Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Favorilerime Ekle | Künye | Reklam
Ana Sayfa | YH Ekonomi
Print Al

Yalıtım ile elektrik faturaları düşüyor

22 Temmuz 2012 Pazar::

Binalardaki yalıtımla enerji tasarrufu yapmak, daha az para harcamak ve daha sağlıklı yaşam alanları elde etmek mümkün.

Yazı Boyutu : A A A A

Yaz aylarında sıcaklarla başa çıkmak için devreye giren klimalardan tasarruf ve verim elde etmenin yolu ısı yalıtımıyla mümkün oluyor. ODE Yalıtım, yalıtımlı binalarda yüzde 35 oranında elektrikten tasarruf sağlandığını belirtiyor.

Türkiye’de inşaat ve yalıtım sektörlerinde faaliyet gösteren ODE Yalıtım, enerji harcamalarının en önemli kalemini oluşturan soğutman ihtiyacını, yalıtım ürünleriyle elektrik faturalarının yaklaşık olarak yüzde 35 oranında düşeceğini belirtiyor. Yaz aylarında çok kullanılan klimalar nedeniyle kabarık gelen elektrik faturaları, yalıtımlı binalarda yüzde 35 oranında düşüyor. Yalıtımsız bir bina 200 kwh soğutma enerjisine ihtiyaç duyarken, yalıtımlı bir bina 130 kwh soğutma enerjisine ihtiyaç duyuyor. Aradaki 70 kwh’lık fark da elektrik enerjisinden yaklaşık %35 oranında tasarruf elde edilmesini sağlıyor.

ODE Satış ve Pazarlama Koordinatörü Ali Türker “Isı yalıtımı sadece ısıtma olarak algılanıyor. Oysa soğutmada da yalıtım yapmak, harcadığımız elektrik enerjisini azaltarak daha konforlu bir ortamda yaşamak için çok önemli. Rakamlar da soğutmada yalıtımın ne kadar tasarruf sağladığının bir kanıtı. Bir odayı ısıtmanın maliyeti 1 liraysa yalnızca elektrik enerjisiyle yapılabilecek aynı odayı soğutmanın maliyeti 8 TL. Bunun tek sebebi de, elektrik enerjisinin diğer tüm enerji çeşitlerinden yaklaşık sekiz kat daha pahalı olması” dedi.

Ali Türker, iyi bir ısı yalıtımı sayesinde daha düşük BTU’lu klimaları daha az saat çalıştırarak aynı konforun elde edilebileceğini söylüyor. Ancak, Türker ülkemizde soğutma yalıtımıyla ilgili yanlış kanıların giderilmesi gerektiğini de vurgulayarak şu bilgileri veriyor: “Özellikle Ege ve Akdeniz Bölgelerimizde ‘kış iki ay sürüyor ve iki ay için ısı yalıtımı yapmaya değmez’ şeklinde düşünülüyor. Oysa soğutma için kullanılan elektrik diğer enerjilerden 8 kat daha pahalı. 6 ay kış süren Danimarka’da 6 birim ısıtma gerekiyorsa, 4 ay yaz mevsiminin sürdüğü Türkiye’de soğutma için 32 birimlik enerji gerekiyor. Enerji ihtiyacını azaltacak 3 kriter söz konusudur. Isı yalıtımı, verimli cihazlar kullanmak ve tasarım aşamasında alınabilecek önlemler. Bunların hepsinin birden uygulanması son derece önemlidir” dedi.

Anahtar Kelimeler:

Yorumlar
Yorumlarınızı yazmak için tıklayın>>
Bu haber için henüz yorum yapılmamış.
Bu Kategorideki Diğer Haberler
İktibas Yazarlar

Namaz Vakitleri
İnsan Kaynakları
Şirket Kültürü
Kişisel Gelişim
Liderlik
İş Yönetimi
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Künye | Bize Ulaşın | Gizlilik İlkeleri
Copyright ©2012 yonetimhaber.com | | info@yonetimhaber.com
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz © 2011-2012, Tüm Hakları Saklıdır.