Bugün: 23 Nisan 2024 Salı
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Antalya yabancı işçilere mekan oldu

22 Temmuz 2012 Pazar::

Dünyanın önde gelen turizm kentlerinden Antalya`da 2011`de ikamet tezkeresi alan 36 bin 775 yabancıdan 9 bin 771`ine çalışma izni verildi.

Yazı Boyutu : A A A A

Çalışma izni alan yabancılardan 7 bin 309`u turizm sektöründe çalışırken, 936`sı özel kuruluşlarda, 103`ü kazı çalışmalarında, geri kalanı ise diğer alanlarda görev yaptı.

Bu yılın ilk 6 ayında ise 17 bin 26 kişi ikamet tezkeresi aldı, bu kişilerden 7 bin 379`una çalışma izni verildi. Çalışma izni alanlardan 5 bin 680`i turizm sektöründe çalışıyor. Öte yandan geçen yıl 222 kişi, bu yılın ilk 6 ayında ise 109 kişi kaçak çalıştığı gerekçesiyle sınır dışı edildi.

Kaçak yabancı işçi sayısı kayıtlı çalışanlardan daha fazla

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Toksöz, Türkiye`nin geçmişte göç veren bir ülke olmasına rağmen özellikle 2000`li yıllardan sonra göç alan bir ülke haline geldiğini, bu durumda Türkiye`de ekonominin gelişmesinin büyük katkısı olduğunu söyledi.

Yabancı işçilerin yerli işgücüne kıyasla daha az ücretle daha uzun süre çalıştırılmasından dolayı işverenlerce daha çok tercih edildiğine dikkati çeken Toksöz, yabancı göçmenlerin yasal konularda yeterli bilgiye sahip olmamasının kayıt dışı yabancı işçi çalıştırılmasını artırdığını kaydetti. Türkiye`deki göçmen işçilerin genellikle hizmet sektöründe faaliyet gösterdiğine anlatan Toksöz, "Türkiye`de en fazla göçmenin çalıştığı alan ev ve bakım hizmetleridir. Özellikle kadının çalışma hayatına katıldığı ailelerde çocukların ve yaşlıların bakımı için işgücüne ihtiyaç duyuluyor. Yerli kadın işgücünün bu işlerde gece çalışmayı istememesinden dolayı yatılı işçiye ihtiyaç duyan aileler için göçmen istihdamı kaçınılmaz hale geliyor. Bu işlerde çalışan yabancı işgücü de çoğu zaman zorunluluktan bu işi yapıyor" dedi.

Türkiye`de turizm sektörünün göçmen işçiler için önemli istihdam alanı olduğunu vurgulayan Toksöz, Antalya`nın göçmen işçilerin turizm sektöründe en çok çalıştığı il olduğunu kaydetti.

Yabancı işçiler dil bilmesinden dolayı tercih ediliyor

"Dil bilgisinin gerekli olduğu yerlerde göçmen işgücünün olması kaçınılmaz" diyen Toksöz, "Çünkü onlar gibi çeşitli ülkelerin dilini konuşabilen yerli eleman yok. Ancak bu işte çalışmaları ile yabancı işçilerin, yerli işgücünün yapabileceği işlerde de çalıştırılmasının önü açılmış olabiliyor" diye konuştu.

Tokgöz, bu durumun yerli işgücü aleyhine artmaması için çalışmalar yapılması gerektiğinin vurgulayarak, "İŞKUR`un yapacağı işgücü araştırmaları ile hangi alanlarda ne tür ihtiyaç olduğu, hangi işleri yerli, hangi işleri yabancıların yapabileceği araştırılmalıdır. Yabancı işçinin çalışma izni alarak yasal bir şekilde yerli işgücü ile aynı haklara sahip olması gerekir. Çünkü yabancılar aynı haklara sahip olmazsa ucuz işgücü olarak çalıştırılmaya devam edilecekler" diye konuştu.

Turizm sektöründe ciddi anlamda yabancı işgücü istihdam edildiğine dikkati çeken Toksöz, şöyle dedi: "Antalya`da izinli olarak çalışan kişi sayısı 10 bin civarında. Oysa turizmde 100 binlerle ifade edilen istihdamdan bahsediyoruz. Bu nedenle yabancı çalışan sayısının 10 binin çok daha üzerinde olduğunu tahmin edebiliyoruz."

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.