıyor

Yazı Boyutu : A A A A

Kemer sıkmaktan sosyal patlamanın eşiğine gelen İspanya’da, Valencia şehri de kurtarma talep etti. Avro bölgesine yönelik artan kaygılar ile piyasalar alt üst oldu.

Mali darboğazdan katı önlemlerle kurtulmaya çalışan İspanya sosyal patlamanın eşiğine gelirken alınan kurtarma yardımları krizin yayılmasını önleyemiyor. Almanya parlamentosunun İspanya’ya mali yardımı onaylamasıyla Avrupa piyasaları kısa bir süre nefes alsa da bu etki uzun süremedi. Bu kez de ülkenin ağır borç yükü altındaki bölgelerinden Valencia, merkezi yönetimden yardım talep edeceğini açıkladı.

Avro, haberin ardından 1.22’nin altına inerek iki yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine gerilerken Avrupa borsaları da kayıplarını arttırdı. Öğleden sonra Avro bölgesi maliye bakanları İspanya bankalarına 100 milyar Avro’luk yardım anlaşmasını onayladı. Ancak paranın hemen gönderilmeyeceği çünkü spesifik bankaların analizine dair çalışmanın devam ettiği belirtildi. Yükselen İspanyol ve İtalyan tahvil faizleri, hisse senetleri piyasalarında baskıya neden olurken; Avrupa Merkez Bankası’nın Yunanistan tahvillerini ve devlet destekli diğer varlıkları 25 Temmuz’dan itibaren teminat olarak kabul etmeyeceğini açıklaması satışları artırdı. İspanya’da kayıplar yüzde 6’ya yaklaşırken İtalya yüzde 5, Almanya ve Fransa yüzde 2 civarı düştü.

İçeride de İMKB yurtdışına paralel yüzde 0.88 düşüşle 61 bin 792.16 puanda kapandı. Haftanın tamamında İMKB’deki değer kaybı yüzde 1.4 oldu. Tek bir kurumun yaptığı dolar satışı ile gerileyen dolar/TL, Avro bölgesine yönelik artan endişelerle Avro/dolar paritesinin 1.22 seviyesinin altına gerilemesine paralel yükseldi.

İtalya endişe kaynağı

Borç krizindeki diğer bir ülke olan İtalya da endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkenin kredi notunu ‘A-’ olarak teyit etti ve görünümünü negatif olarak açıkladı. Fitch açıklamasında yüksek borçlanma maliyetlerinin Avrupa genelinde hâlâ tehdit oluşturduğu belirtildi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.